Съвместно изследване на американски и китайски учени установи, че всекидневната консумация на порция ядки намалява риска от инфаркт с една трета, съобщава в."Дейли мейл".
Екипи от Харвардския институт за обществено здраве в Бостъни от университета в град Ухан в провинция Хубей анализирали данни от 18 предишни обширни изследвания. Те обхващали над 12 хиляди случая на диабет от тип 2, 15 хиляди случая на инфаркт и над 50 хиляди смъртни случая.
От направения анализ проличало, че всекидневната консумация на ядки снижава риска от инфаркт между 28 и 29 процента, а опасността от преждевременна смърт от други заболявания със 17 процента. При все това ядките не намаляват риска от развиване на диабет и на мозъчен инсулт.
Специалистите съветват на всяка цена хората да включат ядки в всекидневното си меню, което ще импомогне да избегнат редица хронични болести.
При предишни проучвания бе установено, че ядките, включени вхранителния режим, намаляват риска от рак с 11 на сто. Благотворното им въздействие върху човешкия организъм се обяснява с богатото им съдържание на ненаситени мастни киселини, на витамини, минерали и други съставки, които снижават нивата на лошия холестерол и потискат възпалителните процеси.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.