10 тактики за разгадаване на езика на тялото на другите

Комуникацията не се изчерпва само с това, което хората казват
12 май 2014 17:10, Теодора Драгоева
5
10 тактики за разгадаване на езика на тялото на другите
Кадър от филма "Параноя"; Снимка: outnow.ch

Факт е, че комуникацията между хората не се изчерпва само с това, което те си говорят, но и с езика на телата им, който понякога разкрива повече от самите думи.

Дали някой те лъже, дали се опитва да те манипулира или командва – всички тези намерения и емоционални състояния могат да се прочетат по езика на тялото, ако човек знае на какво да обърне внимание.

Според професора по психология Алберт Мехрабиан 55 % от това, което предаваме на другите, идва от езика на тялото ни, 38% от тона на гласа ни и само 7% от думите ни.

Е, как да четете между редовете? Ето и няколко тактики как да разберете това, което хората ви казват в действителност, отвъд техните думи:

1. Наблюдавайте за липса на бръчки около очите, защото това е доказателство за фалшива усмивка.

Истинската усмивка е спонтанна и е почти невъзможно да я направим по команда. Затова повечето семейни снимки изглеждат нелепо, тъй като всички се усмихват за камерата. Когато човек се усмихва от радост, около очите му има малки бръчки, които не се появяват, когато той само разтяга устни, забелва зъби и се опитва да се преструва, че е щастлив.

2. Повдигнатите вежди често са знак за дискомфорт.

По същия начин, по който истинските усмивки правят бръчки около очите, повдигнатите вежди могат да говорят за тревога, изненада, страх или дискомфорт. Така че, ако някой ви прави комплимент за вашата нова прическа или костюм, но повдига вежди в същото време, може би не е съвсем искрен.

3. Ако интонацията на гласа на човек се колебае нагоре – надолу, той най-вероятно се вълнува от това, за което говори.

Независимо дали го знаете или не, широкият вокален диапазон на гласа показва интереса на човек към темата за разговор.

4. Ако човек движи тялото си, докато говори, разговорът най-вероятно върви добре.

Когато двама души се разбират помежду си, техните пози и движения са огледален образ един на друг. Когато най-добрият ви приятел кръстосва краката си, вие също ще го направите в даден момент. Ако сте на среща, която върви добре, със събеседника ви ще правите едни и същи жестове с ръцете си, като по този начин осъществявате положителна комуникация.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
pf преди 9 години
no comment.. чакаме следващата преписана статия , която да ни 'развьлнува'
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако можеше да се чете по тялото, УСА нямаше да подслушват телефоните ви, нямаше да четат кореспонденцията ви, нямаше да инсталират видеокамери по улиците, германците нямаше да продават водомери с радиоотчитане на половин цена на българите.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи е кровоглед
1
6
 
4
 
! Отговори
шмекера преди 9 години
една много хубава статия от днес.бг. поздравления!