Блясък, звезди и "Оскар" с български адрес!

"Всичко навсякъде наведнъж" е големият победител
13 мар 2023 06:20, Александър Попов
74

Екипът, който седи зад филма "Навални". Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Всичко навсякъде наведнъж" спечели награда "Оскар" за най-добър филм. Останалите номинирани във водещата категория за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука бяха "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис",  "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят".

"Оскар" имаше и за България! В категорията пълнометражен документален филм "Оскар"-ът беше присъден на филма "Навални", в чието създаване участва българският разследващ журналист Христо Грозев.

„Дължим много на Христо Грозев, Христо ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блaгoдарим и на Алексей Навални и семейството му”, каза режисьорът Даниел Роър. Съпругата на Навални - Юлия, благодари на Академията и заяви, че съпругът й е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с „омразния режим на Путин”.

За най-добър актьор в главна роля се бориха Остин Бътлър за „Елвис“, Колин Фарел за „Баншите от Инишерин“, Брендън Фрейзър за „Китът“, Пол Мескал за „Aftersun“ и Бил Найги за „Да живееш“.

„Оскарът” получи Брендън Фрейзър. Той благодари на екипа, който е направил толкова смел филм.

При дамите номинирани бяха Кейт Бланшет за "Тар", Ана де Армас за „Блондинка“, Андреа Рейсбъро за „За Лесли“, Мишел Уилямс за „Семейство Фейбълман“ и Мишел Йео за „Всичко навсякъде наведнъж“. Очаквано наградата получи Мишел Йео. „Не позволявайте на никого да ви казва, че сте „прецъфтели”, което беше съпроводено с бурни аплодисменти и смях.

За приза най-добър режисьор се състезаваха Мартин Макдона за „Баншите от Инишерин“, Даниел Куан и Даниел Шайнърт за „Всичко навсякъде наведнъж“, Стивън Спилбърг за „Семейство Фейбълман”, Тод Фийлд за „Тар” и Рубен Йостлунд за “Триъгълник на тъгата“. „Оскар”-ът беше връчен на режисьорите на „Всичко навсякъде наведнъж” от Идрис Елба и Никол Кидман.

Ке Хуи Куан взе „Оскар” за поддържаща мъжка роля. В емоционалната си реч при приемането на награда Куан разказа за това, че е сбъднал американската мечта. „Тръгнах от дома си в лодка, бях в бежански лагер, а сега съм тук”, сподели актьорът през сълзи. Той благодари на всички, които са му дали шанс и на семейството си за подкрепата.

За поддържаща женска роля наградата получи Джейми Лий Къртис за участието си във „Всичко, навсякъде, наведнъж”.

За адаптиран сценарий „Оскар” получи „Жените говорят“.

Номинирани за оригинален сценарий бяха „Баншите от Инишерин“, „“Всичко навсякъде наведнъж“, „Семейство Фейбълман“, „Тар“ и „Триъгълник на тъгата“. Призът получи „Всичко навсякъде наведнъж”.

В категорията за музика наградата беше присъдена на Волкер Бертелман за „На западния фронт нищо ново“.

Наградата за най-добър звук беше присъдена от Академията на „Топ Гън: Маверик”

„Оскарът” за най-добър чуждоезичен филм отиде при "На Западния фронт нищо ново" (Германия).

За анимация сред номинираните се открояваха два номинирани филма – „Пинокио на Гийермо дел Торо“ и “Котаракът в чизми: Последно желание“. Победителят в тази категория е „Пинокио на Гийермо дел Торо - поразително мрачен поглед към любимата детска книга за немирната жива кукла и нейния възрастен баща дърворезбар.

В категорията за костюми наградата получи „Черната пантера: Уаканда завинаги“, а в категорията за грим и прически - „Китът“.

За операторско майсторство „Оскар” взе „На западния фронт нищо ново“, а за визуални ефекти „Оскар”-ът отиде при „Аватар: Природата на водата”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: оскар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
В замунда вече го има "големио" победител - с 50 отрицателни коментара и нито един положителен. А и нашия Грозев се гордее,горкия,че спечелил . Може би от Оскарите по-изпаднало предаване е " ергенът" на бтв.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати ''късметлията'' , иначе знаш коги ?
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСИЧКО Е ПОЛИТИЗИРАНО , ЕДНОСТРАНЧИВО .
57
0
 
3
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 1 година
За 2 седмици сътворен филм ---''ОСКАР'' . А големите филми с голям труд , с години ... НИЩО !
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кич
55
1
 
21
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
ОТ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПОЛИТИКА,И ТОЗИ ПРОЕКТ Е УСПЕШЕН ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА,ЦЕЛТА Е ОЧЕРНЯНЕТО НА РУСИЯ И ПУТИН.ТО НЕ БЕШЕ НОВИЧОК,И Т.Н.
54
16
 
2
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Да ми ядеш х*я за това че триеш коментарите на всички нормални хора. Днес.бг е май умрелия сайт с руска пропаганда и руски *** скрили се зад монитора. Да ви еб* майката умрела и на умрелия сайт..
53
0
 
24
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
на мен ми се струва по-приемливо тези награди да се казват не "Оскари" -а "Маскари"...пошлост и суета това е!...А и за наградите "Грами" имам една идея -да има и допълнително награда" Гръмни" -за стрелците дето вилнеят от Източното до Западното крайбрежие....
52
1
 
20
 
! Отговори
документалистика ?? преди 1 година
ТОВА специален раздел - английско фентъзи!
51
1
 
21
 
! Отговори
Пу пу Боже опази! преди 1 година
Награда за пошлост ?! Такова само на нас могат да дадат!
50
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо не дадоха Оскар за филма, в който се разкриват финансовите злоупотреби на синчето на Байдън, финансовите корпоративни интереси неговата газ - компания в Украйна; неговата пристрастеност към наркотиците и порното. Много интересен и достоверен филм е. Гледайте го нищо, че не е носител на Оскар.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха ха - щото е МОУСТ УОНТЕД хаххаха
48
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политкоректността беше много преди Байдън и Зеленски. Да не говорим колко политкоректен беше комунистическият режим, където само комунисти имаха шанс да успеят.
47
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много политкоректна награда. Браво, политизирахте и Оскари-те. Благодарение на Байдън и Зеленски.
46
2
 
22
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Е, Христо Грозев що го нема на снимката. Нали и той е автор.
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ми продухвате ушите с тия оскари, бре??Разбрахме вече най - важното....променили килима от червен на шампанско. След което очакваме войната да свърши...!
44
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рушкофилиците гледам цв.илят в коментaрите, значи филмът е добър и всичко е наред. Добре е да дразним Путин и да се знае че има и нормални българи, а не само русоpоби с руcкu знамена пред MO4A
43
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалш и лицемерие. Наградите "Оскар" отдавна вече не са това, на което се възхищавахме преди години.Не са това,което чакахме с нетърпение. От година на година филмите са все с по-ниско качество. Това, че някакъв мазник , за жалост българин са го накичили за политическо подлизурстване не е повод за гордост, а срамно. Световна "тайна" е какъв "борец" за свобода е " берлинския пациент" и какви "морални качества" притежава нашенеца. И пак ще кажа - блясък,фалш, лицемерие и политически хамалеонства
42
3
 
14
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Оскар за България вика. То ако има нещо общо с нас този филм... Освен това разследващите ни журналисти, а и всичко друго ни е на такова ниско ниво, че не е истина. Точно нашия "*****" е дал информацията на за направата на филма.
41
2
 
13
 
! Отговори
ОскУрите преди 1 година
Да с тоя мазник *** като за водещ да ти мине мерака за гледане