Как лошият изказ може да провали кариерата ви

Избягвайте някои говорни грешки, ако искате да спечелите повече уважение
7
Как лошият изказ може да провали кариерата ви
Кадър от филма "Думите"; Снимка: outnow.ch

В бизнеса, както и в други сфери на живота, първото добро впечатление е много важно. Точно то може да ви помогне за положителния изход на преговорите ви, да накара другите да гледат на вас с повече респект и т.н.

Вашите шефове, колеги, клиенти, партньори (и другите хора, с които ви сблъсква от професионалния ви живот, които не ви познават добре) съдят за вашата интелигентност и надеждност точно въз основа на това, което излиза от устата ви. Затова ви предлагаме да избягвате някои вербални навици, които могат да ви изложат пред другите и те веднага да ви заклеймят като посредствен глупак или подъл хитрец.

Избягвайте следните видове неприятен изказ:

1. Използване на жаргон

Във всички бизнес разговори се очаква да използвате нормални думи, (които са дефинирани в тълковния речник) или някакъв вид експертен език, но в никакъв случай и жаргон, който се използва на улицата. В противен случай рискувате да звучите не като професионалист, а като карикатура на бизнесмен.

2. Използване на клишетата

Опитайте се да не използвате преекспонирани в разговорния език метафори или поговорки, за да описвате по-цветущо дадена ситуация в бизнеса, особено по време на разговор с колеги и шефове. Клишетата не само не са оригинални, но също така могат да покажат липса на уважение към слушателя. Ако решите да добавите някаква „умна" пословица в изречението си, то поне го направете с щипка ирония.

3. Префърцунено многословие

Използването на много сложни фрази и трудни думи (непознати термини и чуждици, например), често оставя у слушателя впечатлението, че човекът срещу него е надут и претенциозен. Формулирайте изреченията си така, че да звучите експертно, но и ясно. Все пак бизнесът не е нито инженерна наука, нито квантова механика, нито мозъчна операция - в действителност тук се цени обикновеният разговор, който води до някакъв резултат.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
коко преди 10 години
Арйе бье майна, арй да отидиме да изпиемйе по един алтай с авйерите в хоремага....
5
2
 
3
 
! Отговори
иван преди 10 години
До Тя"Мекане" означава поставяне на глагола в множествено число вместо в единствено-ходиме,правиме мислиме.Дал съм примера,но вие шопето сте си неграмотни и не можете и да четете.
4
3
 
4
 
! Отговори
Тя преди 10 години
Шопите не "мекат". Тази говорна особеност я има в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и др.
3
2
 
7
 
! Отговори
иван преди 10 години
Да миекате??Мекат шопите,най-мразим да мислим!Освен това не знаете къде се поставя ударението,в повечето думи го слагате на втората гласна-зърнО,винО,маслО, и т.н...
2
5
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Спри да даваш акъл , бе гражданя, това е доста селски похват!
1
11
 
16
 
! Отговори
9 преди 10 години
Спрете да миекате селяци..