Войната в Украйна: Битката за Часов Яр е битка за "вратата" към Донбас

Защо е толкова важен този град?
108
Войната в Украйна: Битката за Часов Яр е битка за "вратата" към Донбас
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Седнал в задушена кухня, украинският войник Антон беше готов за бой, за да защити Часов Яр, стратегически град за войските, които се борят за контрол над източния регион Донбас. След една година на почти замряла фронтова линия, руските сили атакуват украинска армия, бореща се с недостиг на жива сила и боеприпаси на фона на забавяне на западната помощ.

Решени да надграждат върху последните успехи, руските сили се стремят да превземат доминиращите възвишения на град Часов Яр. Градът се намира на около 20 километра западно от Бахмут, който Русия превзе миналия май след месеци на жестоки битки. „Ако руснаците превземат Часов Яр, вратата към други градове ще се отвори... така че е важно да ги блокираме там“, каза 40-годишният Антон.

От височините на Часов Яр руските сили ще могат да атакуват градове надолу по склона: първо Краматорск и след това Славянск. Двата цивилни центъра имат символична стойност за Москва: преди десетилетие проруските сепаратисти превзеха за кратко градовете в първите им сблъсъци с Киев.

Още по темата
Сега на фронтовата линия Часов Яр лежи надолу по пътя от Бахмут. Антон каза, че Русия използва "много жива сила, доста боеприпаси, има постоянна авиационна и артилерийска работа". Засега войникът от 5-а десантно-щурмова бригада твърди, че подразделението му "успява да се задържи".

Най-ожесточените битки

Украински и руски военни блогъри казаха в петък, че руските войски са достигнали покрайнините на града. Но началникът на украинската армия Александър Сирски каза в събота, че „Часов Яр остава под наш контрол, всички опити на врага да пробие селището са се провалили“. Той каза, че в града се водят едни от „най-ожесточените боеве“ срещу руските войски, които „се опитват да разбият“ отбраната му. Ръководителят на града Сергий Чаус отказа да коментира военните въпроси, но каза пред AФП, че ситуацията е станала по-опасна през последните две седмици. „Преди имаше моменти, в които се чуваше тишина в града, сега няма тишина... Има постоянен огън“, каза Чаус.

Войниците, ранени в Часов Яр, трябва да се борят за спешна помощ. Постигането на точката на стабилизиране, осигуряваща основно лечение преди евакуация, може да стане невъзможно. Последната известна стабилизационна точка наскоро беше преместена извън града от съображения за безопасност. Медик в преместеното съоръжение каза на АФП, че евакуационните екипи вече не отиват в Часов Яр, тъй като е твърде опасно. „Ако ги изкарват (ранените войници), те ги изкарват с коли“, каза 24-годишната медичка Надя. Тя каза, че е видяла ранени войници да вървят с часове, „защото не е имало друга възможност да се измъкнат от тези позиции“.

Довършват те

Току що се върнал от фронтовата линия близо до горещия град, 25-годишният Сергий каза, че ситуацията в Часов Яр е „много по-тежка сега“. Войникът от 5-та щурмова бригада с прякор Мопеда има тъмни кръгове около очите. „Много дронове започнаха да работят сега. Както Mavics, така и дронове First Person View, всички работят и денем, и нощем“, каза той. Неговият другар Егор с позивна Жигули каза, че дроновете са по-прецизни, което ги прави по-страшни от артилерията. „Дронът ще продължи да лети, докато не ви извади или падне близо до вас, за да ви осакати, докато не дойде друг“, каза 27-годишният мъж. "Първият те осакатява, вторият те довършва".

Егор каза, че руските войски използват ресурсите си по-рационално, отколкото в началото на тяхното нахлуване през 2022 г. Богдан, 21-годишен войник, се съгласи. „Учат се, научиха се, не са глупави... не е същата армия като през 2022 г.“

Руини

Но някои стратегии остават същите, казаха войници, като унищожаването на Часов Яр напомня за предишни руски битки, които изравниха градове със земята.

„Те унищожават всичко и след това седят сами в тези руини“, каза Сергий. Ръководителят на града Сергий Чаус каза, че "няма нито една непокътната сграда". Около 770 жители остават в града в сравнение с 13 000 души преди войната, каза той пред АФП.

За Сергий превземането на Часов Яр би подложило населението надолу на засилен обстрел. „Има хора, има деца (там). И докато (Часов Яр) издържа, те ще продължават да живеят там“.

