Норвегия ще признае днес Палестина като държава

Нееднократно се е опитвала да съдейства за мир между Израел и палестинците
22 май 2024 12:53, Инна Ангелова
56
Норвегия ще признае днес Палестина като държава
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката обществена телевизия Ен Ер Ко (NRK) съобщава, че правителството на Норвегия ще признае съществуването на независима палестинска държава. Норвежкото външно министерство за момента не отговаря на молбата за коментар на Ройтерс. В Норвегия се очаква премиерът и министърът на външните работа да дадат пресконферения, а обявената тема е Близкият изток.

В рамките на деня се очаква и Ирландия също да признае Палестина за държава, съобщи вчера запознат източник.

В последните седмици Испания, Малта и Словения са останалите държави от ЕС, които дадоха индикации, че  планират да предприемат тази стъпка, твърдейки, че решението за две държави е ключово за установяването на траен мир в района, отбелязва Ройтерс.

Норвегия не е член на Европейския съюз, но е близък съюзник с Щатите. Норвежкото правителство отдавна заявява, че ще признае Палестина като държава само ако това има положително въздействие върху мирния процес между Израел и палестинците - в съзвучие с това, което САЩ казаха по този въпрос.

Също така в последните десетилетия Норвегия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците. Миналия месец премиерът Юнас Гар Стьоре заяви, че страната му е готова да вземе решение за признаване на палестинска държава, но все още не е определила кога да го направи.

За момента 9 от общо 27 държави от ЕС признават Палестина като държава. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от САЩ
Мъск иска да е домакин на дебата межу Байдън и Тръмп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 3 седмици
До Анонимен 45Прост и продажен народ сме какво друго очакваш от продажна ***.
45
1
 
0
 
! Отговори
Бла бла преди 3 седмици
За признаване, трябва да имат посолства!
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само българските шарани се хванаха да подкрепят Израел
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако не Израел палестинците да са се свършили досега. Израел ги храни, лекува, строи домове, а те си отглеждат терористи за благодарност.
42
0
 
2
 
! Отговори
Путин преди 3 седмици
А ще признаете ли, ННР, ШНР и ФНР?
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В скандинавието може да има повече палестинци от Газа? Може и там да поискат държава?
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време беше.
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И аз ще я призная, ако дадат Крим на палестинците!
38
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво признаха нещо дето никога не е имало...един вид награда за ислямистки убийци. как беше - Не всеки мюсилманин е терорист но всеки терорист е мюсилманин
37
5
 
1
 
! Отговори
Ердоан преди 3 седмици
ИСЛЯМ , ИСЛЯМ , ИСЛЯМ ТОВА Е ИСТИНАТА, КОЙТО НЕ ИСКА МИРНО СЪС СИЛА ЩЕ ПРИЕМЕ ПРАВАТА ВЯРА, КАКТО В ДОБРОТО СТАРО ВРЕМЕ. ИНШАЛАХ
36
1
 
7
 
! Отговори
( преди 3 седмици
До Анонименприеми го така все едно Хамас възстават срещу подтисника и организират "априлско въстание" .Подтисника отмъщава избивайки мирно население жени деца наред(звучи ли ти познато?) но не спира а се води от идеята за прочистване от робите .кой крив кой прав сега?
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами новото име може да е Божия земя и да живеят в мир... :))
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бъдещето на Норвегия не е розово, а зелено.Престолонаследницата е омъжена за ислямист.Тоест престола един ден ще се падне на ислямист.Срам за викингите.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е само Норвегия, а още и Испания и Ирландия.
32
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ще цуне ли Хамас,терористи,които първи нападнаха Израел?Норвежка му работа!
31
9
 
6
 
! Отговори
Бени нетаняху преди 3 седмици
Ще унищожим ислямският тумор по нашите земи, пробвахме с добро, не стана , вижте в Европа какво стана с ислямските изродддди, Русия е ислямизирана, над 40 % мюсюлманско население, Босна - 70 % , Албания -80 %, България 30 %
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ка са зафаналье така да карат наред и една островна държава на Кирча да признаят , че си я е заплюл човекот да се плацика и търкаля под палмите .
29
6
 
7
 
! Отговори
евреин преди 3 седмици
Турските и палестинските бацилллли ще продължат да тровят света, множат се и се плодят повече от индийци, пакистанци, бангладешци и африканци взети заедно, без тях светът щеше да е много добро място, но турският и палестинският бациллл зарази всичко, *** исляма и всичко
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Норвежките политици трябва да внимават с самолетните полети, че нещо зачестиха инцидентите. Да внимават и при публични изяви, че има доказано луди норвежци тип Андеш Брайвик. Като цяло трябва да са много внимателни.
27
2
 
0
 
! Отговори
Мехмед Кочов преди 3 седмици
палестина е низависима даржава ердуан презна одавна даже беше на срешта с абу мазен мамут абас турция зарежда със стоки и израел и палестина и на ердуан не му пука нито за нас турцитв в бг нито за пали стинците