Загубата на партньор наистина може да разбие сърцето

Опасността от сърдечно заболяване е най-висока в първите 8-14 дни след смъртта на любимия
7 апр 2016 13:14, Елка Василева
0
Загубата на партньор наистина може да разбие сърцето
Снимка: архив, Reuters

Учени от Орхуския университет в Дания откриха, че загубата на партньор увеличава риска от аритмия, която може да доведе до инфаркт, сърдечна недостатъчност и смърт, съобщи Фокс нюз.

Резултатите от изследването, проведено сред почти милион датчани, сочат, че рискът сърцето да бъде "разбито" в подобна ситуация е около 41%, независимо дали партньорите са живеели заедно или разделени.

Учените предупреждават, че опасността от сърдечно заболяване е най-висока в първите 8 до 14 дни след смъртта на любимия, след което бавно намалява в продължение на година.

"Връзката между стреса и сърдечната аритмия отдавна е установена. А загубата на партньора в живота е една от най-стресовите ситуации в психологически план, която човек може да изпита", твърди изследователският екип.

Медицински досиета от периода 1995 г. до 2014 г. сочат, че 17 478 от 88 612 души, диагностицирани с предсърдна фибрилация за първи път, са изгубили партньора си в рамките на предходната година.

Учените подозират, че тези данни се дължат на хормонални смущения или психологически стрес, който рефлектира върху нервната система.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари