Защо четенето е здравословно?

Четящите хора са по-здрави!
Обновена: 20 авг 2014 22:59 | 20 авг 2014 21:56, Михаела Лазарова
10
Защо четенето е здравословно?
Снимка: photl.com

Колко често сядате на любимия диван с книга в ръка? За хората, които обичат да четат, време винаги има. Може да е рано сутрин на път за работа в градския транспорт, вечер преди лягане, през почивните дни. 

Те винаги намират време да се отпуснат с четиво не само защото им харесва, но и защото ги прави по-здрави. Вижте защо четенето освен приятно е и здравословно.  

Четенето ви прави по-умни 

Да си умен и да имаш голямо въображение е здравословно! Когато четете, вие вниквате в думите, четете между редовете. Правите кратка пауза, за да вникнете в четивото. Концентрирате се, представяте си действията на героите, местата, които са описани в текста, цветовете, музика и т.н. Всичко това е добре за мозъка. 

Намалява нивата на стрес 

Помислете за това как се чувствате, когато четете увлекателна книга. Преминавате в друго време, на друга вълна, с приятни емоции. Така вашият мозък участва в нещо, което изисква пълното ви внимание. 

Няма място за външни стресови фактори. Ето защо в обедната почивка или след работа е добре да отделяте малко време за някоя хубава книга. Според изследване на University of Sussex само шест минути на ден четене са достатъчни, за да намалите нивата на стрес с до 68%. Страхотно, нали? 

Четейки, вие облекчавате и напрежението в мускулите на сърцето и в мускулите на цялото тяло. Още една добра причина по-често да го правите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Намалява нивата на стрес"... Щом казвате... Сещам се, че докато четох "Вихър от мечове" ми идеше да удуша автора, а в моментите, в които се появяваха Другите от страниците се лееше тих ужас... Но да, намалява стреса...
6
5
 
3
 
! Отговори
Рамбо преди 9 години
Жена с книга, по-скоро, жена с водка .
5
0
 
3
 
! Отговори
Ирка преди 9 години
Сама с книгата, далеч от Вас! Прекрасно!
4
2
 
5
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Kato chetete mojete da se ogramotite i da podminete barierata na gramotnost, pod koqto ste robi na komunizma!!! Nazdarovie!
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжа!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Четейки, вие облекчавате и напрежението в мускулите на сърцето" - Михаела, а кои са мускулите на сърцето? :)))
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Четенето ви прави по-умни" .... тотален фалш