Съставки:
- 240 мл леко топло прясно мляко
- 2 и 1/4 чаени лъжички инстантна мая за хляб
- 2 супени лъжици кристална захар, разделени
- 1 голямо яйце
- 60 г меко масло
- 1 чаена лъжичка сол
- 390 г брашно
- за намазване 3-4 с.л. масло
- мед – по желание
Приготвяне:
- Започнете с активирането на маята.
- В купичка комбинирайте млякото, маята и половината от захарта.
- Разбъркайте добре и оставете за 5-6 минути настрана.
- След това изсипете сместа в дълбока купа.
- Добавете останалата захар, яйцето и разбъркайте.
- Сложете солта, маслото и отново разбъркайте добре.
- Добавете брашното.
- Разбъркайте и омесете гладко тесто.
- Сложете го в намазнена купа и покрийте със суха кърпа.
- Оставете тестото за около 1 час, за да удвои обема си.
- След това го разделете на малки части, около 13-15 или по-малко, в зависимост колко хлебчета искате да изпечете.
- Оформете частите тесто на малки топки.
- Подредете ги в подходяща за печене тава, предварително намазнена и набрашнена, ако е необходимо.
- Покрийте я с кърпа и оставете хлебчетата да втасат за около 1 час.
- Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути или докато станат готови.
- Разтопете маслото за намазването.
- Към него по желание добавете мед на вкус.
- Разбъркайте.
- С получената смес намажете току-що изпечените хлебчета.
Още рецепти може да намерите в кулинарната рубрика на Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.