Вера Менчик - шахматистката, вдъхновила The Queen's Gambit

Сериалът по Netflix е хитът на 2020 година
13 дек 2020 22:45, Дарена Найденова
14
Вера Менчик - шахматистката, вдъхновила The Queen's Gambit
Снимка: Getty

Тази година прекарахме голяма част от ежедневието си на дивана. Независимо дали работим от вкъщи или пък гледаме телевизия, пандемията ни затвори у дома и трябваше да измислим различни начини, по които да се забавляваме. Наредихме всички пъзели, изиграхме неизвестен брой настолни игри и се скарахме на няколко пъти със семейството си заради отборите на белот. Това, което ни държеше в кондиция обаче бяха новите сериали през 2020 година.

Точно така, изказваме огромни благодарности на всички стрийминг платформи, които успяха да пуснат нещо различно тази година. Нямахме си и идея колко ни бяха нужни тези сериали, докато не ни наложиха социалната изолация. Един от най-добрите проекти за 2020 година със сигурност е “The Queen's Gambit“ по Netflix. Въпреки че в заглавието си съдържа думата кралица, всъщност тук не става дума за кралското семейство, а за шахмат.

Не бързайте да въртите очи, ако не харесвате шаха. Ние също бяхме скептични към този сериал, но се радваме, че му дадохме шанс, защото наистина си заслужава.

Историята разказва за Бет Хармън – талантливо сираче, което започва да играе шах в Америка през 60-те години на миналия век. Самите умения на момичето биха я превърнали в забележителен шахматист, но способността ѝ да нарушава половите норми в доминирана от мъже игра прави постиженията ѝ още по-значими за други герои в сериала.

Докато Хармън е измислен герой, в реалния свят има момиче, което се превръща в шахматно чудо и играе важна роля за разрушаването на половите норми в играта. То живее три десетилетия преди създаването на The Queen's Gambit, но служи като вдъхновение за сериала. Говорим за Вера Менчик, наречена истинската Бет Хармън. Тя живее във Великобритания в началото на 20-ти век и става първата световна шампионка по шах при жените през 1927 година. Тя става и първата жена, която играе в турнири за мъже от най-високо ниво.

Вера Менчик е родена в Москва през 1906 година в семейството на Артър Уелингтън и Мари Илингърт. Баща ѝ е производител на памук и управител на имоти за руски благородници, а майка ѝ работи като гувернантка на тези благородници. Когато Менчик е на 9 години тя започва да получава уроци по шах от Артър. През 1921 година се мести в Англия с майка си и сестра си, а две години по-късно се присъединява към шахматния клуб „Hasting“.

Вижте още за невероятната история на Вера Менчик в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 3 години
Сериалът е много добър и е изпипан много добре. Има го по торентите.
8
4
 
3
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Тези платформи са същите като Дискавърито, тъй като сериозните предавания струват пари, които трудно се възвръщат , се превърнаха в реалити-ТВ и лошото е че уж предаванията са "реалити" , но в действителност всичко е режисирано до припадък. Пускат ти някакви "исторически" сериали със съмнителна научна стойност и плебса си мисли че научава нещо и че се образова.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВЪПРОСТо си пише в новината... По нетфликс.... Има го в България... от доста време :) Е, не е по БНТ ...
6
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По това време, вероятно, баща й, големия й брат, вуйчо й са или загинали, или изстрадали по бойните полета на Първата световна война. Скоро предстои съучениците и приятелите й да загубят живота или здравето си във Втората световна война. Междувременно, една жена, от милиарди жени на планетата, проявява интерес към шах, и постига някакви успехи. Да направим филм за нея. В знак на почест, докато го гледам, на всяка минута, ще си го местя от единия джоб в другия.
5
12
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Тва да не е на Каспаров баба му, бееиий
4
3
 
42
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Повече няма да играя...шах с македонци.Като почнат да...губят и обявяват твоя цар за...техен.
3
4
 
14
 
! Отговори
Зрител преди 3 години
Сериала си заслужава
2
19
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Къде се дават тези Сериали ?В България ги няма - явно е фалшива новина , или нова Желязна Завеса .
1
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми дреме. Играла добре шах, уха, ще си затегна тирантите, за да си овладея вълнението.