Да напуснеш работа "по приятелски"

Коректният край на работните отношения носи позитиви и на двете страни
Обновена: 27 юли 2012 08:36 | 27 юли 2012 08:31,
32
Да напуснеш работа "по приятелски"
Снимка: outnow.ch

Някои моменти в живота са наистина стресиращи, макар често да водят до хубава промяна. Един от тях е напускането на работа. Особено трудно е, ако харесвате шефа си, обожавате колегите си, но въпреки това сте получили неустоима оферта за работа и сте взели решението да смените тази.

За да си тръгнете с чиста съвест, трябва да се сбогувате с предишния си работодател по най-коректен начин. И макар че никой шеф не обича да пуска добрите си кадри и новината за напускане обикновено му носи известен дискомфорт, има как да се разделите като стари приятели с чисти сметки.

За целта следвайте няколко прости стъпки:

1.Уведомете навреме

Спазете всички клаузи по пускане на известие и уведомяване за намерението ви, като покажете желание и готовност да спазите предизвестието си, и то съвестно. Хубаво е да споделите желанието си, преди вече да държите съответния документ в ръце, което ще покаже вашата добронамереност.

Има голяма вероятност шефът ви да се опита да преговаря с вас и за да не се получава излишно напрежение, му дайте тази възможност, без значение дали вече не сте взели категоричното решение.

2. Кажете истината

Когато дойде моментът да се сбогувате с предишния си работодател, не си измисляйте някакви оправдания и причини за желанието ви да напуснете. Дори да отивате в конкурентна фирма (което е доста голяма вероятност), кажете си го. Ако шефът ви е добър мениджър, той ще е наясно защо сте избрали другата фирма и ако тя предлага по-добри условия, няма да се чувства засегнат от решението ви.

От друга страна, ще му дадете тема за размисъл с откровеността си и така ще го насочите точно с какво да се пазари евентуално, за да ви задържи.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
18
 
! Отговори
Коцето преди 11 години
11 години работих в една банка и се катерих по стълбицата, започнах от касиер - стигнах до инспектор. Назначават шефовете едно младо момиче, което почвам да обучавам и да работя заради него, и в един момент научавам, че то миличкото е назначено със същата заплата като моята. Отидох при шефа, той ми каза , че не мога да разчитам на нищо, след 3 месеца като напусках започнаха да ми обещават всичко. Добре, че не не ги послушах и напуснах, живота ми се промени коренно, сегашния ми работодател е умен
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всъщност статията е хубава, много е важно наистина ако напускаш някъде максимално добре да им обясниш защо и че другаде е по-добре, за да си вземат поука ;)
19
0
 
4
 
! Отговори
работа преди 11 години
Не съм съгласен с Номер 29. Има такива хора, но са малко. ФАКТ!
18
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Това е голяма рядкост в България. Обикновено те съкращават без логични мотиви и даже не те поглеждат после. При мен даже не ми се отговори на трите молби за препоръка. Все пак 20 години работех на едно място и съм дал много за фирмата.80% от бг работодателите се мислят за много велики и яко следят подчинените си. А това си е голям конфликт. И се стига до съкращаване...
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да ви звучи невероятно но факта е че в нормалните държави по света се случва точно така. На мен ми се случи наскоро, получих добра оферта за по-добро работно място с по-малко стрес и по-добра заплата, отидох да говоря с шефа си и му казах всичко съвсем спокойно и човека ме разбра, попита ме дали при евентуална контра-оферта от страна на фирмата мога да остана, казах му че съм решил твърдо да си сменя работата и че причините са чисто професионални, благодарих му за всичко, което беше направил за мен (а то не е никак малко), стиснахме си ръцете и това е. А, и получих невероятно положителни препоръки от негова страна. В България най-много да звънне на новият ти шеф да каже че си наркоман или изнасилвач...
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,,българин работодател,, е най-голямото животно- от просперираща фирма за 1 седмица прави махленско капанче ,назначава свои хора,гони кадърните,издига мушмороци които му лижат ***. аз лично бях свидетелка ,как за минимално кратък период унищожиха работещ магазин ,ей така от простотия .работа само с чужденец мениджър, разбера ли че мениджъра е нашенско производство бегам далеч
15
3
 
6
 
! Отговори
до работодател преди 11 години
Тези пари който са ти лесни ще си заминат както си ги спечелил. Ще станеш като една малка Гърция.Ако някой твой работник ти се опъне го гониш нали или аз съм нахална? Укриваш данъци и ако трябва да плащаш за реалният труд си на "0". Не се прави на хитрец, защото все някога ще си платиш.
14
2
 
21
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Българските работодатели като дават големите заплати,та чак да ме изслуша и да ме задържи! БГ е друга ПЛАНЕТА ,за нея правилата не важат. Ако може от 7 дни да работиш ще си мечта.Ако може да не питаш и увеличение на зплатата или въобще за заплата още по-хубаво. Всичко това е въпрос на на интелект, възпитание, опит и няма как да са те мачкали и после да се сърдят защо напускам? Дали напускам или ме съкращават си тръгвам без да се обръщам и питам.
13
1
 
20
 
! Отговори
haho преди 11 години
Точно пък като напускаш е време да си разчистиш сметките ако работодателя е бил гаден и да си кажеш каквото си насъбрал.
12
2
 
20
 
! Отговори
hihi преди 11 години
Аз затова не се давам на бг работодателите за по 400 лв да си работят след десет години няма да има кои и да им работи
11
22
 
13
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
В България никой не е луд да си напусне работата. Заплатите са ниски, обаче пак е по- добре от нищо и народа си трае. Супер изгодно е.
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България повишение се получава само като тръгнеш да напускаш или си смениш работата. Колкото и да е точен шефа, ако не си роднина няма повишение, а ти си бачкаш и цените се вдигат. Отиваш да искаш повишение, защото си показала резултати и получаваш потупване по рамото. И чак като тръгнеш да напускаш почват вече обещанията за "бляскаво бъдеще". Та колкото и да са ми симпатични шефовете и колегите, няма ли повишения когато има резултати си бягам, защото не те оценяват - как да сме "приятели" :)?
9
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая статия ще стане любима на всички селянчета, дошли по канцелариите в мизерната София.
8
1
 
37
 
! Отговори
хаджи Стамат преди 11 години
сменил съм над 25 фирми и съм спец по приятелското напускане на работа, за всяко нещо е необходима практика така че хора недейте се свива ако условията на работа са кофти
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази снимка, бре, днес? Двама дробят мохабет в тоалетната до диспенсъра с кърпичките! Дайте нещо малко по-така, бре! А и този брадясалият изобщо не е приятен за гледане рано сутрин, защото на всичкото отгоре е и грозен.
6
0
 
6
 
! Отговори
J преди 11 години
To4no tova napravih posledniq put i kvo stana....odrqza mi poslednata sedmi4na zaplata i 8 dni neizplaten otpusk koito mi se polaga6e.Moga da im kaja samo da go d***t s izvinenie.....
5
1
 
32
 
! Отговори
пършевица преди 11 години
Нема приятелство,сиренето е с пари!
4
0
 
30
 
! Отговори
оли преди 11 години
гадно е да си съкратен,когато мотивите са нечисти.Кадърните сами напускат или ги отстраняват след долни игрички и куп мръсотии.Некадърните сами отпадат или се поставят в ситуация на гъзоблизци и *** на щефа си.Коя от 4-те ситуации се случва зависи от морала и интелигентността на работодателя.
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"гепи еее уволнен си , батка" казал шефът. "ааа *** кофти късмета дето имам,мен" казал с усмивка на лицето служителя...
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
малко новини от друга вселена