Глупав и богат или умен и беден?

Защо успехът и интелигентността невинаги вървят ръка за ръка
Обновена: 4 юни 2013 15:02 | 4 юни 2013 14:20,
14
Глупав и богат или умен и беден?
Снимка: sxc.hu

Има много интелигентни хора, които без значение колко усилено се трудят, пак не успяват да направят кариера и да забогатеят. За разлика от тях има други индивиди, които са с доста по-ограничени умствени възможности, но са по-успешни в живота. Защо е тази несправедливост?

Дали всичко е въпрос на късмет и съдба, или има лични характеристики, различни от интелигентността, които определят успеха на човек?

Френският режисьор и поет Жан Кокто беше казал: "Трябва да вярваме в късмета. Иначе как ще си обясним успеха на тези, които не харесваме."

Суровата реалност е, че в съвременния бизнес има доста ниско образовани хора, които са успели да направят много пари.

Това често действа демотивиращо за хората, които работят много, умни са, но така и не постигат висини в кариерата си, а стават свидетели как по-глупавите, по-неопитните и по-мързеливите ги задминават по корпоративната стълбица.

Нищо не е по-дразнещо от това да виждаш как докато работиш като роб, някой не особено интелигентен и мързелив твой познат кара лъскат автомобил, ходи на луксозни почивки и живее в разкош.

Истината е, че успехът е навик, а навикът се придобива. Колкото и несериозно да звучи, човек може да се научи на „правилните" навици. Един от тях е да демонстрира високо самочувствие и така да си "добавя стойност".

Другата истината е, че успехът е избор. Избор, към който трябва да отворите съзнанието и сърцето си.

Ето и кои са причините по-ограничени и мързеливи индивиди да печелят повече пари от вас:

1. Богатите стават по-богати

Финансовият успех невинаги е резултат на упорита работа и лични умения. Понякога това е просто наследствено. Налице е статистическа корелация между доходите на човек в зряла възраст и приходите на неговите родители. Тоест, ако той си е роден в богато семейство, шансовете му да си остане такъв и в бъдеще, ако не и по-богат, са огромни. Не завиждайте на чуждия късмет, нали трябва да има и инвеститори.

2. Добрите гени

Доказано е, че добрият външен вид играе голяма роля за финансовия успех. Даниел Хамърмеш от Университета в Йейл е установил от своята практика, че "красивите хора ще направят 230 000 щатски долара повече в живота си, отколкото посредствено изглеждащите". Други изследвания показват, че високите хора също са склонни да бъдат по-успешни във финансов аспект от ниските.

Никой не може да има контрол върху гените си, но можете да имате контрол върху начина, по който проектирате своята визия спрямо другите. Ако имате горда и изправена стойка, говорите ясно и уверено и показвате на света своята самоувереност, вие ще бъдете възприемани бързо и позитивно от хората. Дори да не се чувствате много уверени, старайте се това да не ви личи!

3. Добротата е порок в бизнеса

За жалост, едно проучване показва, че мъжете, които имат по-суров нрав, печелят около 18 на сто повече от мъжете, които са от вида "добряци". За жените предимството е 5 на сто. Изглежда, че мъжете, които се държат по-грубо и кораво, умеят да преговарят по-умело и да печелят повече пари. Все пак имайте предвид, че грубостта не е предимство в бизнеса. Трябва да намерите начин да показвате твърдост, когато се налага, но в същото време да сте сговорчиви.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
уили койотa преди 10 години
Хорaтa се рaждaт рaзлични.......Колт ги прaви рaвни.
11
3
 
7
 
! Отговори
Тоско преди 10 години
Това важи само за България.Няма да се управим още 100 години.Шуробаджанащията ни е още в кръвта.
10
3
 
15
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Няма глупави хора, които са забогатели сами.
9
14
 
15
 
! Отговори
от града преди 10 години
Народа го е казал:" Богат глупав нема". Щом може да направи пачки, явно ние "умните" не сме чак толкова умни. Не, че съм беден, де!
8
7
 
9
 
! Отговори
vazmojno преди 10 години
Всеки навсякъде би могъл да бъде успешен или богат..трябва всеки ден обаче като става да се пита:аз днес какво направих, за да постигна целта си..и какво ще направя днес..ако е по-малко от това вчера значи трябва да направя двойно утре...това иска обаче много усилия,постоянство, време и труд..а повечето хора не сме такива волеви индивиди до вманиаченост..за това единици успяват..(не говорим за тези, които им дават да въртят чужди пари тук)
7
2
 
15
 
! Отговори
системата преди 10 години
докато "човечеството" не си избере критерии за "успех", и докато не спре да насажда установените за сега "критерии", ще бъде така."УСПЕХ,ВЪОБЩЕ",НЕ СЪЩЕСТВУВА.ТОЙ Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН И ОБЩЕСТВЕН ИЗБОР.Това мога да го кажа,от "висотата" на годините мии мога да добавя,че считам за един свой,макар и може би,несъзнателен успех,че не съм се повлиял, от съвременните критерии за успех.Въпрос на личен избор.
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демонстрирането на самочувствие е храна за глупаците, умните хора не се връзват. За съжаление все още преобладават тези които се връзват на лустрото ....
5
2
 
23
 
! Отговори
тъп и прост преди 10 години
По добре кат мен -беден и глупав
4
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията е само за ***.Кой е казал, че богатсвото се измерва с количество пари.
3
6
 
39
 
! Отговори
гост преди 10 години
Всеки търси смисълът на своя и живот и на края всички осъзнават че имат по 5 литра кръв и по една кофа "го вна"
2
10
 
28
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Богатите и политиците са хора на които нещо им липсва , не са хора които има нещо повече като личности. Те са си нагласили правилата така , че с лъжа и измама да преуспееш, нооо отвреме на време се случват и революции като в Русия 1917 например :)
1
3
 
50
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
С ,,КОЛТ,, В РЪКА И НИСКИЯТ СТАВА ВИСОК...ЗАЩО ДА НЕ ОПИТА ДА СТАНЕ И БОГАТ...