Заради скечове в 7/8: Патрашкова осъди Трифонов за 50 хил. лева

Такива подигравки можели да убият човек, казва свидетел
25 юли 2022 17:30, Нели Христова
72
Заради скечове в 7/8: Патрашкова осъди Трифонов за 50 хил. лева
Снимка: БГНЕС

Известната журналистка Кристина Патрашкова осъди Слави Трифонов на 50 000 лева заради скечове в предаването му.

Решението е на Софийския апелативен съд. Той е втората инстанция, на която Патрашкова печели процеса, който води срещу "СЕДЕМ - ОСМИ" АД.

Делото е заради десетина скеча в предаването, пишат от "24 часа".

Според съда най-общо те могат да се групират като такива, отнасящи се до личността на Патрашкова (третирана като непривлекателна), до сексуалния й живот (третиран като отсъстващ/неинтензивен) и до правоговора й (пародират се изразни средства, вложени като нейни думи).

"Скечовете са проява на недобър артистичен вкус, внушенията за външността, правоговора и сексуалния живот представляват недопустимо навлизане в лична сфера", казват магистратите.

Те добавят,  че внушенията са позорящи и са в състояние да предизвикат заявените неимуществени вреди.

"Настойчивостта на сценаристите и водещия обосновава кумулиране на неимуществените вреди", казват съдиите Иво Дачев, Мария Георгиева, която е докладчик, и Асен Воденичаров.

Те добавят, че се  очертава тенденциозност, която надхвърля мярата на допустимо осветяване на личност, популярна в медийното пространство.

В проведено на 10 юни 2020 г. съдебно заседание били разпитани двама свидетели.

Според единия скечовете по адрес на журналистката приличали на кампания. В поне 7-8 предавания тя била таргетирана като публично лице за осмиване и опозоряване. След 2-3 месеца започнала да приема предаванията с гняв. Наблюдавала се динамика в отношението й спрямо скечовете.

След третото предаване тревожността й нараснала. Свидетелят казал, че тя „излязла от релси“. Мнението му било, че такава подигравка може да убие човек.

Става дума за най-гледаното предаване, в най-гледаното време, отбелязва съдът. За няколко месеца Патрашкова не била психологически в строя.

Свидетелят се опитвал да я разсее, канейки я да излязат, но тя отказвала, въпреки че принципно била отворен човек, който обича да излиза и контактува.

От началото на делото в шоуто спрели да я пародират.

Според друг свидетел в рамките на една година имало около 10 скеча. Известната журналистка получила уплаха да излиза сред хора. Изпаднала в депресия. Изпитвала мнителност, че хората я гледат и я коментират. Станала нервна и избухлива. Плачела по телефона и отказвала да излиза, въпреки, че обичала да посещава изложби, заведения.

Професионализмът й помогнал да запази работата си през този период. На свидетеля не е известно да е имало друго основание тя да се чувства зле.

Затова съдът приема, че жалбата й е основателна. "Сумата от 50 000 лв. е справедлив еквивалент за страданията, обидата, променения начин на живот, предизвикани от медийния интерес в предаването „Шоуто на Слави“ към журналистката", посочват магистратите.

Тяхното решение не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред ВКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
10
 
! Отговори
Кукуригу преди 1 година
Горката, излязла от строя.Като юрист знам, че без изключение всички търсещи обезщетение за неимуществени вреди преживяват нещата тежко, вдигат кръвно, страдат, плачат, не спят, пият хапчета с шепи, затварят се в себе си, не общуват с приятелите и семейството си, изобщо изпитват неземна мъка. И съдът повтаря в решението всичките тия глупости от исковите молби (които на свой ред ги пишат адвокати и също ги повтарят).
18
3
 
11
 
! Отговори
Vans преди 1 година
Слави хептен ще фалира на изживяване
17
2
 
19
 
! Отговори
оксиморон преди 1 година
слави и добър вкус. само не знам що и други не го съдят за тъпизмите де се ръсят от там нон стоп
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше едно предаване На Шкембе при Гала не знам дали още го има,не знам кой го е гледал,беше върха на халтурата по телевизията.Та Патрашкова е яко противна,но това не значи че трябва да я гаврят в национален ефир,с право си търси правата!
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патрашкова младша на тасевски , сигурно още 30 години като тази ще ни я навират от телевизията на бившия шеф на нато, пфу бе зимет
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази Патрашкова ми е безкрайно противна, аз и затова сутрин не пускам Нова тв.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските слуги от 7/8 "насочват" вниманието си неслучайно. Обикновено е някой, който е засегнал руските интереси в България и "изневиделица" и "по съвсем друга линия", "отведнъж" определени предавания започват активни кампании.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравления!
11
2
 
9
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
А защо за 50000 ?
10
2
 
2
 
! Отговори
От BTV преди 1 година
Ще настане драма осещаме няма спам!
9
10
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Малко го е осъдила. Един ниско културен индивид за да повиши...гледаемоста,си позволяваше да се подиграва в...пошлото си шоу,на редица артисти,певци от всички спектри,политици и публични личности. Ти хубаво се...подиграваш,ама защо сам не си на ниво,защо не си подал данъчна декларация,като политически лидер на партия ИТН. Или на подигравките сме...силни,ама да спазваме...законите,хич ни няма.
8
3
 
16
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
Присмял се хърбел на щърбел е тяхната работа!
7
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая всяка сутрин може да я видите при плевенската сеяндурка Гала. Тропат простотии събрали са се все отбор юнаци с умни калпаци. Такова падение не съм виждал по нито една телевизия. Кой им спонсора неам идея но сигурно ги шие по ред на номерата.
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50к за Слави са като 50 стотинки за мен
5
3
 
27
 
! Отговори
Теле зрител преди 1 година
То пък тоз кибик при Гала ,Патарашкова много претенциозна!Не гледам 7 8 но по бТВ на времето много точно я копираха!Какво недоволства!?)
4
5
 
17
 
! Отговори
Юсуф помака преди 1 година
То май само аз не го подстригвам тоя двуметровия...
3
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айахай няква карикатура се обидила
2
7
 
46
 
! Отговори
Съд за учиндолеца преди 1 година
Тази жена ми е меко казано антипатична,но в случая съм доволен,че е осъдила този Безродник Слави.Сега остава и Лили Иванова да го осъди и всеки който е засегнал а те не са малко.
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обичам да гледам как БКПта си хапят задните части.