Първата Гала церемония на престижната гурме класация BiorestBest представи подреждането на ресторантите финалисти в компанията на международни гости, ценители на добрия вкус и високите стандарти. Провежданата за първи път у нас класация предложи възможност за една смела стъпка в израстването на кулинарната общност на България – „заедно по пътя към звездите“. Събитието беше открито в присъствието на зам.-министъра по туризма Павлин Петров, който изрази подкрепа към гилдията в развитието чрез обмен и професионален опит на водещи в индустряита държави.
Финалистите-ресторанти бяха подредени в 2 класации: на критици - съобразено със стандартите на The World 50 Best и на инспекторите, следвайки най-високия международен критерии, свързан с качество, иновативност, атмосфера, устойчивост и ниво на обслужване.
Първо място, според общите критерии и точки, получи ресторант Fake French, който спечели сърцата на оценителите с издържано меню, високо обслужване и предразполагаща атмосфера. В класацията на критиците на The World 50 Best Fake French е последван от ресторант Cosmos и Teya в Chalet Petrohan. Инспекторите изведоха на челна позиция ресторант Teya, Valere (Пловдив) и Cosmos. В инициативата взеха участие също така ресторант Комат, Aria и Mole (Пловдив). Всеки финалист ще получи подробна обратна връзка и ясна отправна точка за подобряване на работата – както по отношение на слабите звена, така и за устойчиво развитие на силните страни.
Гала церемонията представи шест-степенно меню, превеждайки гостите по пътя на таланта, знанието и професионализма в лицето на български и световни имена.
Начало на кулинарното преживяване постави шеф Веселин Калев със свежото присъствие на диня, лайм и кисело мляко в amuse bouche, последван от студено предястие на Симеон Николов (ресторант Oz, Швейцария) – първият българин, под чието ръководство ресторант печели звезда Мишлен. Шеф Севда Димитрова заложи на топло предястие с поглед към детството и име на любими герои – Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, а малко по-късно Джерони Кастел -кулинарна звезда с две звезди Мишлен за качество и устойчивост, изненада със своя интерпретация на основно ястие с лаврак. Достойният финал беше поднесен под формата на десерт, създаден от Антонио Башур – 5-кратен носител на титлата „Най-добър сладкар в света“. Изкушението дойде в компанията на петифури в три необикновени вкуса, приготвени от българския майстор шоколатиер Павел Павлов.
„Вярваме, че гилдията съвместно с институционална подкрепа ще направи нужното, за да достигне така нар. „звезди“. Изключително важно е създаването на стабилна основа от страна на бизнеса, която не само да посрещне Мишлен в България, но и да не го пуска да си тръгва. Това може да се случи с високи критерии и дългосрочен ангажимент“, споделят Теодора Гергова и Петър Петров, организатори на BiorestBest.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Украйна създава енергийна коалиция, в Киев започват да пускат парното
Вотът в Нидерландия – барометър за популизма в Европа
Залогът на Тръмп върху изкопаемите горива се оказва губещ
Основните щатски индекси се извисиха до рекорден връх за втори пореден ден
Дизелът поскъпва заради двойния удар на санкциите и спирането на работата на рафинерии
Китай изважда електромобилите от новия си петгодишен план за развитие
Рая Назарян замени от днес Киселова като председател на парламента
България и Саудитска Арабия планират откриването на директна въздушна линия
Властта за въвеждане на еврото в България: "Няма да загубите нито лев"
Рецепта за хляб от червена леща
Чистка: Лудогорец спешно търси и нов вратар
Бижу на Левски може да накаже "сините" днес?
ЦСКА е страховит с Янев за Купата на България
Филаделфия не спира да бие в НБА, сега направи обрат
Голям удар! Лудогорец прилапва бразилец за 4 млн. евро
Дон Хулио освежава Левски отзад и в средата
6 напитки за баланс на кръвната захар
Театър „София“ пуска билети с 50% намаление за Деня на будителите
Нумерологична прогноза за 29 октомври
Закуска, която обича тялото ви: протеинови овесени ядки с банан
Дневен хороскоп за 29 октомври, сряда
Меркурий преминава в Стрелец на 29 октомври – възможни са напрежения в общуването
Наталия Киселова подаде оставка като председател на НС
Мачовете по ТВ днес (29 октомври)
Без ток във Варна на 29 октомври 2025
Отбелязваме Световния ден за борба с инсулта
Времето във Варна на 29 октомври 2025
Решено! Рая Назарян сяда в председателския стол на НС
Повечето пластмаса, попаднала в океана, не плава на повърхността: Къде изчезва?
Загадъчно: Свързват появата на ярки точки в небето с периодите на ядрени опити
За първи път заснеха изхвърляне на плазма от звезда – аналог на Слънцето
Изумително откритие: Живот под ледената шапка на Арктика
Вулкан в Космоса: За първи път е открит спътник на планета извън Слънчевата система
Откриха къде на Марс може да има канали с течна вода