Месеци по-късно: "Хамас" обстрелва с ракети Тел Авив

Това се случва за първи път от четири месеца
27 май 2024 06:32, Александър Попов
9
Месеци по-късно: "Хамас" обстрелва с ракети Тел Авив
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" обстреля вчера с ракети Тел Авив за първи път от четири месеца насам, като задейства сирените за въздушна опасност в главния град в централната част на Израел, предаде Ройтерс. Израелската армия обяви, че са били засечени осем ракети, изстреляни от района на град Рафах, в южната част на ивицата Газа, където израелските военни провеждат операция въпреки решението на Международния съд в Хага, Нидерландия.

В петък висшият съд на ООН нареди на Израел "незабавно" да спре военните си действия срещу Рафах, като заяви, че хуманитарната ситуация в палестинската територия е "катастрофална".

Израелската армия обяви вчера, че ракети са били прехванати, като не са изнесени данни за жертви.

Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на "Хамас", заявиха в канала си в приложението "Телеграм", че ракетите са били изстреляни "в отговор на ционисткото кръвопролитие сред цивилното население", посочи Ройтерс.

Рафах се намира на около сто километра южно от Тел Авив. Израел обяви, че цели да унищожи бойците на "Хамас, разположени там, но настъплението на армията му е влошило положението на цивилните в града и е породило възмущение у голяма част от международната общност, отбелязва Ройтерс.

Израелски танкове са навлезли в подстъпите на град Рафах, близо до едноименния граничен контролно-пропускателен пункт между ивицата Газа и Етипет, като някои от тях са проникнали в източни квартали, но от началото на операцията на 7 май все още няма достигане до вътрешността на града.

Според министъра от израелския военновременен кабинет Бени Ганц ракетите, изстреляни от Рафах, са доказали, че израелските сили за отбрана "трябва да влязат на всяко място, където "Хамас" все още действа".

По данни на здравното министерство на "Хамас" жертвите сред палестинското население в ивицата Газа от началото на израелското настъпление на 7 октомври миналата година вече са близо 36 000. Според Израел при изненадващото си нападение срещу израелски селища на въпросната дата водени от "Хамас" палестински бойци са причинили смъртта на близо 1200 души, повечето от които мирни граждани, а над 250 души са били отведени като заложници в ивицата Газа.

Сраженията продължават и в северната част на ивицата Газа - в района на Джабалия, където се разразяваха ожесточени битки в началото на конфликта. Израелската армия обяви, че при една от операциите си там е открила оръжеен склад с десетки части за ракети и оръжия в училище. От Силите за отбрана (ЦАХАЛ) отхвърлиха като неверни твърденията на радикалистите от "Хамас", че са пленили израелски военнослужещ.

В същото време свързани с "Хамас" медии съобщиха, че израелски въздушен удар по къща в населено място в околностите на Джабалия е убил 10 души, като има и ранени.

Според палестински медици загиналите са 22, като ракетите са поразили палатките на палестинци, принудени да напуснат домовете си, съобщава Асошиейтед прес.

Ройтерс отбелязва също, че от седмици насам е налице застой в преговорите за освобождаването на над 120-те заложници, все още държани от "Хамас", но през изминалия уикенд са се появили признаци на раздвижване по този въпрос след срещи между представители на разузнавателните служби на САЩ и Израел и катарския министър-председател и външен министър - шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Запознат с хода на преговорите източник на Ройтерс казва, че е взето решение за подновяването им тази седмица на основата на нов проект за споразумение, изготвен от египетски и катарски посредници с "дейното участие на САЩ". Представител на "Хамас" обаче каза за агенцията, че "това не отговаря на истината"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ГазаИзраел
Още от Музика
Рамщайн разтресоха мощно на два пъти Белград
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Mnogo palatki sa unishtojeni izreil napredva sled mnogo teshka bitka
8
0
 
3
 
! Отговори
аноним преди 3 седмици
Не наказано зло-поражда само зло!Да се прочистят светите земи от всякакви там-хамас,фатах,хизбула!
7
2
 
5
 
! Отговори
Българинъ преди 3 седмици
А като им отговори заслужено Израел, ще има пак рев и сополи ислямистки...
6
2
 
1
 
! Отговори
Alow преди 3 седмици
Коло изгодно и сега вече легитимно могат да смажат РАФА
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гневния, ти глупав ли си ве? Какво да знаем? Ти ли умнико ще ни учиш? Целият регион е арабски и американците даже вече не могат да стъпят там. Колко население е Израел, знаеш ли ? 10 милилиона. От тях всеки пети е мюсулманин, защото са вземали територия. Колко милиона са арабските страни? Даже Турция вече не ги понася евреите.
4
6
 
2
 
! Отговори
И едните и другите преди 3 седмици
Са еднакви
3
12
 
15
 
! Отговори
гневен мъж преди 3 седмици
Нали знаете,че ако Израел ги подкарат арабите така,както арабите го направиха в началото на войната,един мюсюлманин няма да остане,и хамас няма да съществува.Защото Израел спазват стрикно повелята да не се вреди на цивилните,затова всичко става бавно.Въпреки,че арабите не заслужават това хуманно водене на война от страна на израел.Личното ми мнение е,че палестинците -античовеци не заслужават това хуманно израелско отношение.
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 1 - Хамас са анти-терористична организация, която се бие срещу еврейските терористи и терористичната им държава Израел.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Територията на ивицата Газа е по-малка от територията на град София, а територията на град Рафах е по-малка от територията на град Приморско. Странно е за толкова време да не са разчистили Рафах от терористите на Хамас.