Обичате ли домашна пица с пухкаво тесто? Опитайте тази лесна и вкусна рецепта за гръцка пица Ladenia.
За тестото:
- 1 супена лъжица инстантна мая
- 1 чаена лъжичка фина захар
- 1 и 1/2 ч.ч. хладка вода
- 410 г брашно
- 1/4 ч.ч. зехтин екстра върджин, плюс още за намазване на тавата
- 1 чаена лъжичка сол
За гарнитурата:
- 2 домата, нарязани на тънки резени
- 1 глава червен лук
- 2 чушки нарязани на колелца
- 1 супена лъжица сушен риган
- 1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
- 1/2 чаша маслини Каламата, без костилки
- 150 г сирене фета или друго по избор – по желание
Приготвяне:
- В голяма купа разбийте внимателно маята, захарта и топлата вода, докато се смесят.
- Оставете настрана, докато маята шупне.
- След това добавете към нея брашното, ¼ чаша зехтин и солта.
- Разбъркайте съставките с дървена лъжица.
- Трябва да се получи меко тесто.
- Ако тестото е твърде сухо, добавете още малко вода, ако е твърде влажно, добавете малко брашно.
- Омесете го докато стане съвсем гладко.
- Намажете подходяща за печене тава с тънък слой зехтин.
- Прехвърлете тестото в тавата и с върха на пръстите си леко го притиснете.
- Разтегнете до краищата на тавата.
- Оставете тестото да втаса.
- Покрийте тавата с памучна кърпа.
- Трябва да втасва 30 минути.
- Междувременно пригответе гарнитурата за пицата.
- Нарежете доматите.
- Сложете ги в купа заедно с нарязания лук, чушките, сушения риган, ½ чаша зехтин и маслините.
- Подправете с малко сол и разбъркайте всичко добре.
- Когато тестото втаса, използвайте върховете на пръстите си, за да го разпределите отново добре в тавата.
- По цялото тесто е важно да има вдлъбнатини от пръстите ви.
- Добавете равномерно натрошеното сирене и след това гарнирайте с доматената смес.
- Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30–40 минути или докато пицата стане златистокафява.
Още рецепти може да намерите в готварската рубрика в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.