Как да звучите по-професионално

За да успеете в работата си, трябва да сте достатъчно убедителни
25 апр 2014 07:43, Теодора Драгоева
5
Как да звучите по-професионално
Кадър от филма "Параноя"; Снимка: outnow.ch

Ако искате хората да гледат на вас по-сериозно, вие трябва да ги предизвикате с нещо. Що се отнася до работата, вашата задача е да се обличате подходящо, да вършите това, което трябва и да изградите един професионален облик. Наред с вашите умения, професионализмът ви може да се измери и по начина, по който разговаряте с или пред другите.

Всъщност всеки човек има малки навици, които го карат да звучи твърде небрежно и то в ситуации, когато трябва да се представи в различна светлина.

На интервюта за работа, например, работодателите често слушат начина, по който човек се изразява, а не толкова отговорите на въпросите.

Така че ако желаете да се научите да звучите по-професионално, практикувайте следните неща у дома (по възможност пред огледалото) и ще бъдете изумени от разликата:

1. Говорете с по-плътен глас. Едва ли ще се зарадвате, ако човекът срещу вас звучи по начин, сякаш говори на малко дете, а не на зрял човек. За съжаление, много жени придобиват леко писклив и дразнещ глас, когато са развълнувани, разочаровани и дори ядосани. Никой обаче няма да ви вземе на сериозно, ако звучите по този начин. Професионалният имидж изисква човек да говори с по-плътен глас. Е, все пак една жена не бива да се опитва да говори като мъж, а само да изолира пискливите тонове в гласа си.

2. Говорете ясно. Понякога, когато човек се вълнува, той буквално може да изгуби ума и дума. По време на важна бизнес среща това би било доста неловко и за двете страни. Ако се чувствате нервни или развълнувани, поемете дълбоко дъх и напомнете на себе си, че трябва да говорите ясно. В случай, че е необходимо, опитайте се да говорите малко по-бавно от нормалното, за да бъдете сигурни, че изговаряте всяка дума правилно. Практикувайте това често и ще стане ваша втора природа.

3. Отървете се от „паразитните“ думи в речника си. Заслушайте се в разговора на няколко тийнейджъра. Със сигурност ще чуете поне няколко повторения на паразитни думи само в 2-3 изречения. Например „смисъл“, „нали разбираш“, „човече“ и т. н. На работното си място е напълно забранено да говорите по този начин, а в останалото време – отново е непрепоръчително да го правите.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари