IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

„Вила Ямбол“ разкрива силата на тероара с едно от най-добрите български вина

Тяхното Vineyards Selection Тенево бе класирано в топ 5 на класацията на Divino

„Вила Ямбол“ разкрива силата на тероара с едно от най-добрите български вина

„Вила Ямбол“ се нареди сред най-добрите производители на български вина. Тяхното Vineyards Selection Тенево бе класирано на пето място в класацията Divino Top 50. Отличеното вино е от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, реколта 2016 г. „Този бленд се отличава със забележителни дълбочина и сложност. Елегантността на тялото и умереното алкохолно съдържание го открояват на фона на обичайните по-мощни и високоалкохолни тракийски вина. Стройно и благородно!“, коментираха винените експерти.

“Няма съмнение в едно – всички вина от Top 50 са с много високо качество и авторите им имат пълното право да се гордеят с прекрасно свършената работа! И още, вината у нас, които ярко отразяват тероара си, са все повече, както и все по-умело и интелигентно се работи с местните ни сортове. Това е верният път и ние наистина сме горди с постиженията на българското винарство!”, посочиха още организаторите от Divino.

Vineyards Selection e колекционерската серия вина на „Вила Ямбол“, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара. Вината са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията от награденото в Тенево са от 2005 година. „Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“. Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя завъртането на въздушните течения, посоката и интензивността им. Гроздоберът започва в началото на септември и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове -  микроферментатори и открити каци за ферментация. 65 % от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви.

За „Вила Ябмол“ това е дебют сред най-добрите производители от България в класацията на Divino. Избата е популярна с едноименната си серия вина „Вила Ямбол“, както и с марката Kabile, създадена в знак на почит към наследството и богатите традиции на своя регион. Това е поредно отличие за лимитираната серия на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection. Малко по-рано тази година Vineyards Selection Тенево спечели сребърно отличие на престижния френски конкурс Vinalies Internationales, организиран от Съюза на енолозите във Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Спонсорирани публикации
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата