Dia – едно 17-годишно момиче на голямата сцена

Димана Мирчева за фолклора и мечтите
4
Dia – едно 17-годишно момиче на голямата сцена
Снимка: Личен архив

Димана Мирчева – DIA е само на 17 години, но вече направи впечатление в музикалните среди. Тя впечатли  със смелите експерименти - комбинира фолклор с трап - най-горещият стил на електронната сцена в момента - микс от дъбстеп, хип-хоп и хаус музика, с дълбоки бас линии.

Защо една тийнейджърка се увлича по народната музика? Ето какво сподели певицата пред Az-jenata.bg.

Кога започнахте да се занимавате с музика?

Започнах да се занимавам с музика от много малка. Бях на три, когато родителите ми ме записаха на пеене и пиано. Във втори клас, реших да се запиша на поп и джаз пеене – беше страхотно, голяма промяна в живота ми. Ходех по участия, пеех песни на Beyonce, Rihanna и всички много ми се радваха, понеже бях най-малката от всички други участници.

Но дойде време за кандидатстването ми в гимназия. Кандидатствах в НМУ „Любомир Пипков” в гр. София с народно пеене. Исках отново промяна с мен и живота ми и затова избрах тази специалност. Приеха ме, бях изключително щастлива, защото от малка исках да вляза точно в Музикалното училище в гр. София. Тогава се сбъдна една моя мечта, но аз имам много мечти и вече следващата е осъществена – „Егея” – за нея ще ви разкажа след малко.

Защо и как избрахте фолклора?

Фолклорът за мен е нещо съвършено. Той е нещо истинско, предавало се векове наред, носещо в себе си някакъв свръх заряд и история. Фолклорът в днешно време липсва на много хора и именно затова ще видите хиляди да танцуват народни танци и да пеят народни песни.

Тази музика „грабва” хората, кара ги да изпитват най-различни чувства, точно защото е нашата собствена музика и ни въздейства най-много. Страхотна е! Дори в необработен вариант звучи уникално. Бих казала, че може би с модерен аранжимент се приема от много повече хора и става нашата „стара-нова” музика.

"Dia" звучи красиво. Има ли някаква символика в артистичния ви псевдоним или идеята за него се роди спонтанно? 

Идеята за него наистина беше спонтанна – това е част от моето име Димана. Нямах никаква идея откъде идва, просто ми харесваше. Все пак реших да потърся значение и това, което открих много ме учуди. Пишеше, че „Диа” означава „райско”, „божествено” и е име, отнасяно към малки скалисти острови в Егейско море, намиращи се в близост до Крит или Наксос.

Името "Диа" даже е било приписано и на самия остров Наксос, тъй като било широко разпространено схващането, че той е брачния остров на Дионис – богът на възраждащата се природа, виното и веселието - прекрасно съвпадение с името на песента – Егея, чиито оригинал е от региона на Егейска Македония, а защо не и с нейната мисия.

Останалата част от интервюто може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари