Какво е бърнаут и как да се предпазите от него?

7 симптома, за които да внимавате
21 фев 2024 11:52, Дарена Найденова
25
Какво е бърнаут и как да се предпазите от него?
Снимка: iStock

Ежедневният стрес от работата е нещо обичайно. Но къде е границата? Въпреки че всеки има трудни дни в офиса, честото справяне с прекомерно количество стрес може да доведе до симптоми на прегаряне или т. нар. бърнаут.

За съжаление стресът на работещия човек нараства през последното десетилетие, като 2023 година беше втората поредна с рекордни нива на стрес. А това може да доведе до прегаряне на работното място. Всъщност над една четвърт от служителите в САЩ казват, че изпитват симптоми на бърнаут понякога, често или винаги.

Ако някога сте изпитвали прегаряне, знаете много добре, че може да се почувствате така, сякаш се борите да задържите главата си над водата, докато в същото време се опитвате да се справите с ниските нива на енергия и високата умора. Или пък може би сте склонни да преминете към емоционално хранене, или да пропускате хранения заради стреса.

Все пак може да е трудно да се разграничи дали имате работа с нещо като депресия или прегаряне поради сходството на симптомите. Ето какво трябва да знаете за бърнаута и как да го разпознаете.

Какво е бърнаут разберете и как да се предпазите от него, разберете от Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: бърнаут
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В обезличената територия чалгостан забравиха и собственият си език.:)))))
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една колежка, която отказва да де върне в офиса е трети месец в болничен със стрес. Истината е че за хората е важно да общуваме и да сме активни. Седенето у вас те превръща в депресиран мърляч. Тя качи около 40 кг по време на пандемията, на 40 е а прилича на баба, последните две години едва върши нещо, все закъснява, все отлага, безкрайни болнични за най-дребното нещо. Скоро май ще фърчи
21
3
 
5
 
! Отговори
ИТ преди 2 месеца
Преди години си докарах т.нар. дереализация и деперсонализация поради твърде дълго време прекарано в работа пред компютъра и без никаква обратна връзка от началника ми. Гадно състояние - вървя си към работа и всякаш се гледам от страни. Изкачвам стълби и не мога да контролирам колко високо да си вдигна коленете. Нула концентрация,пълна апатия.Бях така няколко дни,може би седмица, шляпнах си два шамара и се хванах да спортувам - съвсем обикновени лицеви опори във вкъщи и това ме извади от дупката
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Общо взето, пандемията свърши, изкомандваха го да се върнат в офисите, където има контрол и ето ти на - втора година бърнаут рекорд. Надебеляха, станаха мързеливи и това е
19
4
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 2 месеца
Бърнаут не е същото като преумора. Това са различни неща. Бърнаута засяга единствено мозъка и е по близо до депресивно състояние като усещане отколкото до обикновена физическа преумора. Когато си уморен физически, възстановяването отнема най много няколко дни. В повечето случаи е достатъчно да вземеш душ, да се нахраниш с хубава храна и да се наспиш. Докато при бърнаута това не решава проблема! Депресивното състояние, загубата на мотивация и креативност могат да продължат седмици и месеци наред.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"може да доведе до симптоми на прегаряне или т. нар. бърнаут"............A защо го наричате "бърнаут", след като очевидно вече имаме думичка за това?
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е възможно да се предпази човек ако работи.
16
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Стига чуждопоклоничество. Не може ли по БЪЛГАРСКИ да го кажете ПРЕУМОРА .
15
3
 
9
 
! Отговори
До Бърнаута преди 2 месеца
В казан си се пекла, по тръбичка текла, ракиичице, Алииилуууууяяяя!
14
3
 
9
 
! Отговори
Дони преди 2 месеца
Това с алкохола е до време. Истината е, че корпоративният живот се изврати - колкото си по-млад и некомпетентен, толкова си по-неуязвим. Дъртите кучета бачкат като за трима, ти си гониш смешното наборче от задачки и си свиркаш. Вече общата култура, меки умения и тн са гледани като нещо илишно. Работник Х трябва да прави поредица от действия, да не предприема инициатива, да не мисли много-много. Общо взето, жалка история!
13
6
 
6
 
! Отговори
и аз преди 2 месеца
И ние сме така, всяка вечер пием домашарка и нямаме никакви ядове. Имах един доктор дето ми философстваше, че не пиел и че 50 грама на седмица. Замина си на 54г. Аз съм на 64 от 16 годишен пия домашна ракия всяка вечер и ми няма нищо. Сега като се пенсионирам ще си пия и на обяд по едно филджанче. Псевдо непиещите учени дето дават акъл наляво и надясно за "вредите" на домашната ракия измреха...Българинът не може без ракия, той живее с ракията! Това е нашият бит, нашето верую. Наздраве!
12
3
 
4
 
! Отговори
Соцносталгик преди 2 месеца
До Анонимен 9 - При бай Тошо изобщо нямаше никакъв аут, само бърн!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Иван - Често пъти човек няма избор. Принуден е да работи на две места или да постигне по-висока образователна степен, за да печели повече и да може да храни семейство.
10
3
 
9
 
! Отговори
Решението преди 2 месеца
Ние с моята съпруга сме много натоварени на работа и общо взето си е доста голям стрес. За щастие сме открили решението. Всяка вечер си пием по половинка домашна ракия, докато гледаме телевизия. Чувстваме се супер и много щастливи. Няма друго решение.
9
6
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Просто не работете или работете малко. Лесно е.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При бай Тошо немаше бърнаут :)))
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cup of respect!
6
1
 
10
 
! Отговори
Бяха времена, когато преди 2 месеца
стигаха до бърнаут повечето от по-амбициозните гимназисти, които знаят, че не могат да ползват предвидени от закона предимства. Учителите биваха притискани да планират приблизителния брой на шестиците и петиците в отделните паралелки. Такива ограничения нямаше само в някои топ-гимназии. В хубавите специалности във ВУЗ-овете се влизаше като през иглени уши, ако не си в някоя от категориите младежи с привилегии. Сегашната слободия е до известна степен отреагиране на някогашната стагнация.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кафе с любимия човек!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е това е от хубав и спокоен живот, новата стара болест стрес.