Първата Гала церемония на престижната гурме класация BiorestBest представи подреждането на ресторантите финалисти в компанията на международни гости, ценители на добрия вкус и високите стандарти. Провежданата за първи път у нас класация предложи възможност за една смела стъпка в израстването на кулинарната общност на България – „заедно по пътя към звездите“. Събитието беше открито в присъствието на зам.-министъра по туризма Павлин Петров, който изрази подкрепа към гилдията в развитието чрез обмен и професионален опит на водещи в индустряита държави.
Финалистите-ресторанти бяха подредени в 2 класации: на критици - съобразено със стандартите на The World 50 Best и на инспекторите, следвайки най-високия международен критерии, свързан с качество, иновативност, атмосфера, устойчивост и ниво на обслужване.
Първо място, според общите критерии и точки, получи ресторант Fake French, който спечели сърцата на оценителите с издържано меню, високо обслужване и предразполагаща атмосфера. В класацията на критиците на The World 50 Best Fake French е последван от ресторант Cosmos и Teya в Chalet Petrohan. Инспекторите изведоха на челна позиция ресторант Teya, Valere (Пловдив) и Cosmos. В инициативата взеха участие също така ресторант Комат, Aria и Mole (Пловдив). Всеки финалист ще получи подробна обратна връзка и ясна отправна точка за подобряване на работата – както по отношение на слабите звена, така и за устойчиво развитие на силните страни.
Гала церемонията представи шест-степенно меню, превеждайки гостите по пътя на таланта, знанието и професионализма в лицето на български и световни имена.
Начало на кулинарното преживяване постави шеф Веселин Калев със свежото присъствие на диня, лайм и кисело мляко в amuse bouche, последван от студено предястие на Симеон Николов (ресторант Oz, Швейцария) – първият българин, под чието ръководство ресторант печели звезда Мишлен. Шеф Севда Димитрова заложи на топло предястие с поглед към детството и име на любими герои – Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, а малко по-късно Джерони Кастел -кулинарна звезда с две звезди Мишлен за качество и устойчивост, изненада със своя интерпретация на основно ястие с лаврак. Достойният финал беше поднесен под формата на десерт, създаден от Антонио Башур – 5-кратен носител на титлата „Най-добър сладкар в света“. Изкушението дойде в компанията на петифури в три необикновени вкуса, приготвени от българския майстор шоколатиер Павел Павлов.
„Вярваме, че гилдията съвместно с институционална подкрепа ще направи нужното, за да достигне така нар. „звезди“. Изключително важно е създаването на стабилна основа от страна на бизнеса, която не само да посрещне Мишлен в България, но и да не го пуска да си тръгва. Това може да се случи с високи критерии и дългосрочен ангажимент“, споделят Теодора Гергова и Петър Петров, организатори на BiorestBest.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Dow заличи ръста си след коментарите на Пауъл
Образователната реформа - как да правим роботи, а не как да ги експлоатираме
Парите в обращение намаляват – хората се освобождават от тях преди приемането на еврото
Character.AI ще забрани на деца под 18 години да говорят с чатбовете ѝ
Пауъл: Понижението на лихвите през декември „не е предрешено“
Индексите на БФБ не намериха единна посока в сряда
Планетата е в опасност: Микропластмасата в океаните няма да изчезне и след 100 години
Три сока за баланс на кръвната захар
Съвети за по-добър живот
Късмет за няколко зодии на 30 октомври
Рим отложи забраните за дизелите коли
Автомобилните производители в ЕС на крачка да спрат работа
Олимпиакос не успя да си отмъсти на Монако
Рома продължава да е лидер с Наполи
Интер премаза Фиорентина 3:0
Нищо ново! Арсенал пак бие със суха мрежа
Резервите на Сити обърнаха 3:1 Суонси
Код "червено"! Огромен резил за Ливърпул на Арне Слот
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Женски хороскоп за ноември
Защо се будите в 3 през нощта?
„Следващият разговор“ от Джеферсън Фишър
Военноморското училище и Окръжен съд – Варна обмениха опит
Привличаме германци на здравен туризъм у нас
Млади инженери строят със спагети на 1 ноември във Варна
Мистерия: Забравиха туристка от круизен кораб на екзотичен остров, намериха я мъртва
Майки предупреждават за нов вид дрога в училищата
Заловиха дрогиран водач зад волана на "Порше"
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
Среща със Слънцето: Междузвездната комета 3I/ATLAS премина през перихелия си
Минало и извънземни: Какво крият дълбоките води под леда на Антарктида
На Слънцето се появи зловеща усмивка: Поток от заредени частици се насочи към Земята
Спътници на SpaceX излъчват мистериозен сигнал