Силвена Роу е шеф готвач с над 35 годишен опит. Позната е като най-колоритния член на журито на обичания формат Masterchef. Носител на престижни кулинарни награди и автор на 13 книги. Последната - "У дома", тя представи на живо в София и Пловдив в началото на месеца.
Зърнените храни и варива, така типични за нашите ширини, са сред суперхраните, които са неизменна част от менюто, на всеки който иска чрез храната да бъде по-здрав, в кондиция, силен и дълголетен. Друг съвет за добро здраве и забавяне на процесите на стареене, който шеф Роу дава, е при хранене да се следва правилото 80:20. Тя съветва през 80% от времето да се храним с намерение и осъзнато, с продукти, които дават сила и здраве на организма ни. А през останалите 20% да си позволяваме фриволности и някои не чак толкова здравословни храни.
Шеф Роу, имате издадени 13 книги, бяхте част от Мастършеф. Какви са наблюденията ви, по-уверен ли е вече българинът да експериментира в кухнята?
Със сигурност е по-отворен към експерименти от преди. Българинът се наслаждава от сърце и душа на нашата си кухня и тя винаги ще бъде на първо място. Хората тук са също така любопитни, пътуват много и обичат да готвят и събират семейство и приятели около масата. Все предпоставки, които подтикват към експерименти в кухнята.
В новата си книга "У дома" има рецепти с традиционни за родната ни трапеза варива като ориз, боб, леща, но и с чия, боб Мунг и френска леща. Вие как бихте вдъхновили кулинарите да заменят познато с по-нетрадиционното?
С моите рецептите се опитвам по-скоро да им дам най-доброто от двата свята. Затова и в настоящата книга, в която рецептите стъпват върху продукти на българска марка варива, има рецепти за традиционни и любими на българина гозби, има и такива за ястия с по-непопулярни у нас храни. За да вдъхновя читателите да ги приготвят, се постарах рецептите да са лесни за изпълнение и ефектни за поднасяне. Искаме да върнем фокуса върху зърнените храни и варива, защото това са „суперхрани“, които допринасят за нашето здраве и дълголетие. Те са чудесна основа както за традиционни гозби, така и за по-нетипични за нашата кухня ястия. Още по-хубавото е, че могат да се приготвят така, че да се усладят на всички - малки и големи, традиционалисти и експериментатори.
През последните години у нас различни диети бяха на мода, но много специалисти казват да се внимава с тях. И днес се използват лекарства за диабетици, за да се свалят килограми. Каква е вашата препоръка, за да се постигне желаното тегло?
Лекарствата за диабет в никакъв случай не трябва да се използват за сваляне на килограми от здрави хора. Биха им донесли единствено опасни странични ефекти и връщане на килограмите, след като ги спрат. Единственото правилно отслабване е чрез здравословен хранителен режим, добра хидратация и подходящи физически упражнения.
Лесно е да се каже - "трябва да приемате по-здравословна храна". Кои трябва да са първите стъпки за такъв режим, за да не кажем, че това не е за нас?
Първо да започнем да правим осъзнати избори по отношение на храната, която консумираме. Да пожелаем да се храним така, че да сме здрави. Само 10-15% от здравето ни се предопределя от гените. Колко здрави, енергични и дълголетни ще сме, зависи в най-голяма степен от нас самите и изборите, които правим. Второ, да си дадем сметка, че здравословното хранене не се състои от „суперхрани“, които са скъпи и трудни за откриване. Ние в България също имаме прекрасни „суперхрани“, които са абсолютно достъпни и добре познати от стари времена. Такива варива и зърнени храни като боб, леща, грах, елда, булгур; ферментирали храни като кисело зеле, туршии и кисело мляко; и разбира се зеленчуци, мед, подправки и билки. Последно, но не и по значение е да се уверим, че консумираме храна с чист произход и да се научим да я приготвяме така, че да е здравословна, вкусна и да носи наслада за всички сетива. Уверявам ви, че с придържането към тези насоки, здравословният начин на хранене ще се превърне в нещо естествено за всеки.
Каква трябва да бъде диетата, за да се радваме на повече енергия?
Правилото, което аз следвам в моя хранителен режим и наричам 80:20 е следното – през 80% от времето се храня осъзнато с намерение, имайки ясна представа за качеството на храната, която приемам, докато през останалите 20% от времето си позволявам волности – по-нездравословни храни и глезотии. За подобряване на здравословния статус е хубаво да се откажем от захарта, бялото брашно и преработените храни. Поне 50% от основната ни храна трябва да е от растителен произход, защото тя съдържа фибри, антиоксиданти и полезни нутриенти, които я превръщат в храна на дълголетието. С времето е добре да увеличат този процент до 80%-90%. Да консумираме млечни и месни продукти само от проверени източници и в ограничени количества. Да се научим на пост. Гладуване поне 12 часа в денонощието, а който може, нека ги направи 16. Това е така нареченият фастинг, който дава шанс на организмът да се изчисти от болни и ненужни клетки, плаки и отпадъци. Да изберем правилната хидратация – сутрин да започваме с чаша вода и лимон, след което да включим чайове и смутита.
В народния фолклор има храни, които се определят като афродизиак. Наистина ли има храни, които подобряват сексуалната енергия?
