Типажите, които си намират работа най-лесно

Без значение за каква дейност става въпрос, има определени хора, от които всяка фирма се нуждае
5 сеп 2013 08:20,
10
Типажите, които си намират работа най-лесно
Снимка: sxc.hu

Когато бизнесът е малък, служителите взаимодействат помежду си много по-често, отколкото в една голяма компания. По тази причина собствениците на по-малки фирми трябва внимателно да подбират своите служители. Често се случва работещите в подобна, по-малка компания, да са много различни, защото всеки е там, поемайки самостоятелна част от дейността на фирмата.

При наемане на човек за вече съществуваща позиция, трябва да се вгледате внимателно в чертите на характера на всеки един кандидат. Без значение какъв тип е бизнесът, има няколко личности, от които всяка компания се нуждае. Business News Daily събра данни от различни работодатели, консултанти и психолози, като по този начин обобщи кои са личностите, които най-лесно си намира работа:

1. Човекът, който е ваша противоположност. Обикновено собствениците на малък бизнес наемат някой човек, който има сходно мислене с тяхното. Това невинаги е нещо добро, защото често двете гледни точки дават по-продуктивни резултати. Въпреки че „еднаквите“ хора могат да се разбират по-добре, това ограничава идеите, съответно и растежа на фирмата.

2. Организаторът. Маркетинг лидерът е от съществено значение за малкия бизнес. Той е наясно с възможностите на фирмата, нейното моментно позициониране на пазара, както и по какъв начин може да спечели допълнително клиенти. Обикновено това са личности с голяма самоувереност и готовност за поемане на рискове.

3. Полифункционалният служител. Подобна личност е изключително необходима в малка фирма, тъй като там често има недостиг на кадри. По тази причина трябва да има човек, който може да излезе от своята роля и да поема допълнителни отговорности.

4. Решителният. Това е човек, който може да работи с помощта на своята собствена преценка. Всяка фирма се нуждае от подобен тип служител, който да поема нещата в свой ръце, в случай че собственикът го няма. Лидерите обичат хора, които не се страхуват да рискуват, стига рискът да е премерен и да не вреди на компанията.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: наеманеработатипажи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
бг работодатели преди 10 години
Напишете в гугъл site:***.bg и ключови думички като образУвание, виШе и каквото се сетите. Ще се учудите, колко много неграмотна ***, търси грамотни хора за жълти стотинки. Това също е една отпратка и към ниската производилност на труда.
9
0
 
6
 
! Отговори
Lawro преди 10 години
Толкова ли не можете да намерите автори, че сте назначили само преводачи? Тази "авторка" не е влизала в българска фирма през живота си, камо ли пък да е наемала персонал. Все едно дядо поп да ни учи на космонавтика.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпите журналисти има ли ги между тези "типажи"?
7
1
 
18
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
До перфектнияНе забравяй и другия типажТъпото ко**ле, невършещо нищо полезно, но по една случайност се пада син/племенник на баш шефа.
6
8
 
4
 
! Отговори
Един до "№2 едн преди 10 години
поради "мислене" сходно с вашето масово в производството се инсталират роботи, а в офисите - ЕРП системи за управление :) . а пък вие на трудовата борса ...
5
0
 
45
 
! Отговори
перфектния преди 10 години
В статията пропуснахте т.нар. "перфектен служител". Ето и качествата, които притежава. - възраст между 20-26 год. - стройна и слаба фигура със средно големи гърди - няма деца и мъж - да се усмихва на шефа и да му сяда в скута - да спи и с големите клиентите на фирмата - не просто глупава блондинка, но и красива - месечна заплата - мизерия и половина
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз учих,учих и станах шофьор.Не се справях с трудностите на професията и сега съм милиционер.
3
4
 
59
 
! Отговори
очевидец преди 10 години
Сред най-любимите и предпочитани работници са тези,които нямат личен живот ,нямат деца никога не питат за заплащането и колко часа е работното време. Трябва да съществуват само за фирмата и да са на разположение 24h,ако може и през почивните дни ако въобще има такива.
2
2
 
65
 
! Отговори
една преди 10 години
Дори и тук, в една от най-богатите европейски държави, полифункционалния човек, който да работи 12 часа и да продължава от вкъщи не съществува и не се толерира. Личния живот на първо място. Когато той е пълноценен и качеството на работата ти е такова. Един голям шут на търсещите безплатни роби, като шута е основно насочен към българския работодател ***.
1
4
 
80
 
! Отговори
брей преди 10 години
"има хора, от които всяка фирма се нуждае" ...... това са фанатични роботи без личен живот, които са склонни да работят по 12 часа и после да продължават и от вкъщи. Да не виждат по далече от носа си.Естествено и заплатата от 500 лв. да ги удовлетворява напълно !!!