Разработва се нов метод за производство на диаманти

Кристалът ще бъде готов за 150 минути
26 апр 2024 19:56, Инна Ангелова
6
Разработва се нов метод за производство на диаманти
Снимка: Grown Diamond от Pixabay

Нов метод за бързо производство на синтетични диаманти са разработили южнокорейските учени от Националния институт за наука и технологии в Улсан. С новата технология само за 150 минути може да се получи кристал.

Сп. “Нейчър” напомня, че в природата диамантите се образуват в продължение на милиарди години под въздействието на огромно налягане и високи температури. Техниките за синтез на диаманти в момента отнемат няколко седмици и също така изискват налягане от няколко десетки хиляди атмосфери.

В новото изследване екипът е използвал метод, базиран на течни метали при налягане от една атмосфера.

Необходимото намаляване на налягането е постигнато с помощта на старателно приготвена смес от галий, желязо, никел и силиций, нагрята до 1025 градуса Целзий. Тя се е намирала в графитен корпус с вакуумна система, способна да нагрява и охлажда метала много бързо с помощта на метан и водород.

Тези условия карат въглеродните атоми от метана да проникнат в разтопения метал и да послужат като атоми за бъдещи диаманти. Само след 15 минути малки фрагменти от кристали започват да изплуват от метала, а след 2,5 часа повърхността му се покрива с непрекъснат диамантен филм.

Учените са на мнение, че с разработените от тях процеси ще могат да се приложат в по-голям мащаб, за да се отглеждат огромни диамантени листове с помощта на други метали. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОТКРАДНАЛИ СА МИ ИЗОБРЕТЕНИЕТО,ОСОБЕННО В ЧАСТТА С ВАКУУМНАТА СИСТЕМА ЗА НАГРЯВАНЕ И ОХЛАЖДАНЕ С МЕТАН И ВОДОРОД!!...
5
0
 
0
 
! Отговори
Оргинал преди 1 седмица
Чакаме с нетърпение диаманти със сертификат за "истинност" за милиони и останалите - за по 5 лв.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ЖенаЖено тези диаманти не се произвеждат за глезотии, а защото това е най-твърдото познато на човека вещество и следователно има редица индустриални приложения, най-вече за рязане и пробиване, питай зъболекара си. Изкуствено произведени диаманти има от десетилетия, но те са с малък размер и не се използват за бижута.
3
5
 
7
 
! Отговори
Жена преди 1 седмица
Диамантите са диаманти, точно защото не всеки може да ги има. Като почнат да са масово достъпни, интересът към тях ще е както към циркончетата. А иначе с интерес наблюдавам как последните години всичко се обезценява и човек не може да съхрани стойността на спестените пари в нищо. Имотите ги чака същото. Ако знаете какви къщи от сглобяеми панели навлизат...
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Диамантите са най-голямата маркетингова измама.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много мъдри южнокорейски учени!