Идеята, че храните и другите вещества могат да засилят сексуалната потентност съществува от векове. Сред хората на науката има много скептици относно това твърдение, но и много, които не отричат, че има вещества, които могат да увеличат сексуалното желание. Тези вещества помагат за увеличаването количеството на кръв, циркулираща в половите органи. Други повишават сексуалния апетит като стимулират отделянето на по-голямо количество полови хормони. Храни афродизиаци с подобни свойства са корен от мака, аспержи, авокадо, сардини, стриди, нар, малини и ядки. Също билки и подправки като мащерка, шафран, гинко билоба и жен-шен.
Започнаха коледните пости. За какво трябва да внимават хората, за да не се лишават от важни съставки за здравето?
Постите се отразяват много благотворно на организма и ако не се стига до крайности и то за дълъг период от време, носят само ползи. Постите налагат да се лишим от храни, чиято прекомерна консумация води до възпалителни процеси в тялото. Предлагам им да наблягат на варива и зърнени храни, за да си набавят достатъчно протеини, фибри и антиоксиданти. Да не пренебрегват и другите растителни храни, от които си набавяме нужните витамини и минерали. Да внимават с туршиите, защото те са полезни, но съдържат и много сол. Да консумират умерено и ленено и слънчогледово семе.
Наближават и празниците, при които трапезите се отрупват. Какви са вашите съвети и как да "разтоварим" организма след тях?
След празниците е добре да консумираме леки, предимно растителни храни и варива. Да готвим по-семпли ястия, без много добавки. Да ограничим или дори да спрем алкохола. Да акцентираме върху добрата хидратация с вода и чайове. Да включим и смутита, за да си набавим фибри и витамини. Да не забравяме и физическата активност. Дори и разходка за час в парка е достатъчна, за да усетим положителното влияние от движението върху нашето тяло и ум.
И за финал - коя е вашата любима рецепта в новата ви книга и бихте я препоръчали на всеки кулинар?
Всички са ми любими, но още от детството ми в Пловдив имам слабост към сармичките. Затова ще ви споделя рецептата за лозови и зелеви сарми с доматен сос и булгур.
Необходими продукти:
1 средно голяма прясна мека зелка, 20 мариновани лозови листа, 180 г булгур, 90 г ориз, 2 глави ситно нарязан лук, 4 скилидки ситно нарязан чесън, 2 супени лъжици доматена паста, 250 г телешка кайма, по 1 чаена лъжица сол, червен пипер, черен пипер, бахар, малка връзка ситно нарязан магданоз, 4-5 супени лъжици зехтин, 40 мл вода; за доматения сос - 1 супена лъжица доматена паста, 3-4 супени лъжици зехтин, 2 скилидки пасиран чесън и 600 м гореща вода.
Приготвяне:
В тенджера кипнете подсолена вода. Подгответе зелката като я изчистите от големите листа и кочана. Разделете листата по 3-4 и ги попарете за 2-3 мин. За плънката смесете в голяма купа лука, магданоза и чесъна. Към тях добавете измитите и отцедени булгур и ориз, доматената паста и подправките. Прибавете и каймата, посолена и подправена с черен пипер. Налейте зехтина и водата и разбъркайте добре. Оформете зелевите листа така, че да бъдат с размерите на лозовите, за да станат сърмите еднакво големи. Напълнете листата, като във всяко сложите по 1 супена лъжица от плънката, оформена на дълъг фитил, и завийте на дълги, тънки сарми. На дъното на тенджерата подредете зелевите сарми, а върху тях лозовите, защото те ще се сготвят по-бързо. В касерола смесете зехтин и доматената паста. Гответе 1-2 мин. Добавете чесъна, разбъркайте и гответе 30 секунди. Налейте горещата вода и разбъркайте. Прибавете соса върху сармите, кипнете, намалете котлона и варете 45-50 минути. Сервирайте сармите топли, поръсени със ситно нарязан магданоз и доматения сос.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Среброто и медта засенчват златото като топ метали с наближаването на 2026 г.
Само благословията на Тръмп няма да помогне на Джей Ди Ванс да стане президент на САЩ
Как западните автомобилни компании промениха стратегията си спрямо Китай
Надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за бюджет на касата за 2026 г.
Кадър на деня за 7 декември
Половината швейцарци подкрепят предложение за таван на населението до 10 млн. души
Хороскоп за 8 декември за всички зодии: Важни решения за Овните, удовлетворение за Девите
Рецепта за питка "ветрило" с прясно мляко
Кимчи прави чудеса за имунитета
Мъж загина при челна катастрофа на изхода на Велинград
Вселената изпраща знаци на четири зодии на 8 декември
Спортът по телевизията днес, 8 декември
Мачовете по телевизията, днес 8 декември
Бунтовникът Салах може да не пътува за Милано
Край на чакането! Марк Селби е шампион на UK
Селта закова Реал на “Бернабеу”
И бижуто Кенан не спаси трагичния Юве срещу Наполи
Дневен хороскоп за 8 декември, понеделник
Седмичен хороскоп за 8 – 14 декември
Коледните сладки на Марая Кери
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от „Нощна смяна във „Фреди“ 2“
Коледни подаръци, които означават повече от парите
Седмична нумерологична прогноза за 8 – 14 декември
Бръшлянът масово убива дървета във варненските паркове
Мъск зове: Европейският съюз да бъде премахнат!
Благомир Коцев даде първо интервю след ареста (ВИДЕО)
Евакуираха с вертолет трима от бедстващите моряци край Ахтопол
Кубратската „Коледна топлина“ организира детско парти в клиника във Варна
Спартак загуби от Левски с 1:3 под дъжда на "Коритото"
Януарска „Витлеемска звезда“: Три планети в уникален парад около Слънцето
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната