Давате ли си сметка към какво сте пристрастени?

Зависимости, които може би имате, но не знаете
16 фев 2013 15:25,
50
Давате ли си сметка към какво сте пристрастени?
Снимка: sxc.hu

Когато човек се сети за зависимости, той си мисли за вредните вещества алкохол, наркотици и цигари и най-много да се сети за прословутата шопингмания (заради думата мания вероятно).

Но истината е, че може да бъдете пристрастени към използването на телевизора и да не си давате сметка за това.

През последните години учените прекарват доста време в изучаване на поведенческото пристрастяване или непреодолимото желание да се ангажирате с определен вид действие или поведение.

Някои от характеристиките на наркоманите като поведение са същите, включително липсата на контрол върху действията или обсебване от нещо въпреки ясното съзнание, че то вреди.

Някои зависимости се считат за социално приемливи и лесно минават незабелязано, но къде е границата между нормалното поведение и пристрастяването?

Ето и кои могат да са вашите зависимости, които не осъзнавате:

1. Работата

"Работохолик" е термин, който е се използва доста свободно в наши дни. Дори да прекарвате много време на работното си място и да сте посветени на професията си, не е задължително да сте работохолици.

Работохолиците намират причини да работят, дори когато няма нужда да го правят. Техните умове са постоянно заети с мисли за работа. Някои работохолици имат нужда от адреналин, други са привлечени от чувството на удовлетворение, което идва с претоварването.

Както всяко пристрастяване, пристрастяването към работата може да се отрази негативно върху други области на живота, като отношенията със семейството и приятелите или да влоши здравето ви.

2. Интернет

Въпреки че интернет се появи само преди няколко десетилетия, той бързо се превърна от хоби до пристрастяване за някои хора.

Съвременният човек е все повече и повече ориентиран към технологиите и на някои хора им е трудно да „се изключат от мрежата". Според изследователите интернет пристрастяването завладява между 5 и 10 на сто от хората, които използването интернет всеки ден. Този процент е най-висок сред студентите (достига до 15%).

За пристрастените времето, прекарано онлайн, има приоритет над почти всичко останало в живота им, което се отразява зле на взаимоотношенията им с другите.

3. Телевизията

За някои хора мисълта, че ще изпуснат любимия си телевизионен сериал, е ужасяваща. 12,5% от хората казват, че са пристрастени към телевизията, а до 70 процента от анкетираните смятат, че познават други пристрастени.

Често гледането на телевизия е вид самолечение. С други думи, използва се като начин за справяне с негативизма, тъгата, самотата или стреса.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
4
 
! Отговори
интелигентна преди 11 години
Глупости! Аз никога не ползвам интернет.
14
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
Къде са ви новините с протестите от днес, продажници?!?!?!?!?!!?!?
13
8
 
17
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Брат, то и аз към порното и интернет, ама аз пък като ударя 2 литра вино с хубаво мезенце бааавно, бавно и към полунощ реша да си набия една Мара Шепата....кеф- можеш да лъскаш без да ти идва да свършваш....и предимството пред секса на живо в такова състояние е че на жената няма да и се ожули от час клатене и да виждаш че не й е приятно след толкова време, а ти искаш да продължиш. И продължаваш със следващата героиния от следващият порно клип. След 2 часа лъскане на замаяна глава- ти си в рая!
12
5
 
6
 
! Отговори
Ротердамеца преди 11 години
Аз съм пристрастен към Дамата в Зелено - Мери Джейн Бейбее !
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пристрастен съм към чашката и писането на коментари под нейно въздействие и под звуците на поп музика от слушалките в ушите ми.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако дойдат сега тия разбирачи които са писали статията и ми кажат че пристрастяването ми към интернет след като се върна от работа и седна на компютъра за 3-4 часа е пагубно за мен колкото пристрастеността ми към алкохола, ще ги черпя Джак Даниелс.Пристрастеността идва от свободното време. Нека станеш в 7 сутринта, и упражняваш физическа работа по 10 часа и се върнеш като мен в 8 вечерта и си налееш 2 ракии със салата пред компютъра и после 3-4 чаши вино и си легнеш и на другия ден пак така...
9
2
 
10
 
! Отговори
Разлигавен гейзер преди 11 години
Пристрастен съм към милото ми! ОБИЧКАМ ТЕ МИЛО!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Унгарски мъдрости? Хахах да не дава господ.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NAI OTVRATITELNITE ZAVISIMOSTI SA DVE1 ZAVISIMOSTTA KAM NARKOTIZITE2 ZAVISIMOSTTA KAM BEZUMIQTA NA BIBLIQTA,CARKVITE I SEKTITEVSICHKIDRUGI SA BAL KAHAR.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само към порното и интернет.
5
6
 
8
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
обичам да чета глопостите в тъпите сайтове ,но излезна ли навън , отида ли в планината, изобщо не ми липсват .Седя ли обаче пред компа побеснявам при мисълта ,че тези почивни дни няма да излезна до черни връх или до мальовица или някой още по-готнино място.Побеснявам също ако трениловката в залата по катерене ми се размине или сега съм бясна че влека на ветровала не работи заради пожара.В крайна сметка зимата е достатъчно кратка за д апропускаме тези няколко ходения на ски.Сигурно пак е страст
4
7
 
2
 
! Отговори
24535 преди 11 години
Facebook
3
2
 
2
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
мъка ми е ако нямаме достатъчно пари за да пътуваме по много ,на различни неща ,за да се срещаме с различни хора, с техния наични на живот.Това сигурно пак за пристрастяване ще се брои.
2
1
 
6
 
! Отговори
тиквичка преди 11 години
без планината и природата, без всичко свързано с тях немога ,това за пристрастяване ли ще се води?
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пристрастени сме към материалното, а не към духовното. Не се правя на интересен, защото и аз съм в тази категория. Отделяме много от времето си, съсредоточаваме мислите си върху неща, които дори нямат душа - машини, технологии. Плачем, тръшкаме се, ядосваме се, че нямаме най-новия смартфон, най-новия лаптоп, коя от коя друга по-мощна джаджа и тн. А не ни остава време за нормална човешка приказка и среща очи в очи. Лека-полека се роботизираме, тъжно е..