Не ядете месо: 10 начина да приемате повече протеин

Специално за вегетарианци и вегани
17 фев 2024 19:15, Дарена Найденова
10
Не ядете месо: 10 начина да приемате повече протеин
Снимка: iStock

Протеинът е един от трите макронутриента, които трябва да приемате на всяко хранене. В добре балансираната диета нищо не трябва да бъде ограничено независимо дали се опитвате да отслабвате, да задържате тегло, или пък да трупате мускулна маса. Единственото, което се променя в тези режими, е количеството макронутриенти, които трябва да приемате и размерите на порциите.

Протеинът се счита за градивната частица на живота и се намира във всяка клетка на тялото. Той се състои от аминокиселини, които са прикрепени една към друга в дълги вериги. Има 20 вида различни аминокиселини и последователността, в която са подредени, помага да се определи ролята на конкретния протеин.

Протеинът играе роля в множество процеси в тялото. Най-важните сред тях са транспортиране на молекули, подпомагане на възстановяването на клетките и създаването на нови, защита на организма от вируси и бактерии, насърчаване на правилния растеж и развитие при деца, тийнейджъри и бременни жени.

Ако не приемате достатъчно протеин всеки ден, рискувате да се лишите от тези ключови функции. Според експерти, това в крайна сметка може да доведе до проблеми като загуба на мускулна маса, неуспешен растеж, отслабена функция на сърцето и белите дробове и дори ранна смърт.

Препоръчителната доза протеин за здрави възрастни е 0,8 грама на килограм телесно тегло. За да поддържате хранителния баланс, насоките на здравните експерти са протеинът да съставлява около 1/4 от вашата порция.

Как да приемате повече протеин, ако не ядете месо разберете от Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ядете месо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Улсула преди 2 месеца
Вкусни бръмбари ще ядете!
8
1
 
2
 
! Отговори
вгз преди 2 месеца
Има и още една заблуда: че има еко продукти в мегазините. И това не е вярно. "Еко продуктите" в България имат толко много пестициди и нитрати, че ум ще ви "зайде". Това е за лековерните слабоумни ***.Както програмите за климатчни промени: излизат костюмирани ***, да ви обясняват как да си намалите вредните емисии, докато техните заводи, кораби, самолети и каквото друго се сетите с едно запалване буквално правят повече замърсяване от вас.
7
0
 
5
 
! Отговори
вгз преди 2 месеца
Има заблудата, че веганите ядат само растителни продукти.Това не е вярно. Една позната дебелана се държи агресивно - тя е веганка и целия свят трябва да знае за това. Един-единствен въпрос я повали на земята: как с растителни продукти стана толко дебела. От тогава не ми говори, но и спря да ходи на веганските прояви.За незапознатите има висши наситени и ненаситени мастни киселини. Човешкият организъм не може без двете (растителни и животински).
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
яжте месо и не бъдете психо
5
0
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Вегетарианците консумират продукти с животински произход (млечни продукти), а веганите - само продукти с растителен произход.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам на всички вегани и вегетарианци да отидат на психиатър. Това са хората,които могат да им помогнат за техните псични отклонения наречени да не се консумират животински продукти.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Салам народен :)))
2
6
 
4
 
! Отговори
за момите неспокойни преди 2 месеца
и каките игриви за настроение и гладка кожа протеинови добавки всеки ден от щедри господа от сърце
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аман с тая веган гей пропаганда. Яжте чисто месо без тлъсто и няма да имате нужда от повече протеини.