Как да се справите със сексуален тормоз на работното място

Не изпадайте в паника, а действайте спокойно и уверено
10 май 2012 07:55,
69
Как да се справите със сексуален тормоз на работното място
Снимка: sxc.hu

Сред многото предизвикателства, пред които има вероятност да се изправи една жена на работното място, е и сексуалният тормоз. Ситуацията е много сложна, защото невинаги е лесно да се определи къде свършват границите на любезното, леко закачливо отношение на някой колега и започват опитите за вкарване в леглото.

За да избегнете ситуация, в която някой в офиса открито ви показва, че ви възприема като сексуален обект, когато сте насаме, най-добре е да оставите по-предизвикателното облекло за свободното време и на работа да изградите професионален имидж и с дрехите, които носите, и с поведението си.

Не споделяйте информация за интимния си живот пред мъжете колеги, дори и само за да споменете, че с тази натовареност в работата нямате време за никакъв секс. Шегите със сексуална насоченост също не са добра идея. На служебно парти или на тиймбилдинг ваканция на някой летен курорт избягвайте да се напивате (което сваля задръжките), да показвате уменията си за еротични танци в бара или да се излежавате на плажа с бански, който не оставя нищо на въображението.

Ако вече сте попаднали в неприятната ситуация на сексуален тормоз, има две неща, които трябва да имате предвид:

1. Обикновено не спира от само себе си, ако не вземете някакви мерки.

2. Не е добре да действате прибързано и агресивно – да се оплачете директно на шефа си или да разкажете на колегите. Има си стъпки, които може да предприемете една по една и да се опитате да излезете от ситуацията с най-малко шум и проблеми.

Ето какви съвети дава авторката на литература, свързана с кариерното развитие Сиима Госуами в книгата си „ Жена на върха: Как да напредвате в работата" ( Woman on Top: How to Get Ahead at Work):

1. Говорете с този, който ви тормози по незаплашителен начин, без да показвате емоции или сълзи. Останете спокойна, поемете дълбоко въздух и кажете какво чувствате, без да да му намеквате, че той го прави нарочно.

Например, ако колегата ви има навика да слага ръката си на гърба ви и еротично да я плъзга надолу, когато разговаря с вас или ви настигне по коридора, се обърнете и с усмивка кажете: „Съжалявам, но би ли имал против да не слагаш ръката си на гърба ми, защото това ме кара да се чувствам неудобно."

Ако застава прекалено близо до вас в асансьора и навлиза в личното ви пространство, като например се обляга зад вас на стола, на който седите, се обърнете и отново със спокоен и уверен тон му кажете:"Сигурна съм , че не го осъзнаваш, но в момента си навлязъл прекалено навътре в личното ми пространство и това ме кара да се чувствам неудобно. Имаш ли против да се отдръпнеш малко, наистина ще го оценя."

Тонът на гласа ви трябва да е самоуверен, но и да изразява извинение, защото посланието, което би трябвало да давате е, че вие вярвате, че той го прави несъзнателно. Най-добре е да направите това уточнение, когато сте насаме с него, за да не го смущавате пред колегите.

Останалото прочетете в Tialoto.bg


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
11
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
Аз не се сещам за жена, която да не се кефи когато я свалят или флиртуват с нея :) Това им е любимото..както на всеки човек като се замисля...друг е въпроса начина по който става и доколко човек може да стане нахален :)
37
7
 
2
 
! Отговори
42 преди 11 години
За какво да ти помага ***?!? Ти от естеството ли си бягаш? По жени ли си падаш или най-верният ти приятел е "мазният шпек"? Защо не постъпиш в девически манастир ,та поне да попаднеш на място си! Лелка с лелка!!!
36
0
 
13
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
38.....имам братле ама ако ги видиш първо ше ти се догади...после ше ти стана смешно....накрая мое и ******т да станеш :)
35
1
 
