5 стъпки за избиране на домашен любимец

Трябва да вземете предвид дали живеете сами или сте семейство
26 апр 2023 17:45, Михаела Лазарова
6
5 стъпки за избиране на домашен любимец
Снимка: Istock

Независимо дали имате деца или не, със сигурност все някога през съзнанието ви е минавала мисълта за домашен любимец. Ако към това добавим и: „Моля те, мамо, аз ще се грижа за него“ – придружено с умилителен поглед, задачата става още по-трудна. Със сигурност животните са прекрасна компания за хора на всякаква възраст. Те ще внесат в дома ви радост, усмивки и много забавление. Но нека не забравяме и че ще изискват определени грижи. В следващите редове ще се опитаме да обсъдим какво да имате предвид, избирайки вашия любимец. И така:

Не действайте импулсивно

Със сигурност покупката на домашен любимец е свързана с много емоции. Но преди да се поддадете на импулса, трябва да помислите, че в зависимост от вида на животинчето, то може да живее от няколко месеца до 15-20 години. Това определено е доста дълъг период от време и трябва добре да помислите дали след време няма да съжалявате.

За предпочитане е да проучите добре какви здравословни проблеми може да има любимецът, на който сте се спрели, за да не останете след това неприятно изненадани. Не бързайте и не си поставяйте крайни срокове. По-добре планирайте добре и изчакайте.

Имайте предвид нрава на животното

Независимо колко сладки могат да бъдат пухкавите котета или кучета, замислете се, че след време те ще пораснат. Ако говорим за кучета, изборът на любимец само по външен вид може след време да се окаже сериозен проблем, тъй като всяка порода има специфичен нрав и поведение. Да вземем за пример породата джак ръсел – всички се сещаме за симпатичното малко кученце от филма „Маската“ с Джим Кери. Но нека размерът на тези животинки не ви подвежда. Те са много енергични, винаги готови за игра, шумни, уверени.

Породата е селектирана за лов на лисици, така че не очаквайте те да се разбират много добре с други домашни любимци. Без значение от размера им, те винаги ще се опитват да доминират. Ако пък става въпрос за котки, трябва да знаете, че те няма да са настроени за игра през цялото време.

По-скоро очаквайте обратното – котките са много своенравни и ще ви инициират игра когато те поискат, понякога дори посред нощ или късно вечер. Ако пък сте се спрели на гризач (хамстер, морско свинче), трябва да знаете, че за тях не е препоръчително да пътуват, тъй като промяната в климата и силните шумове могат да ги стресират и дори да доведат до смъртта им.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Пет мисирки преди 1 година
Вземете си кокошки и прасе за Коледа.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селектираните животни не са за предпочитане. Най добри са чистокръвните. Подават се на дресировка и не досаждат. Имам Каракачанка куче пазач 60 килограмово бие се с вълци и мечки и пази стадото от вълци.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземете си тъща. Малко трудно се гледа . И хапе от време на време.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джака,определено не е подходящ за отглеждане в апартамент,дивакът има неизчерпаема енергия,това е просто една малка топка от мускули която иска непрестанно движение!
1
4
 
4
 
! Отговори
Аз не знам преди 1 година
домашен любимец, който да има продължителност на живота от няколко месеца. Или имате предвид домашната муха?