Типове токсични колеги в работата

Манипулаторът, който действа подмолно
25
Типове токсични колеги в работата
Снимка: Istock

Сменяйки работа след работа или задържайки се продължително време на определена, на нас обикновено ни се налага да работим с колеги. Типажите на колегите са различни, според техните личностни характеристики. По някакъв неписан закон, не може да не срещнем по пътя си токсичните колеги. Те също биват няколко вида. Вижте кои.

1. Жадните за успехи

В постигането на успеха и личните цели няма нищо лошо. Но процесът се превръща в токсичен, когато сме готови на всичко, за да бъдем първи в работата. Вероятно всеки има поне по един такъв колега, който е готов да се изкачи до върха с всички необходими средства. Такива токсични хора работят стратегически. Те обикновено саботират хората на тяхното ниво или под тях, като същевременно се сближават с тези, които са на по-високи нива в служебната йерархия.

Въпреки че изглеждат екипни играчи пред шефовете си, на всички останали им е ясно, че това не е така. Токсичният колега, готов да се издигне е склонен да се чувства комфортно с идеята, че е добре да попречи на другите, за да успее. Той ви омаловажава пред хората, които се опитвате да впечатлите, убеждавайки ръководството, че е ценен кадър за компанията.

2. Манипулаторът, който действа подмолно

Тези служители действат по два начина. Първо, те напълно поемат всеки процес на групово вземане на решения, рядко от тях може да се вземе думата на служебна среща например. Второ, те се насочват към слабите страни на колегите си, атакуват ги и по този начин успяват да ги накарат да действат според интересите им.

Манипулаторът рядко или никога не се оплаква на шефа си. Той отива при шефа на шефа. Такива служители обикновено са опасни за преките си ръководители, които избягват да им се противопоставят.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Кво преди 1 година
Като ходи по нагоре да пигледне оьрво себе си
21
0
 
1
 
! Отговори
Качества преди 1 година
Нула особено ако си мислиш че можеш да ни заповядваш
20
0
 
1
 
! Отговори
Има преди 1 година
Едни завистници на принципа я не сакам на вуте да му е добре некадьрни са ти правенията
19
0
 
6
 
! Отговори
4 в 1 преди 1 година
Понякога всички тези качества са събрани в манталитета на един човек. Такъв индивид е склонен да проявява чертите на характера си не само в службата, но и в останалите сфери на живота си. Тежко и горко на близките му.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно , че и мен са ме бъзикали. Тая работа върви в две посоки. И е много полезно, с шега и хумор да се видиш отстрани и да се коригираш. Рядко, но се случва да има интелигентен човек без чувство за хумор. Но пък *** човек с чувство за хумор - съвсем няма:-)))
17
0
 
7
 
! Отговори
джави преди 1 година
Сега има едни дето все снимат и пускат сигнали за глупости.Виждал съм млади,прави мъже да се обаждат на 112 заради змия на площада.Това е края просто.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост светът така е устроен,за да вървиш напред,трябва да газиш по хора!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да питам човека дали също се смята "бъзикан". Зад всеки "колектив" се крие личен интерес!
14
0
 
6
 
! Отговори
пенсионерка преди 1 година
Ох, как ми липсват вече, лицемерите, интригантите и доносниците от бившия ми офис. Пълна скука е без тях. Ох, как хубаво ми разнообразяваха деня, особено като си ги представя голи. - и почвам да се хиля на простотията им. Фалшиви герои с главно "Ф"Не позволявайте поведението на една-две колежки да Ви съсипват работата и кариерата. На всякъде има хора, на които им липсва професионализъм по една или друга причина.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хумора и бъзиците са невероятно оръжие. По правило всички тия "токсични" са и хора с болно его, самовлюбени или както сега младите им викат - уонабита:-))) Всеки си има слабости и ако колектива ги вземе на мушка, само с шеги и постоянен бъзик може да ги докара сами да си говорят. Или да си сверят часовника ако имат малко акъл:-)
12
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 1 година
Пиша тук заради 1 човек. Това е личен контакт. Има други хора, без личен живот, които ползват информацията за да запълнят празнината.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В казармата не бяхме точно колеги. И не им викахме токсични, а "зрънца" , в по- висша степен "отровни билки", в най - "Омрази". Оздравителния процес беше кодоша и майтапите. Интервенцията беше за краен случай-пердах, но с мяра. А ротния беше пич и знаеше ,че тенденциите към самооздравяване в колектива са полезни и не трябва да им се пречи.
10
1
 
13
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Това е нищо в сравнение с Живковото време. Друго си беше колега или съсед доносник, да ти съсипе живота.Псувахме ги , ама тихичко . Борбата да извадиш главата от калта беше епично жестока.
9
3
 
10
 
! Отговори
Пфф преди 1 година
Пак преписвате американски статии. БГ е 5 милионна държава, а не 340 милиона. Тук няма корпорации с по 10 хиляди човека, че да има издигане. Максимум мениджър и заплатите са смешка. Служителят ако взима 3000, мениджърът взима 6000 и това е. Повече развитие няма и това е. Каква борба, какво нещо, като от вкъщи можеш да продаваш в Амазон и да правиш по 15 хиляди на месец без да си мръднеш и пръста.
8
1
 
7
 
! Отговори
В. преди 1 година
На завистливи и некадърни и не им обръщам внимание. В личния живот е по-сложно. Докато ги разбереш че са такива!
7
4
 
1
 
! Отговори
Aноним преди 1 година
Някой пак много те харесва .Да си желана жена в грозна Б-я е принудило много българки да "изтекат".Народна мъдрост : " От грозно - по- грозно!".
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поръсете ги с белина.
5
4
 
3
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 година
Всичките тези токсични г.л.у..п.о.с.т.и. изчезват след първото разбиване на зъбите
4
5
 
2
 
! Отговори
До 4 от 8 преди 1 година
Всичките ти колежки са с патки.Миеш ли си дупката като я скъсат?
3
1
 
5
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ОБАЧЕ ОТ МЕН СЕ КРИЯТ ВСИЧКИТЕ НЕ МОГА ДА ГИ НАБАРАМ САМО ГИ ПОДОЗИРАМ