Богатите държави печелят милиарди на гърба на по-бедните

Борбата с глобалното затопляне е жестока
23 май 2024 03:00, Инна Ангелова
53
Богатите държави печелят милиарди на гърба на по-бедните
Снимка: Vogue0987 от Pixabay

Правилото, че богатите стават още по-богати важи и за някои от държвите, които извличат максимална икономическа полза, оценявана на милиарди долари от глобана програма. Германия, Франция, Япония, САЩ са само част от държавите, които са подписали договор да отпускат пари за по-бедните в икономическо отношение държави в неспиращата борба с климатичните промени.

Анализът е на Ройтерс за данни, огласени от Организацията на обединените нации (ООН) и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Богатите страни извличат финансова изгода от ангажиментите, които са поели да предоставят по 100 млрд. долара годишно на по-бедните държави. Целта е по-слабо развитите икономики да ги инвестират в технологични решения за намаляване на емисиите от вредни газове в атмосферата и да финансират инициативи, които да им помогнат да се справят с екстремните климатични явления, пише БТА.

Държавите, които са в клуба на богатите, действително отпускат средства на по-бедните, но не са в пълен размер, както са се договорили. Отпускат се малко пари под формата на заем, по които се начисляват лихви. Друга част от средствата се предоставят безвъзмездно, но ползването им е обвързвано с условия, които носят финансова изгода за страните, които отпускат парите. Това сочи анализ на данните, свързани с тези траншове, направен от Ройтерс.

Богатите страни са отпуснали на по-бедните заеми в размер на най-малко 18 млрд. долара. Лихвите по тях не са по-ниски, а са определени спрямо текущите пазарни нива, посочва агенцията. Сред държавите, които са предоставели подобни кредити са Япония (10,2 млрд. долара), Франция (3,6 млрд. долара), Германия (1,9 млрд. долара) и САЩ (1,5 млрд. долара). Тези данни се базират на анализ на Ройтерс и на програмата по журналистика на Станфордския университет, наречена "Биг лоукъл нюз" (Big Local News).

Заемите, отпуснати в рамките на пробрами за опазване на околната среда, обикновено ссе отпускат при нулев или минимален лихвен процент, посочват експерти. Кредити за още най-малко 11 млрд. долара са предоставени при условие, че страните, които ги получават, наемат компании от страната кредитор или закупят от тях материали и техника. Повечето заеми, предоставени по тази схема, са били осигурени от Япония.

Подобни условия са били поставени и на държавите, които са получили безвъзмездно най-малко 10,6 млрд. долара от 24 държави и от Европейския съюз, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от Русия
Не трябва ли да се гордее: Има ли връзка култът към Сталин в Грузия с размириците в страната?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 3 седмици
Това си е от векове. За това и ние сме на това положение но докато обичащите Америка не разберат че и ние сме тяхна колония няма да се оправим никога.
41
0
 
1
 
! Отговори
Някой продължение преди 3 седмици
Защото не се знае кой накъде ще бяга в тая масово лудост и катаклизми сигурно божи наказание. Само като видиш на Чарлз портрета и ти идва да кажеш къде са му рогата???? Ужас ще му отиват в тон с рамката....... Дявола го е обзел както всички с кражби и престъпления и затваряне на очи и садизъм..... Всичко лесно дава дявола..... Какво им пречи да са добри да са братя????? Своещината хванала ги е като дявол мъкнат влачат....
40
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
С толкова хакери и крадци убийства и масова лудост най-добре пари в банките колкото за теглене на сметките. Държавата и ЕС е крадец със всички мафии кой за кой работи не я ясно, но никой не работи за нас както са се клели и подписвали договори( престъпници). Парите крийте да не останат децата ни пак гладни след фалити и масови държавни и мафиотски кражби. Тази попара я знаем и сме я събрали и духали ако въобще я има на голият ни ***. Инвестиране в буркани и в зимнина за всеки случай не много
39
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Отраснахме в държава която ни обра и забогатя и в мафия руска ни обра и турска ни обра и западна ни обра сега и цял свят аборигени ни мина щото много ни и пази и ЕС и НАТО предимно лапат кой какво не е известно още.... Такъв ни късмета. Сега идат следващите пирамиди, хакери и какви ли не държавни и чужди мафии след ало измамници, чалга изпростяване и нарко транс..... Всички работят ама не за нас. Такъв ни късмета. Кой можа всеки ни обра...
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това действие е отиграно и работи като добре смазана машина. Първо аборигените скачат, че искат демокрация и свободи. Ок, ще ви приемем в ЕС, но трябва да си закриете АЕЦ, да съсипете селско стопанство и т.н. Ние ще ви помогнем в съсипването като ви отпуснем заеми. После приватизация, за да можем да се намърдат западните акули. Но идеята е да се досъсипете всичко, че да можете да внасяте всичко от Запад. И когато се усетите, вече сте заробени аборигени.
37
1
 
