Първата Гала церемония на престижната гурме класация BiorestBest представи подреждането на ресторантите финалисти в компанията на международни гости, ценители на добрия вкус и високите стандарти. Провежданата за първи път у нас класация предложи възможност за една смела стъпка в израстването на кулинарната общност на България – „заедно по пътя към звездите“. Събитието беше открито в присъствието на зам.-министъра по туризма Павлин Петров, който изрази подкрепа към гилдията в развитието чрез обмен и професионален опит на водещи в индустряита държави.
Финалистите-ресторанти бяха подредени в 2 класации: на критици - съобразено със стандартите на The World 50 Best и на инспекторите, следвайки най-високия международен критерии, свързан с качество, иновативност, атмосфера, устойчивост и ниво на обслужване.
Първо място, според общите критерии и точки, получи ресторант Fake French, който спечели сърцата на оценителите с издържано меню, високо обслужване и предразполагаща атмосфера. В класацията на критиците на The World 50 Best Fake French е последван от ресторант Cosmos и Teya в Chalet Petrohan. Инспекторите изведоха на челна позиция ресторант Teya, Valere (Пловдив) и Cosmos. В инициативата взеха участие също така ресторант Комат, Aria и Mole (Пловдив). Всеки финалист ще получи подробна обратна връзка и ясна отправна точка за подобряване на работата – както по отношение на слабите звена, така и за устойчиво развитие на силните страни.
Гала церемонията представи шест-степенно меню, превеждайки гостите по пътя на таланта, знанието и професионализма в лицето на български и световни имена.
Начало на кулинарното преживяване постави шеф Веселин Калев със свежото присъствие на диня, лайм и кисело мляко в amuse bouche, последван от студено предястие на Симеон Николов (ресторант Oz, Швейцария) – първият българин, под чието ръководство ресторант печели звезда Мишлен. Шеф Севда Димитрова заложи на топло предястие с поглед към детството и име на любими герои – Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, а малко по-късно Джерони Кастел -кулинарна звезда с две звезди Мишлен за качество и устойчивост, изненада със своя интерпретация на основно ястие с лаврак. Достойният финал беше поднесен под формата на десерт, създаден от Антонио Башур – 5-кратен носител на титлата „Най-добър сладкар в света“. Изкушението дойде в компанията на петифури в три необикновени вкуса, приготвени от българския майстор шоколатиер Павел Павлов.
„Вярваме, че гилдията съвместно с институционална подкрепа ще направи нужното, за да достигне така нар. „звезди“. Изключително важно е създаването на стабилна основа от страна на бизнеса, която не само да посрещне Мишлен в България, но и да не го пуска да си тръгва. Това може да се случи с високи критерии и дългосрочен ангажимент“, споделят Теодора Гергова и Петър Петров, организатори на BiorestBest.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Лидерът на Nvidia продаде акции от компанията за над 1 млрд. долара
Големият египетски музей дава надежда за нов тласък на туризма в Египет
Amazon Web Services показва признаци на слабост, докато конкурентите набират скорост
Големите ядрени амбиции на Тръмп разпалват тревоги за сигурността
Доларът изпраща с фанфари втория си най-добър месец за годината
Италия иззема акции на Campari за 1,3 млрд. евро в рамките на данъчно разследване
Вежди Рашидов: Не харесвам сегашното Народно събрание
Майка и тригодишното ѝ дете пострадаха в катастрофа край Смолян
Филмът "Великани", който помага за купуване на апаратура за болници
Магнитни бури през ноември: Кога да очакваме смущения
Жена загина в катастрофа между кола и камион във Великотърновско
Денят на народните будители през очите на българите (+ВИДЕО)
Карлос Насар с първи думи от Бахрейн
Всеки има силата да бъде будител: Децата от ФК Национал с призив за празника
Гьоко Хаджиевски: Просто нямахме ден
Атанас Атанасов: Бяхме хегемон на терена
Весела Лечева: Трета инстанция потвърди решенията на Общото събрание на БОК
Добруджа удари Спартак (Варна)
С какво родените през ноември са толкова интересни?
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Дневен хороскоп за 1 ноември, събота
Протеинови палачинки с извара
3 картини разкриват какво ви очаква през ноември
Лунна диета за ноември
Хванаха за ден 29 шофьори с алкохол или наркотици
Спартак загуби с 0:2 от Добруджа
Няколко района във Варна остават без ток в неделя
Какво ще бъде времето в неделя?
Силви Кирилов: Исканото увеличение на здравната вноска не зависи от министерството
На Архангелова задушница Варна отдаде почит на загиналите български воини
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship
Космически апарат засне мощен взрив на обратната страна на Слънцето