IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Пухкави хлебчета с масло и мед

Много вкусни

Снимка: istock

Снимка: istock

Съставки:

  • 240 мл леко топло прясно мляко
  • 2 и 1/4 чаени лъжички инстантна мая за хляб
  • 2 супени лъжици кристална захар, разделени
  • 1 голямо яйце
  • 60 г меко масло
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 390 г брашно
  • за намазване 3-4 с.л. масло
  • мед – по желание

Приготвяне:

  • Започнете с активирането на маята. 
  • В купичка комбинирайте млякото, маята и половината от захарта. 
  • Разбъркайте добре и оставете за 5-6 минути настрана. 
  • След това изсипете сместа в дълбока купа. 
  • Добавете останалата захар, яйцето и разбъркайте.
  • Сложете солта, маслото и отново разбъркайте добре. 
  • Добавете брашното. 
  • Разбъркайте и омесете гладко тесто. 
  • Сложете го в намазнена купа и покрийте със суха кърпа. 
  • Оставете тестото за около 1 час, за да удвои обема си. 
  • След това го разделете на малки части, около 13-15 или по-малко, в зависимост колко хлебчета искате да изпечете. 
  • Оформете частите тесто на малки топки. 
  • Подредете ги в подходяща за печене тава, предварително намазнена и набрашнена, ако е необходимо. 
  • Покрийте я с кърпа и оставете хлебчетата да втасат за около 1 час. 
  • Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или докато станат готови. 
  • Разтопете маслото за намазването. 
  • Към него по желание добавете мед на вкус. 
  • Разбъркайте. 
  • С получената смес намажете току-що изпечените хлебчета. 

Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата