Ноктите могат да подсказват за наличие на заболяване

Видът и цветът им говорят за различни болести
11 юли 2014 12:00, Михаела Лазарова
3
Ноктите могат да подсказват за наличие на заболяване
Снимка: photl.com

Ноктите са не просто естествен завършек на пръстите, те имат и важна защитна функция. Те представляват тънък кератинов и протеинов слой, прилягащ на горната част на пръста, който предпазва подлежащите тъкани от навлизане на инфекции, причиняващи заболявания.

Ноктите могат сериозно да се повлияят от цялостното състояние на организма и храненето, именно заради това те могат да подсказват за различни заболявания, за които не сте подозирали. Добре е да се обръща повече внимание на вида, формата и състоянието на ноктите. 

Заболявания на щитовидната жлеза 

При увеличена функция на щитовидната жлеза има вероятност да се наблюдава отлепване на нокътната плочка в началото на нокътя или по краищата му. Така има опасност от навлизане на болестотворни микроорганизми, които да причинят гъбични инфекции или други заболявания. 

При намалена функция на жлезата е възможно обратно изкривяване на ноктите. Те изглеждат вдлъбнати и краищата им стърчат нагоре. 

Сърдечносъдови проблеми 

Как можете да разберете, че сърдечносъдовата ви система е изложена на риск от поява на заболяване или имате вече съществуващо такова? Ноктите могат да ви подскажат, трябва просто да сте малко по-наблюдателни. 

При хора с проблеми със сърдечносъдовата система се наблюдават фини червени или кафеникави линии по ноктите, които могат да бъдат признак за инфекция на сърдечните клапи. В допълнение омекването на ноктите също може да е сериозен знак за развитие на сърдечно заболяване. 

Стрес и тревожност 

Гризането на ноктите си е отявлен признак за проблем, свързан със стреса и напрежението. Но то не е безобидно. Гризането на ноктите в продължение на месеци и години може да увреди сериозно нокътната плочка, да предизвика изменения и да допусне навлизане на бактерии по меките тъкани.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: диабетстресбактерии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Дъртото Копиле преди 9 години
Груди, това показва че ти е свършила тоалетната хартия!
2
0
 
2
 
! Отговори
Груди преди 9 години
Мишенце - Искам да те попитам ако имаш *** под ноктите това какво подсказва?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михаела, я напиши една статия за разпознаването на болести по цвета и вида на гениталиите.