Мислите, които ви пречат да намерите работа

Не обръщайте толкова внимание на тези неща
17 дек 2014 22:55, Мария Дуковска
4
Мислите, които ви пречат да намерите работа
Снимка: outnow.ch
Няма значение колко опит имате в търсенето на работа или колко пъти сте ходили по интервюта, но не са ви избирали за поста. Имайте предвид, че дори и най-уверените кандидати се чувстват несигурни, когато си търсят работа.

Ясно е, че много фактори около намирането на работа са извън вашия контрол, но все пак се опитайте и да не се вманиачавате в нещата, които можете да контролирате. Много хора започват да се обсебват в някакви детайли, които изобщо не са важни, вместо да се съсредоточат върху по-важните неща. Ето и кои са маловажните подробности:

1. Обсебвате се от мисълта автобиографията ви да има уникален дизайн.

Факт е, че в днешния конкурентен пазар на труда е от решаващо значение нещо във вашето CV да впечатли мениджъра човешки ресурси и той да запомни вашата автобиография сред стотиците други на бюрото си. Точно заради това много хора се трудят да си направят автобиография с красиви шрифтове, смели цветове и нестандартна подредба, в опит да изразят изключителния си усет за стил. Ако обаче не кандидатствате за позицията на уеб дизайнер, художник, проектант (или нещо подобно), няма смисъл от тези усилия. Никой работодател няма да ви наеме само защото имате красива автобиография. Нейният дизайн няма да ви накара да изпъкнете. Вие преди всичко трябва да докажете, че сте силен кандидат, подчертавайки професионалните си постижения. Другото, което трябва да имате предвид, е да се придържате към фактите и да не си давате прекалено субективни описания и самооценки като „отлични умения за управление“, „творческа мисъл“, „умел комуникатор“ и др.

2. Обсебвате се от мисълта дали вашето резюме влиза в една страница А4.

Вероятно сте чували, че дългите автобиографии, разпростиращи се върху две или повече страници, са досадни за четене и мениджърите ги отхвърлят веднага. От едно проучване от 2012-та става ясно, че работодателите прекарват само шест секунди в преглед на CV-то на кандидата, преди да определят дали лицето е подходящо. Така че сигурно прекарвате часове в редактиране, коригиране и променяне на автобиографията си, така че да я вместите в една страница. По-важното е да се концентрирате върху това да изтъкнете само най-съществените факти от професионалната си история. Акцентирайте върху най-новата и актуална информация и омаловажете далечното си минало за стажовете и специализации след университета и т. н. Организирайте вашето резюме не в хронологичен ред, а акцентирайки на опита и уменията, които ще са ви нужни за наемането на позицията, за която кандидатствате.

Останалата част от статията може да прочетете в Tialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: офиспрофесияработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дай Боже всеки му такъв баща!
1
2
 
7
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Глупости на търкалета!