На дузина километра от Часов Яр в град Константиновка, местен каза пред АФП, че се страхува от руско настъпление. Седнал на пейка пред дома си, Андрий Комаристов каза, че няма къде да отиде и трябва да помага на майка си и на възрастните си съседи. „Те ще садят картофи и ще плевят градината си във всеки случай. И няма да ходят никъде“, каза той, галейки черно куче на име Маус. "Ще седим тук до края. И ако ни ударят, ще ни ударят, това е"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До няколко дни Часов яр ще бъде освободен от руските войски и ще бъде очистен от фашистко-терористическата нечистотия
68
12
 
4
 
! Отговори
Сибирстан преди 1 месец
До 68. Объркал си процентите. Не са 100 процента всички украинци руснаци, 160 процента са. Хи-хи-хи.
67
19
 
1
 
! Отговори
Zеленски преди 1 месец
До 68. Ха-ха-ха, никой викаш? Затова ли повече от две години рашистите сте доникъде? Ама ако гледаме твоята тъna съветска логика като е никой що така всички тези никой не го свалят от власт, ами ви набиват куххите сибирски канчета?
66
17
 
1
 
! Отговори
Русофоб преди 1 месец
Ама каква врата към Донбас, той не беше ли в голямата си част вече превзет от сибирските диваци? Или тепърва?
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До РеалистНе са 20%, а всички украинци са руснаци по произход! Всички, на 100%, едни са назобани с чужда западна пропаганда, други се страхуват и мълчат, но има едни, наричат ги "ждуни", които си чакат с нетърпение руската армия да ги освободи от фашистката Киевска хунта! Никой в Украйна, не е за масовия нацистки убиец Зеленски!
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ахмат сила! Бой по нацистките мусури и победа за Русия!
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами Путин е във Донбас бе! КВА врата кви пет лева. Нацистите се изникват през тая врата като свин"ски черва на запад. " който може"
62
4
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Честно си признавам, че не одобрявам и за разлика от много хора тук, не се радвам на братоубийствената война. Само не мога да разбера защо някои си правеха илюзиите (и още продължават), че Украйна ще победи Русия и най-вече как виждат да насилят 20% етнически руснаци да влизат в НАТО и при евентуален конфликт да са принудени да убиват собствените си роднини отвъд границата? Защо наричат украинските руснаци 'про руски', те са си чисти руснаци.
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМА ЧЕКАЙТЕ БЕ! - НАЙ НАПРЕД БЕШЕ КРИМ, ПОСЛЕ АЗОВСТАЛ, СЛЕД ТОВА МАРИОПУЛ, АВДЕЕВКА И ОЩЕ КУП ВРАТИ БЯХА ИЗКЪРТЕНИ ОТ ПУТИН. СЕГА И ЧАСОВ ЯР БИЛ ВРАТА. БОЗДУГАНЯ НА ИВАНЯ ЩЕ Я ПОТРОШИ И НЕЯ.
60
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невероятно. С чипове от перални, 500000 убити, умрял преди три години президент и два танка от 1955, а сега говорят за вратата на Донбас, ама изходната:) да се смея ли, да плача ли на тая байдънска пропаганда.
59
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква 'врата' на Донбас? 94% от луганския Донбас е руски, и 70% от донецка област. По-скоро изходът е там. Към Харков и Киев. На това, което е останало от контранастъпващите 'командоси' на зеленски.
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мили украино-руснаци, това не е ваша война, а е и братоубийствена война, предавайте се на братята си руснаци или бягайте в Русия, докато свърши войната, за да живеете, не умирайте като пушечно за някои хора от запада, които ви използват и ограбват, пазете си живота!
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто поредното поражение за ВСУ в реално време...целият свят го но не е в сили да го спре .... Безпомощни ***.али това са НАТО..
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прекрасно написана грантаджийска статия!Сашко си заработи 200 лв. (пък може и 300 да са...)
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цивилизация те посещава и помита, защото е толерантна? Ти си обратното на див селянин? Цивилизовани са тези, които помитат, а варвари са тези които живеят в относителен мир с другите хора и с животните?
54
3
 
24
 
! Отговори
Ехото преди 1 месец
До всички които симпатизират на брюкселските зелки ... кво става с инфантилната Урсула?!? Чесно казано искам Вовата да превземе и Одеса и Харков и Киев. Напред ......
53
28
 
0
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Селяни прости, аз говоря за цивилизацията, не говоря за индианци за сирийци и варвари руснаци!Искаш или не искаш цивилизацията те посещава и помита всичко по пътя!Или ставаш толерантен, или уважаваш другия човек и неговите успехи и права или американските бомби ще ти падат на главата в буквален и преносен смисъл!Щом може цял един вампирясан шизофренен народ да се прекланя пред сатрап като Сталин, който е ликвидирал повече хора в лагерите, отколкото самата война , това си е ваш проблем!Кимбъл!ЦРУ
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кой какъв е - нарича се carpet bombing, не изгорената земя, тактиката изгорената земя се ползва във Виетнам и е като цяло провал, бъкраш ги.
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Внимание! Говорит Москва! Наше дело правое, победа будет за нами!"
50
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1954г СССР официално и публично пред целия свят подава заявление за влизане на СССР в НАТО. После и Путин е искал от Клинтън Русия да влезе в НАТО. Всички руснаци искаха да бъдат на запад. Руснаците искаха на запад, вярваха на запада. След 30 години руснаците ясно казаха - не искаме никакви компромиси със запада. Правдата е на наша страна. Ние ще строим нашата цивилизация, и не искаме да имаме работа и нищо общо със запада.