Робърт Плант признат за най-великия рок-вокалист

Второто място е за великия Фреди Меркюри
3 яну 2009 13:26,
112
Робърт Плант признат за най-великия рок-вокалист
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Бившият член на легендарната група Лед Цепелин Робърт Плант, който в навечерието на Нова година бе удостоен с рицарско звание от британската кралица Елизабет II, е признат за най-великия рок-вокалист на всички времена, съобщи в. "Дейли Мейл“.

За признанието на Плант свидетелстват резултатите от допитване на британската радиостанция Планет Рок.

Любопитното е, че колегата на Плант в Лед Зепелин Джими Пейдж неотдавна бе признат за най-великия китарист след допитване на американската радиостанция Чоп Шоп.

Второ място в списъка на най-великите рок изпълнители заема покойният лидер на Куин Фреди Меркюри.

Трети е ексвокалистът на Фрий и на Бед Къмпани Пол Роджърс който сега заема мястото на Меркюри в състава на Куин.

В първата десетка са участници в групите Дийп Пърпъл, Дъ Ху, Гънс енд Роузис, Айрън Мейдън и Ролинг Стоунс.

Единствената жена в компанията на великите е Дженис Джоплин – на 21-о място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
rtr преди 15 години
"abe kade e glenn hughes kadeto i toi e obqven za'' the voice of rock''ha ha ha , 4e toi be basist na koverdal , parvo pro4eti , posle poslu6ai pa togava se izhvarlqi da pi6e6
90
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
abe kade e glenn hughes kadeto i toi e obqven za'' the voice of rock''
89
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
bon scott е номер1 и не ми се спори
88
0
 
2
 
! Отговори
Стар слушател - от 1 преди 15 години
Сегашните слушатели на Планет Рок друго класиране не могат и да направят!?! Квото им пускат муз.редактори по-често,това познават и за това гласуват.Добре е ,че са чували за Робърт Плант,че даже и са го класирали първи!Е, можеше все пак Робърт Плант да си подели първото място с великия Дейвид Джон Герик - Байрон,но какво да се прави-това им пускат от Планет Рок,такова им е и гласуването.Определено Пол Роджърс е повече дал на Рок-музиката и е по-известен в цял свят поп-вокалист и то,много преди Фреди Меркъри и "Куин" да станат известни в самата Англия,за света да не говорим....Заслужаваше да е преди него. Пък Пол Роджърс е и единственият вокалист в историята на рока в света ,удостоен с прозвището "Гласът/The Voice",и това още през 1970 г. на най-големия в света рок- фестивал на остров Уайт!!!Между другото там свириха и пяха около половината от героите на сегашната класация. И пак имаше класация,даже две:една-на зрителите и втора: на офиц. жури,председателствано от Сър Алексис Корнър. Пол Роджърс победи Робърт Плант,Роджър Долтри,Мик Джагър и останалите, А лидерът и соло-китарист на "Фрий/Free" Пол Коссофф/Paul Kossoff си подели първото мястос Джими Хендрикс. Следваха по-нататък Джими Пейдж,Ерик Клаптън,Ван Морисън и останалите... И това-и в двете класации...
87
0
 
1
 
! Отговори
Andrey преди 15 години
Samniavam se,4e Plant smiata sebe si za po-dobar ot Mercury. Inache edva li bi priznal,4e se e chuvstval zasramen sled izlizaneto na albumite na Queen ot 1975 & 1976...
86
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Куин, особено в последните си години не правиха чист рок. Музиката им стана комерсиална. Абе с една дума, всичко е пари. А печалбарите не ми са по вкуса.
85
0
 
2
 
! Отговори
kristiana преди 15 години
Nai-velik za men e Freddie!neveroiatna kombianacia ot velik glas, nepovtorimo sceni4no povedenie, muzikalen talant i harizma!po4inal e, kogato sum bila na 1 godinka, no za men toi vinagi 6te jivee!obi4am te Freddie!Queen 4ever!
84
0
 
