Какво можем да преценим за събеседника си за секунди

Нещата, за които си вадим заключение почти веднага след първа среща
19 фев 2015 19:51, Теодора Драгоева
3
Какво можем да преценим за събеседника си за секунди
Снимка; Reuters

Науката казва, че ние частично можем да преценим хората, с които се запознаваме, в рамките на няколко секунди. За тези няколко мига ние можем да си извадим заключение за събеседника си за осем основни неща.

Психолозите наричат тази първа преценка „тънък разрез“. Идеята е, че при първа среща с нови хора човек успява да разбере някои неща за тях - по интуиция или съдейки по визията и поведението им.

Ето и за кои неща става въпрос:

1. Дали човек е надежден

Хората могат да преценят за секунди дали новият им познат е човек, на когото може да се вярва. Изследователите от Принстън са открили, че само за няколко секунди човек може да оцени дали новият му познат е надежден, или е точно обратното.

2. Дали човекът отсреща има висок статус

Холандско проучване установи, че хората, които носят дизайнерски дрехи, особено на марки като Lacoste и Tommy Hilfiger, са считани за индивиди с по-висок материален статус.

3. Дали човек е хетеро или хомосексуален

Хората могат да усетят сексуалната ориентация на новия си познат за 20 секунди, твърдят учените. Според тях става въпрос за бърз и ефективен когнитивен механизъм за възприемане на характеристиките на другите.

4. Дали човек е умен/интелигентен

В проучване от 2007 г., направено от професор Нора A. Мърфи, се твърди, че човек може да прецени умствения капацитет на своя събеседник доста бързо. Хората, които носят очила, са считани също за по-интелигентни при първо социално взаимодействие.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
До Сибирска преди 9 години
Това наистина е най-важното. Но не случайно народът е казал, че трябва да изядеш една торба сол заедно с някого, за да разбереш що за човек е той.
1
1
 
6
 
! Отговори
:)) преди 9 години
И най-важното, ако човекът е от противоположния пол, още в първите секунди по очите му се познава дали не си прави и някакви по-интимни планове относно мен :)