С Мавруд от плодородната земя на крепостта "Маркели" стопаните на "Винпром Карнобат" посрещнаха Трифон Зарезан и дадоха начало на проекта си за съхранение и възраждане на старите български сортове. Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство, издириха най-добрите клонове както на Мавруда, така и на местните Рубин, Димят, Мискет, Мускат Отонел, Тамянка, Памид и Перла и ги засадиха върху прочутите лозя на крепостта "Маркели" – там, където поколения лозари са ги отглеждали. Землищата се простирали от високите зидове на крепостта, по протежението на днешната магистрала "Тракия" и чертаели пътя на виното от Карнобат до Южното Черноморие. Върху тази плодородна земя са новите лозя с български сортове на водещия винопроизводител.
За Мавруда на Карнобат, от който днес се правят невероятните вина Chateau Karnobat, преданията разказват, че бил любимото вино на императорите от Рим и Константинопол, а българските царе го принасяли в скъп дар на множество чужди владетели. Стопаните от "Винпром Карнобат" разказаха, че не случайно поколения лозари са засаждали Мавруда точно край стените на "Маркели". Съвременните проучвания показват, че богатите плодородни почви, обилното слънчево греене и дългата, топла и суха есен, с които са благословени лозята на Карнобат, са отлична предпоставка за пълното съзряване на гроздето. Неслучайно по тези земи се създават превъзходни червени вина, с голям потенциал за отлежаване в бъчви. Такъв е Маврудът на Chateau Karnobat - плътен и хармоничен, с богат вкус на зрели плодове, малина, къпина и ценни подправки.
Уникален вкус от Карнобат направи ракията посланик на България пред света
Майсторите от "Винпром Карнобат" и тази година ритуално потопиха в съдовете с "Карнобатска гроздова" сребърния кръст, с който Църквата освети лозята в деня на Свети Трифон, знаейки, че среброто ще я пречисти до съвършенство и ще ѝ придаде частица от светостта на християнската реликва.
Технолозите разкриха, че новата реколта от любимата на милиони нашенци ракия се създава при специални условия и по-ниски температури. Така след дълъг престой с ципите от гроздето се извличат неповторимите аромати на българските сортове, от които ракията добива хармония и мекота.
Точно този уникален вкус от Карнобат даде повод на познавачите да я определят като ракия, съчетаваща вековните традиции на старите майстори с най-новите достижения в лозарството и винарството, а световния елит да ѝ присъди едни от най-престижните награди. "Карнобатска Специална" извоюва Златен медал от водещия конкурс Challenge International Du Vin в Бордо, Франция. Ракията на Карнобат е носител на медали от International Wine & Spirits Competition в Лондон и Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Високите отличия направиха ракията истински посланик на България пред света, коментираха гостите на празника, които се насладиха на новата ѝ, още по-атрактивна визия.
Любимото вино Chateau Karnobat с ново лице
Дизайнът разкрива по модерен начин класическия характер на серията. Върху етикета е отпечатана старинна фотография от средата на 19 в., пресъздаваща изкусния занаят местните лозари. Chateau Karnobat стават все по-добри с времето, тъй като плодородните лозя, засадени преди близо две десетилетия, с всяка изминала година увеличават потенциала си, а гроздето придобива уникални вкусове и аромати, извлечени от богатата земя на Карнобат. Създадени са по класическа технология и старинни рецепти, предавани от поколения лозари.
Елегантната бутилка и тапа им помагат да стареят благородно, като стават все по-интригуващи. Класическите вина са любими на потребителите, защото са с отлично качество и предлагат цялата палитра от български и световни сортове на атрактивна цена. А в неповторимия им характер са вплетени почитта към родната земя, труда, културата и българските обичаи, допълниха енолозите на "Винпром Карнобат".
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Над 2,7 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на Стара Загора, Кюстендил и Перник
Със 170 хиляди са повече българите със спестявания през тази година
Саудитска Арабия диверсифицира икономиката си от петрола - залага на AI
Лошото време намалява доставките на руски петрол в последните дни
Проектът за Бюджет 2026: Скок на пенсионните вноски и максималния осигуритеен праг
FTSE 100 достигна рекорден връх, но повечето борси в Европа затвориха със спад
След санкциите над "Лукойл": Разумно е България да поиска отсрочка
Коментар: Бюджет 2026 няма да е цветя и рози, никой не иска успешен проект на Радев
Централна емисия
Младите ни лекари напускат, докато спорим колко струва трудът им
Разчетите в Бюджет 2026 за пенсии и минимална заплата ще разочароват хиляди българи
Централна емисия
Ето кога е голямата битка на Гришо в Париж
Пазарджик е на тръни заради Левски
Тунчев се закани на Левски: Силни са, но...
Трус в ЦСКА! Голям шеф напусна "червените"
ВИДЕО: Спартак Плевен - Ботев Пловдив
Как Брайтън изпусна Виктор Гьокереш
Меркурий преминава в Стрелец на 29 октомври – възможни са напрежения в общуването
Книга събира 30 практики, които помагат за изчистване и балансиране на енергийното поле
Психолог: Гневът е нормална емоция и показва, че детето преживява нещо важно за него
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
В крак с модата: Палта за есен/зима 2025/2026 (+Снимки)
Живот без изтощение: Лесни навици за здраве всеки ден
ООН стартира нова кампания срещу дезинформацията за климата
Българите най-често спестяват за "черни дни"
Оставиха в ареста варненец, обвинен в разпространение на марихуана
Академия за бременни се провежда във Варна
Как да реагираме при среща с мечка?
Какво време ни очаква в сряда?
За първи път заснеха изхвърляне на плазма от звезда – аналог на Слънцето
Изумително откритие: Живот под ледената шапка на Арктика
Вулкан в Космоса: За първи път е открит спътник на планета извън Слънчевата система
Откриха къде на Марс може да има канали с течна вода
Китай планира създаването на експериментално слънце до 2027 г.
Мистериозно: НАСА блокира достъпа до информация за астероид 2025 US6