22
 
! Отговори
Куропаткин преди 11 години
Това са глупости ако искате да се справите със сексуалния тормоз имате няколко варианта:1. Кажете на мъжа си/брат си/някой физически здрав приятел.2. Ако насилието не разреши проблемите ви значи не ползвате достатъчно от него3. Отвърнете на тормоза с тормоз-звънете му в малките часове, нарежете му гумите на колата, издраскайте с пирон "Изнасилвач" на предния капак.Повечето насилници са страхливи ***. 4. Свържете се с майка му/жена му 5. Запишете го на видео и го качете в мрежата.
34
4
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Ха,съня си ли разказваш?
33
2
 
18
 
! Отговори
Тормозих една.. преди 11 години
..... колежка с приятни комплименти известно време ,а тя сега ми го връща .Тормози ме с език.
32
2
 
5
 
! Отговори
до Чикатило преди 11 години
Изобщо ако имаш колежки
31
0
 
3
 
! Отговори
Любопитен Плевел преди 11 години
И аз това питам имам един началник, който ме тормози сексуално и несексуално постоянно.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Харесва ми ако ми правят сексуални намеци. Не смятам, че сексът е тормоз.Трябва да радваш всички.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как да избегнете сексуален тормоз на работа ако сте жена ?1 - пуснете си мустак 2- качете 40 кила отгоре мускулна маса или сланина според личните предпочитания3- псувайте грозно и правете неприлични намеци на всички мъжки екземпляри ( атаката е най-добрата защита)4- ако всичко гореспоменато не помогне , значи работите с *** и ще трябва да посетите курса "как да избегнете сексуален тормоз на работа в случай ,че сте мъж"
28
2
 
16
 
! Отговори
Chikatilo преди 11 години
Много е гадно.....мен колежките редовно ме подлагат
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето снимка на авторката на оригиналната статия (или книга, листовка или каквото е там)a2.twimg/profile_images/1415448351/311962454.jpgТая ако ми се оплаква от сексуален тормоз...интересно как всички адвокат/ки на женски права/привилегии/такива които постоянно се оплакват от сексуален тормоз, всичките са мега-грозни че и дебели понякога, задължително над 35год. и неомъжени.
26
1
 
12
 
! Отговори
drim.pree преди 11 години
Някой хора наистина разчитат повече на съблазняването за да постигат целите си , повечето дори не го осъзнават. Жените особенно много го правят , *** е, че когато това работи и им носи ползи са ОК, но когато някой който погрешно е разчел сигналите,поиска нещо повече вече си имаме проблем.А, че колежките в офиса се разглеждат и като сексуални обекти не е лошо, има много промери за семейства създадени по този начин , здрави семейства с деца и т.н.
25
11
 
11
 
! Отговори
И знайте най-важното преди 11 години
....Жената не обича да я обичат и не обича мъжете и секса!!! Всичко това,любов,секс го прави за пред хората за да не я одумват че си няма мъж или деца... Така че никак не и се искат такива неща като секс или флиртове !
24
3
 
7
 
! Отговори
Искрету преди 11 години
Разбирам, че Искрету Фидосова тормози всички, но чак пък сексуално?
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С токчета-15 см. пола-25см и деколте през което се вижда пъпа всички ме тормозят сексуално а аз искам сериозно отношение.
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те повечето жени в офиса си го просят някой да им го сложи. Само се правят на професионалистки.
21
2
 
10
 
! Отговори
МУРАТ преди 11 години
НА КОЙ ЖАДЕН НЕ МУ СЕ ПИЕ ВОДА.
20
3
 
11
 
! Отговори
ана преди 11 години
сексуален тормоз на работното място в Бг е доста криво разбрано понятие
19
8
 
12
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
НЯМА ХЪНТА МЪНТА ...СЕКС И ТОВА Е. НЕ СЕ ПОГУБВАЙТЕ.ОТКАЗАХ НА ШЕФКАТА И СЕГА СЪМ ТРИ МЕСЕЦА НА БОРСАТА.ГОЛЯМА ГРЕШКА.ЩЕШЕ ДА СЕ ИЗХАБИ ЛИ.