Путин пристигна в Пекин, първа президентска визита

С него са Шойгу, Белоуосов и Лавров
16 май 2024 07:29, Петър Бойчев
43
Путин пристигна в Пекин, първа президентска визита
Снимка БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин рано тази сутрин за разговори със Си Цзинпин, а Кремъл се надява да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ,  предаде Ройтерс.

През февруари 2022 г. Китай и Русия обявиха партньорство "без граници". Тогава Путин посети Пекин броени дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна и да даде начало на най-смъртоносната сухопътна война в Европа след Втората световна война, съобщава БТА.

Като избра Китай за първото си задгранично пътуване, след като положи клетва за шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., Путин изпраща послание към света за своите приоритетите и дълбочината на личните му отношения със Си, посочва Ройтерс.

В интервю за китайската агенция Синхуа Путин похвали Си за помощта му за изграждането на „стратегическо партньорство“ с Русия, основано на национални интереси и дълбоко взаимно доверие.

„Безпрецедентно високото ниво на стратегическото партньорство между нашите страни определи избора ми Китай да бъде първата държава, която бих посетил след като официално встъпя в длъжност като президент на Руската федерация“, каза Путин.

„Ще се опитаме да установим по-тясно сътрудничество в областта на индустрията и високите технологии, космоса и ядрена енергия за мирни цели, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори“, каза Путин.

71-годишният Путин и 70-годишният Си ще участват в гала вечер по случай 75 години откакто Съветския съюз признава  Китайската народна република, обявена от Мао Цзедун през 1949 г.

Синхуа потвърди пристигането на Путин, а държавните медии в Китай описват визитата като държавно посещение от "стар приятел".

Съединените щати определят Китай като свой най-голям конкурент, а Русия като държавата, която е най-голяма заплаха. Президентът на САЩ Джо Байдън твърди, че този век ще бъде определен от екзистенциална борба между демокрации и автокрации, отбелязва Ройтерс.

Путин и Си споделят широк светоглед, според който Западът е в упадък, точно както Китай предизвиква САЩ.

Путин ще посети и град Харбин в североизточен Китай, който има силни връзки с Русия.

Пристигането на Путин беше предшествано в края на миналия месец от мисия в Пекин на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, отчасти за да предупреди китайския първи дипломат Ван И, че Китайне трява да задълбочава военната подкрепа за Русия.

Путин и Си ще проведат неофициални разговори на чай тази вечер и ще засегнат темите за Украйна, Азия, енергетиката и търговията.

Новоназначеният руски министър на отбраната Андрей Белоусов, министърът на външните работи Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и съветникът по външна политика Юрий Ушаков, също ще присъстват, заедно с най-влиятелните директори на държавни предприятия в Русия.

За момента не е ясно дали изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер ще отиде в Китай, тъй като вчера беше на работно посещение в Иран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: КитайПутиншойгу
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ С НАЙ МНОГО МИЛИАРДЕРИ И СРЕДНА ПЕНСИЯ 43ЛВ- КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ- МЕРСИ АМА НЕ В БРИКС
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Краварите им е лошо мууууууууууу
34
2
 
10
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
Абе гейчета, нали Русия беше изолирана, как така Путин е в най мощната РЕАЛНА икономика в света ??!!
33
9
 
4
 
! Отговори
Ергенът преди 2 седмици
Китай никога няма да е подчинен на Москва. Така беше при СССР така ще и за на пред.. Не знам на какво се надява Путин... ха хахаха
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китай най мощната икономика в света и на 83 място по индекс на човешко развитие на три места преди Куба.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРИКС- Русия с нови милиардери а народът в месомелачката на най жестоката война в Украйна- бащицата спасява пенсионната система- мин пенсия- 200 лв, средна 400лв.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРИКС- нови и нови милиардери, а народът в калта...Индия- с 517 милиардера и на 131 място по индекс на човешко развитиепо ООН.
29
4
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 седмици
Не само че не съм бил в Китай но и синът ми завърши там образование. Но да смяташ Китай за подчинен на Путин и Москва ... мечти на един племенен вожд който използва срещата за вътрешно руска пропаганда мбхаааааа
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само Кимчо им липсва там. Щяха да са перфектна руско-китайско-корейска тройка куци понита.
27
7
 
16
 
! Отговори
Тиква преди 2 седмици
От сутринта,краварника започна да блее,не е важно колко получаваш пенсия,важно какво можем да си купим,90% от драскачи тук Никога не били в Китай,чул не дочул.Слава на Китай и Русия.
26
9
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 седмици
пак се размечтаха руските *** как Китай ще стане съучастник на държавата терорист- Русия и на военнопрестъпника Путин.. Путин е сам... не го ли осъзнавате. Всичко е медийна пропаганда.Китайскитевласти призоваха във вторник за зачитане на суверенитета на всички страни соглед референдума на Русия в четири региона на Украйна. Китай винаги еподдържал, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва дасе уважава, каза говорителят на външното министерство Уанг Уенбин напр
25
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 седмици
Защо Медведев го няма в делегацията ? Що п-рост-отии изказа Путин да го забележи и издигне на по висок пост и нищо.Само да не засегнат темата да унищожават САЩ и НАТО , че лошо.
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Средната месечна пенсия в Китай за 2020г по доклад на ООН- 170 юана- 42лв. В САЩ за 2024г- средна пенсия- 1907дл. Китайските комунисти милиардери продават евтино работната ръка и трупат милиарди! Китайските комунисти- милиардери най загрижени за най евтината работна ръка- това е БРИКС- милиардери е евтинки работници!
23
1
 
9
 
! Отговори
Хи хи до 25 преди 2 седмици
Щом Китай се управлява от Китайската Комунистическа Партия, няма как да не е комунистически !
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Средната месечна пенсия според Международната организация на труда към ООН за 2020г в КИтай е била 42.33лв.
21
11
 
9
 
! Отговори
Путин ша са преди 2 седмици
Кланя на Си.....оръжия ша проси.
20
13
 
10
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 седмици
*** се надява китайския лидер да е втори Лукашенко ..ха.ха ама нещо не му се получава. Китайците имат еднакви взаимоотношение и с Зеленски и с САЩ и с ЕС. Гледат си интереса. Китайците не са наивни. Приликата между спермата и истината е чепутлерофашистите трудно преглъщат..ха.ха Джуджето Путин никога не пада на колене- може да *** и прав ха ха ха ха
19
5
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 2 седмици
Китай е толкова комунистически, колкото аз съм....космонавт.
18
11
 
8
 
! Отговори
Путин оръжия преди 2 седмици
Ша проси от господаря Си....пък може и некой конгфу китайче да му пратят на фронте.
17
13
 
8
 
! Отговори
Не го бръснат преди 2 седмици
Путин за нищо. Некакво китайче го посреща все едно иде пощаджията с призовки...