Първата Гала церемония на престижната гурме класация BiorestBest представи подреждането на ресторантите финалисти в компанията на международни гости, ценители на добрия вкус и високите стандарти. Провежданата за първи път у нас класация предложи възможност за една смела стъпка в израстването на кулинарната общност на България – „заедно по пътя към звездите“. Събитието беше открито в присъствието на зам.-министъра по туризма Павлин Петров, който изрази подкрепа към гилдията в развитието чрез обмен и професионален опит на водещи в индустряита държави.
Финалистите-ресторанти бяха подредени в 2 класации: на критици - съобразено със стандартите на The World 50 Best и на инспекторите, следвайки най-високия международен критерии, свързан с качество, иновативност, атмосфера, устойчивост и ниво на обслужване.
Първо място, според общите критерии и точки, получи ресторант Fake French, който спечели сърцата на оценителите с издържано меню, високо обслужване и предразполагаща атмосфера. В класацията на критиците на The World 50 Best Fake French е последван от ресторант Cosmos и Teya в Chalet Petrohan. Инспекторите изведоха на челна позиция ресторант Teya, Valere (Пловдив) и Cosmos. В инициативата взеха участие също така ресторант Комат, Aria и Mole (Пловдив). Всеки финалист ще получи подробна обратна връзка и ясна отправна точка за подобряване на работата – както по отношение на слабите звена, така и за устойчиво развитие на силните страни.
Гала церемонията представи шест-степенно меню, превеждайки гостите по пътя на таланта, знанието и професионализма в лицето на български и световни имена.
Начало на кулинарното преживяване постави шеф Веселин Калев със свежото присъствие на диня, лайм и кисело мляко в amuse bouche, последван от студено предястие на Симеон Николов (ресторант Oz, Швейцария) – първият българин, под чието ръководство ресторант печели звезда Мишлен. Шеф Севда Димитрова заложи на топло предястие с поглед към детството и име на любими герои – Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, а малко по-късно Джерони Кастел -кулинарна звезда с две звезди Мишлен за качество и устойчивост, изненада със своя интерпретация на основно ястие с лаврак. Достойният финал беше поднесен под формата на десерт, създаден от Антонио Башур – 5-кратен носител на титлата „Най-добър сладкар в света“. Изкушението дойде в компанията на петифури в три необикновени вкуса, приготвени от българския майстор шоколатиер Павел Павлов.
„Вярваме, че гилдията съвместно с институционална подкрепа ще направи нужното, за да достигне така нар. „звезди“. Изключително важно е създаването на стабилна основа от страна на бизнеса, която не само да посрещне Мишлен в България, но и да не го пуска да си тръгва. Това може да се случи с високи критерии и дългосрочен ангажимент“, споделят Теодора Гергова и Петър Петров, организатори на BiorestBest.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Италия иззема акции на Campari за 1,3 млрд. евро в рамките на данъчно разследване
Сливане на общини – ще намали ли мярката натиска върху бюджета?
САЩ ще обявяват, че Nexperia ще възобнови доставките на чипове от Китай
Китай премахва дългогодишните данъчни отстъпки за покупка на злато
Пшеницата поскъпва умерено на световните борси през октомври
Adobe не успява да убеди инвеститорите, че може да просперира в AI ерата
Наталия Киселова: Не съм изненадана от поведението на Борисов
Българка грабна международна награда за уникален портрет на соколар
Рецепта от тефтера на баба: Бързи хлебчета
Филип Буков откровено за преследването на актьорството и мечтаната роля
Патриарх Даниил: Можем да се гордеем с българската войнска чест
Синя лудост! Феновете на Левски удариха в земята тези на ЦСКА
Националка на България аут от битка за 100 000 долара в Мексико
Всички резултати и класирания в НХЛ
Аморим призна, че е имал съмнения за бъдещето си в Юнайтед
ЦСКА 1948 цака Левски за голяма звезда
Чикаго Булс с най-добър старт от времената на Майкъл Джордън
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Дневен хороскоп за 1 ноември, събота
Протеинови палачинки с извара
3 картини разкриват какво ви очаква през ноември
Лунна диета за ноември
1 ноември – ден на народните будители
Образователният министър обяви страхотна новина за учителите
Акция на пътна полиция от днес , глобите започват от 15 ноември
Киселова: Много е важно НС да продължи да функционира в условията на плурализъм
Брутално убийство потресе София
Условията за туризъм в планините са добри
Варненецът Иван Иванов с шанс да играе с Джокович
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
SpaceX разработва „опростен“ подход към лунната мисия Starship
Космически апарат засне мощен взрив на обратната страна на Слънцето