Най-нездравословните професии

Дали не практикувате някоя от тях?
Обновена: 13 яну 2013 18:11 | 13 яну 2013 14:46,
51
Най-нездравословните професии
Снимка: Reuters

Не всички професии, които вредят на хората, са свързани с опасни условия на труд. Има професии, които могат бавно, но сигурно да навредят както на умственото, така и на физическото ви здраве, дори да са в относително безопасна офис среда. Рискове за здравето носят и почти всички униформени професии, въпреки обратното схващане. Разбира се, най-важното нещо е работата да ви носи щастие, дори да е свързана с нощен труд или стресова среда.

Все пак ето и кои са едни от най-вредните работни места:

1. Пожарникар/Полицай (но не катаджия)

И двете професии имат високи нива на наранявания, заболявания и смъртни случаи на работното място. Освен това, налагането за бърза реакция е много стресиращо. Работещите това трябва да бъдат в повишена бойна готовност по всяко време от работната си смяна. Много пожарникари умират от сърдечен пристъп, а не от изгаряне в спасителна акция, както може би си мислите. Хората, работещи тези професии, се лишават системно от сън и имат лоши хранителни навици, което също застрашава тяхното здраве.

2. Чиновник „зад бюро" на пълен работен ден

Да седите на бюро по осем-девет часа на ден, си е доста вредно. Все повече доказателства сочат, че заседналият начин на живот на работещите в офиси е сред най-големите заплахи за дългосрочното здраве на човек.

Седенето по цял ден зад бюро се свързва с болки в ставите, със затлъстяване, стрес, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и по-кратък живот дори и сред хората, които спортуват редовно преди или след работа.

3. Строителен работник

Работещите с тежка строителна техника или машини също са с рискова професия. Сред тях има най-много случаи на сериозни наранявания при изпълнение на трудовите задачи, отколкото във всяка друга професия.

Тук влизат и хората, изграждащи пътни съоръжения, работници, събиращи боклука, дървосекачи, тези които се занимават с тежък селскостопански труд, работниците във фабрики, както и миньорите.

4. Адвокат

Адвокатите печелят добре, но имат по-високи нива на стрес и по-често изпадат в депресия в сравнение с хората от много други професии. Според едно американско проучване само 4 на всеки 10 адвоката има задоволителна кариера и се радва на щастлив и охолен живот, а за останалите това е една нещастна професия, в която има много негативизъм.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: здраверискпрофесии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
мартин преди 11 години
Вии ебавате ли се с мен ? Досега да съм умрял 100 пъти ако беше така .
42
0
 
0
 
! Отговори
чиновник зад бюро преди 11 години
Лелееее, и аз да не съм знаел!!!Веднага отивам при шефа да му искам още парички за вредни!!!
41
0
 
1
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
А, бе то е ясно, че полезна работа няма, няма професия, дето да не е вредна :))))) Ако беше толкова хубаво да се бачка, щяхме ние да си плащаме за да бачкаме, а не да ни плащат за да бачкаме :))))))
40
0
 
0
 
! Отговори
Страхил преди 11 години
Чиновник зад бюро е по нездравословна професия,отколкото да си миньор!!!На автора на статията да мисли преди да публикува!!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Страхил преди 11 години
Чиновник зад бюро е по нездравословна професия,отколкото да си миньор!!!На автора на статията да мисли преди да публикува!!!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова много се стресирах четейки статията, че отивам да подремна.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилно 43-ти, подкрепям!
36
0
 
1
 
! Отговори
:( преди 11 години
Много гот- за писане на простотии във форума не се изисква регистрация, но за отсвирване на *** драскачи - ДА! Който гений от сайта го е измислил, да се предложи за награда!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
Това е свръхмалоумна статия.
34
0
 
2
 
! Отговори
Дърт комуняга преди 11 години
Рентиер е мойта професия...
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе кой ги измисли тия глупости.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отдавна не бях чел толкова смотана и некадърна статия тук...
31
0
 
1
 
! Отговори
advokat преди 11 години
дано съм един от 4-те адвокати с охолен живот :D
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в коя работа няма претенции и напрежение за по-добри резултати освен в бг полицията?
29
0
 
2
 
! Отговори
До модератора преди 11 години
Защо не направите регистратицията задължителна изобщо , не само за гласуването , например както е в "Утрински вестник " и "Нова Македония " ще ви е по -удобно , даже може да закриете форума и после сайта !
28
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Изброените професии далеч не са толкова вредни и стресиращи. Това да ходиш всеки на работа от сутрин до вечер, да ти плащат колкото да оцеляваш, да не можеш да спиш защото не знаеш дали няма утре да се съкратят или дали ще вържеш месеца...е това е стрес. Заповядайте в България за да разберете!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой *** мойе да прави такова сравнение между професиите. Ами къде са професиите като миньор, моряк и други които според този който е написал статията не са опасни за здравето.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе да се работи си е опасно
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно е,че да си учител не е лека работа.Преди време четох, че в някои арабски региони,в миналото,съдът не приемал за благонадеждни свидетели пенсионираните учители и младоженците,защото се считало,че тези две категории хора не са съвсем с всичкия си акъл.Чудя се обаче, защо в статията са пропуснали да отбележат професията на жриците на най-древния занаят.След като в много държави те имат патенти и плащат данъци,значи и тяхното е официално призната професия,а рисковете при нея са много сериозни
24
0
 
1
 
! Отговори
До минъор преди 11 години
Свата ми е от твоя занаят, е като почнахме вилата да я правим сам си каза ,че строителството е дяволска работа ,а като се качи на 4 етаж му се разтрепериха мартинките.Не казвам ,че и под земята е стока ,но със сигурност има и такива които са под и над в по лоши условия.