5
 
! Отговори
ot Dido do Dido преди 15 години
Дидо, доста си пристрастен с това сравнение между Цепелин и Куин, както и с определенията си за Меркюри. Аз да ти кажа ли през 80-те години като чуех за Куин, какво си представях? Титани! Като Пърпъл, като Цепелин, като Флойд. А тези сравнения са пълни глупости, особено на разбирачите под мен. Всеки си има стил, глас, възможности, начин на използване на гласа. Иначе за Фреди и Куин - бяха легенди през 80-те. Имах касети на ранните и албуми, събирах всяка плоча на "музикална стълбица" и "пулсиращи ноти", защото там имаше песни и на Куин и на Фреди. През комунизма можехме да гледаме и "Куин в Будапеща" по кината, беше като прозорец към свободата. Гледал съм "Шотландски боец" над 10 пъти по кината, само за да слушам музиката им! По "Добро утро" почти всеки месец имаше клип на Куин. Дори и в комунистическа българия те бяха признати. Да не говорим какво са дали на музиката като цяло. Не говорим за жици и агресия или пък убийствени високи вокали. Това го има в почти всяка група, нова или стара. Всеки може да се развика яко и ти да си мислиш, че е супер певец. Става въпрос за интелект и музика!Цепелин правят друга музика, различна от Куин, не можеш да ги сравняваш. В първите два албума на Куин има много Цепелин, а Фреди сам казва през 1975 - "Плант е моя идол". А Плант отвръща спортментски - "Фреди успя да превъплъти с гласа си всички инструменти на Цепелин, дори не му беше нужен съпровод за това". С една дума не можеш да сравняваш музиканти, при това наистина добри, самото понятие музикант означава индивидуалност. Според мен Плант има огромна индивидуалност, която го откроява над много други. Но, понеже съм пристрастен, ще кажа, че Меркюри е от друго измерение - и като глас, и като дарба, и като сценично поведение! It's was a kind of magic!
83
0
 
1
 
! Отговори
Maya преди 15 години
и това е Гилън!
82
0
 
1
 
! Отговори
митко преди 15 години
според мен дио. гилън.меркюри.ковърдейл и т.н.
81
1
 
0
 
! Отговори
valeri преди 15 години
Coverdale e na 6 mjasto.Plant zasluzheno e nomer 1,chuite albuma,,fisikal grafiti,, i govorete posle...are chiao i Whitesnake
80
0
 
1
 
! Отговори
zoso преди 15 години
Когато някой ми изпее Child in time на 3 октави като Ian Gilun да ми се обади, не че Плант е по-добър или по-лош. Както се казва: на вкус и цвет товаришчи неть
79
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз съм за Роб Халфорд, Брус Дикинсън и Бон Скот
78
2
 
0
 
! Отговори
Dido преди 15 години
Xora neshto ste se zbarkali.Vzemete da prochetete Istoriata.Grypi kato Zeppelin se broyat na 5-te prasta na ednata raka.Shto ne vzemete si naychite yroka,ami samo glyposti na kalbeta rasite.I voobshte kade ste tragnali da sravnyavate,Zeppelin sas Queen.Ne moje da stava nikakvo sravnenie.Fredi beshe izvesten,no sled negovata smart,stana malko po izvesten.
77
1
 
0
 
! Отговори
Сани преди 15 години
Плант е изключително талантлив рок-вокалист, заслужава да е в класацията. Аз лично не бих могла да определя първенец, но съм съгласна с повечето присъстващи. Колкото до твърдението, че Цепелин имат само една песен - все едно да се каже че Пърпъл имат само Smoke on the water или Доорс - Light my fire. Един вид, нищо не казвате с такива изявления.
76
1
 
2
 
! Отговори
jenifer преди 15 години
Ковърдейл е най-великият според мен, би трябвало да е в тройката, заедно с Дио и Себастиан Бах. \m/
75
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Азис нъмбър уан форевъъъъъъррррр!
74
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Интересно какъв фен на Куин си,след като не можеш да допуснеш,че по отношение на музикална инвенция просто няма по-добър от Фреди.По отношение на гласови и музикални дарби,не виждам по-добър от него.За твое успокоение,ще ти кажа,че първата песен,с която започнах да слушам поп музика,беше "Мишел" на Бийтълс,която чух по радио Белград(естествено,комунистите в БГ не позволяваха тогава да се слуша такава музика),през зимата на 1966 год.Тогава бях 5 годишен и досега слушам рок,поп,фюжън и,естествено,класика.Просто Фреди е несравним,повярвай ми!
73
1
 
2
 
! Отговори
hihi преди 15 години
Които от вас казват че Цепелин имат само една песен - ами ... това е така защото сте незапознати със творчеството на тази група и сте чували само хитовете им. Относно Плант - този човек е в състояние да вие така, че слага другите по-нови вокалисти в малкия си джоб. Неговия глас слага основите на това как трябва да звучи един вокал. Недейте се изказва неподготвени. А, да и Цепелин е най-великата рок група на всички времена. Аз също съм луд фен на Куин, но не могат да се сравняват с Цепелин.
72
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 15 години
Класацията е английска. А както е известно там Uriah Heep са personae non gratae. А и други групи са отлюспени...