Житейските поуки, които децата взимат от развода на родителите си

Но осъзнават едва в зряла възраст
7
Житейските поуки, които децата взимат от развода на родителите си
Снимка: outnow.ch

Разводът на родителите е тежко събитие за децата и още по-тежко за тийнейджърите. Няма съмнение, че този труден момент от живота може да се превърне в истински емоционален кошмар.

Някои деца в подобна ситуация трябва да се справят с пристъпи на паника, с промени в настроението, гняв и дори с депресия.

Няма нещо, което да може да подготви едно дете за изпитанието на развода на родителите му. И все пак, след като мине време (може да отнеме години) и то се справи с болката и объркването, то ще започне да се радва на щастието и спокойствието на своите майка и баща, които въпреки че вече не са заедно и са му причинили голям стрес с развода си, все пак са го научили на много полезни неща.

Ето и 7 житейски урока, които всяко дете получава от развода на родителите си, но осъзнава чак в зряла възраст:

1. Човек трябва да обича родителите си като отделни индивиди.

Децата на разведени родители са наясно, че мама и татко са напълно различни индивиди и че няма такова понятие като „родителско тяло“. Всеки човек трябва да се опитва да прекарва време насаме с всеки от двамата си родители, за да научи много повече за тях като личности. Е, децата на разведени родители обикновено успяват да направят точно това и често резултатът е много положителен.

2. Децата на разведени родители се научават да ценят семейството.

Няма нищо по-болезнено за едно дете от това да види как семейната единица, от която то е част, се разпада напълно. В същото време това дете един ден ще се научи да цени връзката със своите най-близки хора (включително братя и сестри, баби и дядовци) защото няма да приема нищо за даденост.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
dfgbf преди 7 години
И моите родители са разведени. Цялото ми детство мина в мечти най-накрая да се разделят, защото крещяха непрекъснато. Дали са ми пример, и то какъв! Никога, никога няма да повторя тяхното Maлoумиe. Моето семейство е сплотено, уважаваме се и естествено, никога не крещим като дивaци.
5
7
 
1
 
! Отговори
@ преди 7 години
Липсата на здраво семейство не определя личния успех.
4
5
 
4
 
! Отговори
от 4 преди 7 години
Точно тази зона на комфорт кара много хора да пият, пушат, взимат наркотици, злоупотребяват с храна, обездвижват се, изневеряват, макар че знаят, че това няма да им донесе нищо хубаво в дългосрочен план, но разум и подсъзнаните са две различни неща.Хората, които съумяват да ги съчетаят придобиват контрол над живота си, вместо да се увличат във вихъра на собствените си емоции и са в пъти по-успешни.А по-напредналите в това са записани в историята. Това са хора като Леонардо и Айнщайн.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чисто статистически децата на разведени родители имат по-голям процент скапани бракове/разводи. Според психолгията хората подсъзнателно копират модела от детството си без значение че той ен им носи удовлетворение. Просто всеки се стреми към познатото и зоната си на комфорт, колкото и скапана да е. Разбира се, има и обратни случаи, когато човека си взима поука и точно обратното - избягва грешките на родителите, но за това се изисква емоционална интелигентност, каквато малко хора имат.
2
3
 
9
 
! Отговори
Fucker преди 7 години
Стават преждевременно порастнали деца,а аз лично май-страдам от неизживяно детство нищо че съм на 40 години.
1
13
 
7
 
! Отговори
bebok преди 7 години
Децата на разведени родители ще се развеждат и то не веднъж,щото имали са скапан пример.