9
 
! Отговори
така е преди 3 седмици
Ето ви пример - Теглим заем от американската EXIM Bank за строежа на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй. Нали уж служебните министри бяха само да проведат избори. Поне така казваха от герб за предните такива, но сега? И като има васални държави като нас, ще им даваме милиарди за блок, после милиони за гориво и така.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А не като сме бедни ,що ПП откраднаха 10 милиарда за 9 месеца
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затова САЩ стават по-богати, а България става по-бедна.
34
3
 
20
 
! Отговори
ДаСкопимСулюПаситто преди 3 седмици
Неизмеримата алчност на световните терористи- ФАЩ,Ингилизия и Цион, и техните слуги са виновни, а за тук (за колонията им Бугристан) е виновна четата на Драгалевския гърбав Ай дук.Ако бяха разследвани съдени и обесени когато можеше и когато трябваше , нещата нямаше да са такива трагични и нямаше да ги има Безродниците българоубийци Асфалт паша, Шиши, Кирчо, Кукорчо,Гнома, Бойкикев, Ал Фашагата, Преродената Ирландска Пастирка, Коня и пр.твари, както и *** Тагаренко и Сополан Паситто.
33
2
 
28
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 3 седмици
Та нали за това ни приеха в ЕС-са ? Като видяха еуро-гейовете,че англо-кеаварете ни съсипаха икономиката ( промишленост и селско стопанство) и ни окрадоха, а СДС-шайката окраде спестяванията и пенсиите на народа, и въпреки това оцеляваме, жендърите си казаха: "Значи тука има още за крадене".
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е така нареченото глобално затопляне е религиозно-политическа платформа от която едни човечета печелят власт и пари. В действително имаме климатични промени, което се е случвало многократно само през кратката човешка история, нещо напълно естествено, което днес разни меркантилни човечета се опитват да ни представят като екстремно, едва ли не ни чака апокалипсис.
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще вземат да открият топлата вода
30
1
 
37
 
! Отговори
Стилиян преди 3 седмици
Навсякъде хвърлят бомби, тежката промишленост работи на пълни обороти, милиони самолети са във въздуха постоянно а те се карат на бай Дончо с 30 год си автомобил дето го пали 2 пъти в месеца за да отиде с бабата на лекар че замърсяват въздуха. Малко евроцинизъм
29
2
 
9
 
! Отговори
End преди 3 седмици
Единственото решение е да спреш да робуваш на бизнесмени а на себе си...
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Assassins Creed Лекуваи се ,много си зле ....
27
0
 
6
 
! Отговори
До Assassins Creed преди 3 седмици
Пий си хапчетата бе o лигyфрeн
26
0
 
25
 
! Отговори
Богат фукариев преди 3 седмици
Къде е тук новината,че не се разбра?Богатите в бедните държави да не би да печелят богатството си от марсианците ??
25
13
 
4
 
! Отговори
Assassins Creed преди 3 седмици
31 и 33 Вас червеното знаме роди ви.Червена петолъчки ше има на вашия общ масов гроб.
24
4
 
10
 
! Отговори
До Защо преди 3 седмици
Хубаво Е че няма да оставиш поколение което с npokажeния ти ген да мъpcи земята българска АМИН
23
9
 
3
 
! Отговори
Защо преди 3 седмици
28 Aма аз каква вина имам че дедо ти е правил секс с мъже да се издигне в ДС?!