Фрея Райдингс - от унижение в училище до световната слава

Певицата, която накара звездите от "Игра на тронове" да плачат
Обновена: 11 дек 2019 17:54 | 11 дек 2019 17:15, Александър Попов
12
Фрея Райдингс - от унижение в училище до световната слава
Снимка: Анимато Мюзик/Universal Music Group

Едно рижаво момиче на 25 от Северен Лондон накара Лина Хейди да почука на вратата му с молба да режисира нейно видео.

Актрисата, която светът познава като манипулативното чудовище Церсей Ланистър в "Игра на тронове", чува You Mean The World To Me на Фрея Райдингс и се влюбва в гласа й от раз. Съдбовната им среща се случва тази пролет, малко преди премиерата на последния сезон на култовия сериал на HBO и на финалната права от албума Freya Ridings ("Анимато мюзик"/Universal Music Group). Хейди заявява, че емоционалния заряд на песента може да пренареди гръбначните й прешлени.

Райдингс кима свенливо, тъй като парчето е посветено на майка й, току що спечелила битката с коварно заболяване. Във видеото е привлечена и друга звезда на кървавия фентъзи епос – Мейзи Уилямс, която феновете познават като първата шпага на Севера Аря Старк.

Фрея прави първото си участие в Нощ на отворения микрофон в квартален пъб в Лондон когато е на 12. В следващите 10 години се издържа с това. Дебютният й албум Live at St Pancras Old Church (2017) е записан в един от най-старите символи на християнството в Англия. Храмът се намира в Камдън и в двора му The Beatles правят легендарната си фотосесия за The White Album и сингъла Hey Jude. На същото място два концерта изнася и Сам Смит, малко преди да се превърне в глобална звезда.

След концерта Фрея тръгва на първото си турне във Великобритания. До този момент е била подгряващ на Tears for Fears и Луис Капалди.

Успехът каца на рамото й през ноември 2017 г., когато песента й Lost Without You стига до 9 място в UK чарта, след като попада в риалитито Love Island. Общо три песни на Райдингс се завъртат в най-драматичните моменти в шоуто, но Lost Without You става вайръл и измества Florence and the Machine с темата им от "Игра на тронове" от върха на британския Shazam.

Фрея Райдингс израства в семейство с британско норвежки корени в Северен Лондон. Има по-голям брат, който заедно с майка й е дежурно присъствие на всеки неин концерт в Англия. Първият инстурмент, към който посяга, е виола, но бързо се отказва, защото той не й позволява да свири и пее едновременно. Сменя го с пианото, като учителите й я зарязват един след друг – заради дислексията Фрея не може да чете ноти, не запаметява материала, и всички я отписват като безнадежден случай. Това я амбицира да започне да създава своя музика.

Детството й е белязано от системни унижения в училище, където Фрея е на дъното на хранителната верига по популярност заради комбинацията от дислексия, наднормено тегло, криви зъби и джинджър цвят на косата.

"Стоях на една пейка, гледах готините деца как се забавляват и изпитвах отчайваща нужда от приятел. Нямах си никой и по време на обедните почивки се затварях в кабинета по музика, за да свиря на пиано. Така намерих бягство от реалността в музиката“, казва Фрея. Комбинацията от затворено пространство и пиано има лечебен ефект върху певицата и до сега – когато иска да се почувства по-добре се затваря и започва да пее.

Въпреки лавинообразно растящата й популярност в САЩ и неизменното присъствие на нейни песни в личния плейлист на Тейлър Суифт в Apple Music, Райдингс не спира да изненадва феновете си с гигове на публични места като метростанции и автобусни спирки.

Актуалният сингъл на Фрея Castle я превръща в първата жена артист, която оглавява стрийминг класациите с абсолютно авторско парче. Райдингс създава всяка от 12-те композиции в албума абсолютно сама. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Фрея Райдингс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стандартната драма на това да не си "готин". Поне 99% от хората не са готини в детството си, но никой не прави драма от това. Намираш си среда от други "неготини" и си живеете весело. Дори в един момент на някого може да му заприличате на готини. Била джинджър, дебела и еди каква си и затова готините не я приемали в тяхната група... И това е драмата на момата... Тейлър Суифт поддържа жени за да се харесва на феминистките. Да си млада жена - певица в нейната листа си е унижение...
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Koйто се кефи на мъжки гласове... ОК.За другите хора това не е ОК.
5
3
 
9
 
! Отговори
анон преди 4 години
До i'mСигурно и аз щях да мисля така, ако не го бях преживяла 1:1. И това повлия на целия ми по-нататъшен живот. Когато си минал през нещо, знаеш за какво става дума и виждаш нещата по друг начин. Можеш и да съчувстваш.
4
11
 
8
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Айде, айде унижение...Всичките се изкарват жертви и си създават измислени истории за тежко и отнето детство. И виски риби кълват и ах-кат и ох-кат.
3
6
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
До Анонимен 2Щото не си го изпитвал на свой гръб. Аз пък мисля, че е много хубаво, че известните говорят открито за тези неща. Така останалите виждат, че и те са хора. А който има подобни проблеми, разбира, че не е сам.
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още една "жертва".
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...момиче на 25 от Северен Лондон накарa...25...Какво ябълки, години, километри? От къде ги взимате тези журналисти, които покриват параметрите на 80%-те, даже влизат в графата на функционално неграмотните! И да копират не стават!