Над 70% от военната техника на румънската армия е съветска

Не се прави достатъчно за модернизация на армията
2 апр 2024 16:40, Елка Василева
40
Над 70% от военната техника на румънската армия е съветска
Снимка: архив, БГНЕС

На 2 април 2004 г. румънското знаме бе издигнато в Брюксел. Тогава страната се присъедини към НАТО и през следващите десетилетия започна да модернизира своята армия, за да я доближи възможно най-близо до стандартите на Алианса. Според военни експерти, цитирани от вестник “Адевърул”, това, което се прави, е недостатъчно.

”В момента управляващите правят твърде малко, за да оборудват армията. Имаме Русия, която идва срещу нас, а ние премисляме два пъти, когато купуваме оръжейни системи", коментира военният анализатор Аурел Казаку, споменавайки и доклад на НАТО, според който на хартия Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана, но реално е похарчила само 1,6 процента.

По думите му е необходимо страната да се погрижи и за инфраструктурата - мостове, пътища, железопътни линии.

“Ако има проблем, съюзниците искат да дойдат и да ни помогнат, но къде ще стигнат с бронирани машини и танкове, когато мостовете ни са на път да паднат”, отбелязва анализаторът пред изданието.

Над 70 процента от военното оборудване на румънската армия е съветско, но се използват и системи, които станаха известни в Украйна, посочва "Адевърул". Сухопътните сили получават огромни инвестиции за високомобилни артилерийски ракетни системи (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) - 1 милиард евро, за турски безпилотни системи “Байрактар” TB2 - 300 милиона евро и американски танкове “Ейбрамс” - 1 милиард евро, уточнява вестникът.

Военновъздушните сили според “Адевърул” се базират на четирите системи “Пейтриът”, една от които е въведена в експлоатация, и 19 самолета F-16. Още 30 самолета скоро ще пристигнат от Норвегия. Военновъздушните сили разполагат и с около 60 хеликоптера “Пума”, някои от които са модернизирани.

Флотът разчита на три фрегати, четири корвети и три ракетни кораба, но според румънския вестник всички те са стари. Изданието допълва, че скоро ще бъдат доставени четири мобилни пускови установки NSM (Naval Strike Missile) и ще започне модернизацията на закупените от Великобритания ракетоносци и фрегати TYPE 22.

На дневен ред стои и проблемът с недостига на кадри.

В момента румънската армия има максимум 80 000 души - 70 000 военни и 10 000 цивилни. Министърът на отбраната Анджел Тълвар наскоро заяви, че иска да увеличи броя на армейския персонал до 100 000, но не са предприети конкретни законодателни стъпки и не са отпуснати допълнителни средства за това. В същото време кампаниите за набиране на доброволци-резервисти се провалиха.

“В резултат на това имаме само 60 000 резервисти - цифра, която се счита за напълно недостатъчна за стабилен военен капацитет за реагиране в случай на криза”, пише в заключение “Адевърул”.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Свят
Новият президент на Сенегал се оказа с две съпруги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не вярвам при нас да е много по-различно.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това означава,че държавите членки на НАТО от Бившият соц Лагер.Друго оръжие освен руско Нямат!! 34 години тези държави " спаха", и то мислейки си,че Някой ги " пази" като " НАТО"! НАТО никого Не Пази! НАТО контролира тези държави,пак да Не " залитнат" към Русия! Кой разбрал разбрал!-:)
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква е логиката на държави като нашата да се напъват за голяма и модерна армия. Освен ако не е армия с 1 милион напълно боеспособни и оборудвани войници и артилерия с възможност за милиони снаряди няма смисъл от армия. Всичко останало ще издържи в една война седмица две, което е също безпредметно. Малки като нас държави трябва да насочат всичко към отбрана позиционна ограждения, ровове окопи противотанкови препядствия радари ПВО-та
33
0
 
0
 
! Отговори
Абе и меката китка преди 4 седмици
Като натисне твърдния бутон и една и съща ракета излиза. Освен ако боя не е с тояги с пирони. Ние обаче бутони нямаме а 70% от резервистите или кандидат наборниците са роми които няма да се бият .
32
1
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 4 седмици
Допълнение - доц. Урумов е разработил стратегия за отбрана без ракети и артилерия.
31
1
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 4 седмици
Най-важното е да има достатъчно генерали, адмирали, полковници, капитани с рангове, доктори на военните науки и хабилитирани лица - много вожд, малко индианец. Още Джани Родари е разбрал силата на такава армия справка - "Приключенията на Лукчо". България се гордее с учени военни от ранга на проф. Медникаров - разработил стратегия за отбрана на териториалните води и крайбрежието без кораби, доц. Маринов - разработил стратегия за отбрана на въздушното пространство без самолети.
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От цяла Европа само армията на Сърбия е в състояние да води реална война, но тя пък няма да воюва никога срещу Русия. Как не се намери един нормален от всички да каже тази истина. Всички европейски армии и американските войници са меки китки
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 60 хиляди резервисти на хартия ще получите точно 10 мобилизирани - един астматик, другия със сърдечна протеза, третия наркоман. Това важи също за България.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А пък ние нямаме никаква армия. Кое е по добре????
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Откъде този румънец направи извода "Имаме Русия, която идва срещу нас"? Руснаците искат да вземат царевицата на румънците ли?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Българската над 90% е съветска.
25
2
 
4
 
! Отговори
маалатъ преди 4 седмици
Че, кво й е лошото на съветската техника? СВО-то демонстрира на яве високата й ефективност унищожавайки прескъпата и прехвалена западна военна техника, просто всяка техника трябва да се подържа и своевремено да се модернизира, нещо което ние 35 години не направихме!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как може, веднага да подаряват на Украйна и да купуват от правилните места нова
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Веднага шсиюко да се подмени с американско. Кравара требе да дебелее.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Наща е само 50%. Другите 50% са хартиена...
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Румъния има 50 самолета Ф-16, а нашите тъппанари още чакат. Поръчала е Ф-35. Най-големите продажници и крадци са шопските прасета.
20
6
 
7
 
! Отговори
Броени дни преди 4 седмици
Броени дни ни делят от началото на масирана офанзива. Всичко от левия бряг на Днепър минава в Руски ръце. После следва Одеса и Транснистрия.
19
2
 
7
 
! Отговори
Т90 за 4.5 милиона преди 4 седмици
срещу Абеамса за 20 милиона. Дето засяга в калищата и трябва да го влачат после.
18
4
 
5
 
! Отговори
абе преди 4 седмици
и те като нас - ода бог, ама иначе сме партньори в нато!....не са тръгнали братушките - нищо няма да остане от европейския съюз!
17
2
 
3
 
! Отговори
Пен преди 4 седмици
Ами да го подарят на украинците това съветско оръжие и ще си купят от демократичното ! :)