Нейтън Пилчър – живот на метри от лъвовете

Нейтън и Сам в "Страната на големите котки"
Обновена: 4 яну 2020 11:13 | 3 яну 2020 17:07, Александър Попов
2
Нейтън Пилчър – живот на метри от лъвовете
Снимка: Viasat Nature

Знаете ли, че мъжките лъвове прекарват повечето от времето си да пазят своята територия и малките си? Каква е ролята на лъвиците в прайда? А какво е да бъдеш зад камерата и да си в непосредствена близост до Царя на животните? Това са само част от въпросите, на които ще даде отговор поредицата "Страна на големите котки", която стартира тази вечер от 20:00 часа по Viasat Nature. Пилотният епизод ще бъде излъчен и в събота от 19:50 часа, както и в неделя от 21:10.

Водещи са Нейтън Пилчър и неговата партньорка Саманта Дейвис. Ето какво споделя Пилчър в интервю за Dnes.bg, предоставено от Viasat Nature. 

Кои са най-зрелищните места, на които сте били?

По отношение на дивата природа винаги е трудно да се каже - националният парк Луангва за мен е много специално място, защото смятам, че е толкова разнообразно по отношение на флората и фауната. Където и да се обърнеш - винаги се случва нещо. Това е моята гореща точка. Ботсвана и Кения също. Извън Африка обичам да влизам в тропиците, в горите на филипинските орли, зашеметяващо е.

Кое е това, което ви привлече в Замбия?

Ами израснах там. Когато започнах да снимам, се връщах в Замбия всяка година. Ходих в много други страни, но нещо ме караше да се връщам там.

Научихте ли нещо ново за лъвовете по време на снимките на "Страна на големите котки"?

Не мисля, че минава ден, без да науча нещо ново в поведението на лъвовете. Неща, които вероятно никога не сте виждали.

Какво мислите за връзката между дивите животни и хората? Кой беше най-запомнящият ви се момент с тях?

Мисля, че най-запомнящото се преживяване е, когато видиш промяна в поведението им. Ако слезете от превозно средство и тръгнете пеша, много ясно ви разпознават като човек и следва очаквана реакция - по-скоро ще избягат и ще се уплашат, защото ние сме най-големият хищник. Но ако видите прайд в човешки район, в който те доброволно са дошли и знаят къде са хората, виждате съвсем различно поведение. И те сякаш почти се приемат един друг и можете да се разхождате помежду си. Това не е нещо, което бих рекламирал на хората, но промяната на поведението е невероятна, когато знаят, че влизат в човешка зона.

Страхували ли сте се някога да снимате? Имали ли сте шокиращи моменти?

Не че трябва да призная, но е имало. Все пак това са диви животни. И не винаги можете да предвидите какво ще се случи. Трябва да си внимателен, мисля, че в голяма степен успяваме - винаги сме в превозни средства и се опитваме да бъдем в безопасност. И с целия си дългогодишен опит знаем какво правим. Знаем колко близо можем да стигнем до лъвовете по тяхното поведение. Когато един лъв не е щастлив, стоим малко по-далеч. Когато е спокоен, можем да се приближим. Но лъвовете споделят територия с други животни, например със слонове и винаги може нещо да се обърка. Така че винаги трябва да сте подготвени за най-лошия сценарий. Да имате път за бягство и да знаете как ще реагирате при лошо стечение на обстоятелствата. Постоянно трябва да оценявате ситуацията и да планирате какво да правите.

Как бихте привлекли зрители, които може би не знаят толкова много за лъвовете?

Мисля, че е наистина много интересно да видят ежедневието им, колко е труден всъщност техния живот. Хората не се доближават до животни, които се смятат за агресивни. Но всъщност има толкова емоции и техни качества, които могат да видят в поредицата.

Как реагират лъвовете на снимките, особено, когато това става за по-дълъг период?

Едва ли хората ще ми повярват, но те изглеждат покорни в някаква степен. Минават покрай вас с главата надолу и гледат смутено. И всъщност не искат да са там. Сякаш казват "Добре, това е вашето място". Много е странно, защото лъвовете обикновено са много доминиращи и агресивни.

Не е нещо, което искам хората да правят, защото при прекалена близост стават инциденти и често застрелват лъвовете.

Поради намаляването на естествената среда, лъвовете се приближават все по-близо до човека. Каква е рецептета да бъдат защитени и хората, и лъвовете?

Няма рецепта, много е трудно. Лъвовете не харесват хората, защото ние сме най-голямата заплаха, най-големият хищник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 Стив Ъруин
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер едно си остава оня русия пич дето хващаше всякакви отровни змии за опашките, дето си слагаше главата в на крокодил устата...и накрая дето го уби един скат промушвайки го през сърцето.