Правилата за търсене на работа, които трябва да забравите

Добре е да сте честни, но да не прекалявате с откровеността си
Обновена: 1 апр 2014 14:13 | 31 мар 2014 07:41, Теодора Драгоева
22
Правилата за търсене на работа, които трябва да забравите
Снимка: sxc.hu

Когато си търсите работа е препоръчително да казвате истината, но да я изкривявате във ваша полза, така че евентуалният ви бъдещ работодател да си мисли, че сте този, който му трябва.

Всъщност вие трябва да накарате мениджъра човешки ресурси (или човекът, който провежда интервюто) да се влюби във вас от пръв поглед, точно като в сладникав Холивудски филм.

Добре е също да бъдете честни, но все пак да не прекалявате със своята откровеност, за да не ви изиграе тя лоша шега.

Ето шест традиционни правила за търсене на работа, които трябва да загърбите, за да имате по-голям успех:

1. Да следвате установения път за търсене на работа.

Много от търсещите работа действат онлайн, където автобиографиите им се сливат с тези на всички останали и буквално попадат в нещо като зейнала черна дупка от интернет портали за набиране на кадри. По-добре намерете директен контакт с човека, който отговаря за набирането на кадрите в съответната организация, за която се интересувате и му изпратете CV-то си на адреса му или се опитайте да му го предадете лично.

2. Да ползвате жокера „помощ от приятел“.

Имайте предвид, че вашият приятел, работещ във въпросната компания, може да ви бъде от голяма помощ или точно обратното. Първо той може да каже, че ще ви съдейства, но да не го направи. Второ той може да няма достатъчно добри позиции във фирмата и мениджърите да не му обърнат внимание (а съответно и на вашата кандидатура).

3. Да пишете автобиография и мотивационно писмо в класически стил.

Напишете своята автобиография така, че да разкриете истинската си личност и характерния си стил. Така ще направите много по-силно впечатление. Забравете за старомодното мотивационно писмо и напишете убедително, но не много дълго писмо, защо ви се работи на въпросната позиция.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Преди и аз като вас, исках и бях навит да си търся работа за нормлани пари. Много лъжи, много подиграфки ужасно многон се разочеровах от тези млад менеджари. Те наистина само отчитат работа и пият кафе и тракат с онези токчета ис офисите и абе правят си каквото си искат, живеят си живота без да им дреме за когото и да било. Усмихнахсе на поредният *** мениджър и излязох. Нали се сещате, че на човек му писва един ден. Сега взмам по 12 000 лв на месец ( легално). Карам мерцедес AMG...и съм супер!
13
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Писал ли си автобиография при започване на работа? Аз съм писал и там се описва цялото житие и битие на грешника Софроний.Така,че личния живот не ти е неприкосновен.
12
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Модерен е жокера "Помощ от партията",особено когато преди назначението трябва да катурнеш някой друг.
11
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Най-лесно се разпознава човека дали е за дадена работа,когато по-време на интервюто започнете да разговаряте на един и същ език и спокойно да обсъждате работата за която кандидата претендира,че разбира и в един спокоен разговор се вижда до къде е стигнал в професионалното си развитие.Нищо сложно! То като се почнат едни *** въпроси и отговори и чак си задаваш глупавия въпрос- Аз,за работа ли дойдох или да правя циркове.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз мисля, че правят интервютата, за да създават впечаталение че работят, и най-вече за да опитват докъде може да свалят заплатите, например ако си с по-висока заплата ще те изгонят, ще сложат някой за 300лв., който ще бяга след 2 дни и т.н. Те всички са едни перачи и си отчитат дейност. Техните си хора те не ги гонят и назначават, те са си там вовеки.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), през последните две години най-предпочитаната професия, за която масово се обучават българите, е охранител. Който иска да работи квалифицирана работа, да заминава за Северна Корея или Куба.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 12 август 2009 вестник New York Times публикува статия, относно планиране на концентрационни лагери в Мароко, в Румъния и още една съседна на Румъния държава от бившия източен блок. Планън се координира от базата на ЦРУ във Франкфурт на Майн. За построяването и оборудването на тайните затвори, тогавашният ръководител на ЦРУ във Франкфурт - Kyle D. Foggo, ползва услугите на свой приятел Brent R. Wilkes, на когото се отблагодарява с ръководно място, в една от своите фирми.
7
0
 
1
 
! Отговори
a преди 10 години
Преди 10 години заплатата в бг беше 100 евро месечно/поне моята/ и в държавите от ЕС не наемаха българи онлайн по всякакви професии.
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо и единствено правило - не търсете работа в България. Обявите за работа са фиктивни, дори да ви извикат на интервю, няма да ви наемат защото за "позицията" вече е предназначен "наш човек" и обявата е пусната само, за да се мине по каналния ред. За да ви откажат сами от работата на интервюто ви изброяват хиляди изисквания, накрая ви казват че ще работите за 350-400 лв. заплата и ще сте с един почивен ден. После даже няма и да ви се обадят, за да ви кажат, че са наели "техния човек".
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За пръв път от началото на демокрацията ми се налага да търся работа и наистина много съм негативно настроена в очакванията си да си намеря работа по интернет, но честно да си кажа разчитам на помощ от приятели пък да видим, да не се наложи и аз да отпраша за чужбина. Що се отнася до съветите които битуват в нета всеки си пише каквото му хрумне има много противоречиви такива.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За пръв път от началото на демокрацията ми се налага да търся работа и наистина много съм негативно настроена в очакванията си да си намеря работа по интернет, но честно да си кажа разчитам на помощ от приятели пък да видим, да не се наложи и аз да отпраша за чужбина
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми на мен непрекъснато ми се обаждат за интервю, за да се базикат на него и да пуснат обявата на другия ден. Все нещо ще измислят или пък заплатата от 600 става 400 и т.н и т.н. То като ти се обаждат та кво......психопати само се подиграват с хората.
2
4
 
29
 
! Отговори
а преди 10 години
Мислех че 200 евро месечно са границата на моите възможности, докато не получих оферта за работа в чужбина. Сега със същите умения като в бг получавам няколко пъти повече. За тези които търсят работа в бг - опитайте в чужбина ще видите разликата.
1
1
 
32
 
! Отговори
a преди 10 години
Всеки път, когато търсих работа в бг срещах следното: 1. Никой не отговаря на подадените документи. 2. Изискват се много квалификации и стаж за нищожно заплащане. 3. Никакви конкретни задачи при покана на интервю. От 10 години стаж в бг в различни фирми изводите са следните: 1. Толерира се некадърност при управлението. 2. Близки и познати мързеливци получават високо заплащане и бонуси. 3. Негативно отношение към работещите усърдно. Получена заплата 200 евро месечно.