Мононатриев глутамат, познат още като хранителната добавка Е621 е популярна вкусова добавка в съвременните храни. Тя се използва за прибавяне или подсилване на специфичния вкус, наречен „умами“ - един от петте основни вкуса, наред със сладко, кисело, горчиво и солено. Умами се сравнява с вкуса на месен бульон и възбужда вкусови рецептори, специфични за глутамата.
В храните, Е621 представлява от 0,1% до 0,8% от общото съдържание, което отговаря на естественото му наличие в много други храни.
Мононатриевия глутамат е сол на глутаминовата киселина – една от 20-те аминокиселини, изграждащи белтъците. Тя е и заменима аминокиселина, може да се синтезира от човешкото тяло. В храните, както и в човешките тъкани, киселината може да съществува в две форми: „свързана“, когато към нея има прикачени други аминокиселини или белтъци и „свободна“, когато съществува в мономолекулна форма. Само свободния глутамат играе роля във вкусовите възприятия.
Поетия с храната глутамат е основен енергиен източник за чревния микробиом – милионите микроорганизми живеещи в чревния тракт и помагащи с разграждане на поетата храна. Бактериите от микробиома изяждат огромно количество от веществото – едва 4% от него преминава през чревния тракт и се отделя в кръвта. Така, дори при прием на глутамат, тялото има нужда непрекъснато да го синтезира за метаболитните си нужди.
Независимо дали е свързан, свободен или добавен, глутамата в храната се винаги се метаболизира до свободен глутамат за енергия. В тялото, той служи като субстрат за производството на множество протеини, транспорт на азот, биосинтеза на глутамин и др.
Е621 се намира естествено в свързана форма в меса, риба, зеленчуци, и зърнени продукти, а в свободна форма се намира в домати, мляко, картофи, соев сос и много сирена.
В източната кухня, по-специално – китайска и корейска, наситения умами вкус идва предимно от соевите сосове. В европейските кухни, като италианската, същия вкус се обуславя от наличните домати, доматени сосове и сирене.
Масовата продукция на добавката започва още през 1909 година, чрез хидролиза на естествени протеини на соята. В съвремието, той се произвежда най-вече чрез бактериална ферментация, с помощта на бактерията Corynebacterium glutamicus и захар, меласа или скорбяла като ферментационен субстрат. След пречистване, кристализиране и сушене, добавката е готова за използване в бяла, прахообразна форма.
Макар да съществуват множество хипотези, че приема на мононатриев глутамат води до главоболия и астматични пристъпи...

S&P 500 се повиши и компенсира загубите в предишната сесия
Тръмп и Си ще се срещнат следващия четвъртък в Южна Корея
Китайските държавни рафинерии отказват покупки на руски петрол
Кадър на деня за 23 октомври
Rivian съкращава близо 600 работни места заради охладения пазар на електромобили
ЕС планира контрол върху цените за новия пазар на въглеродни емисии
Как гумите влияят върху разхода на гориво?
Разкриха уникални ползи за здравето от брака
Български представления с билети по 10 евро: Народният театър обяви програмата за януари
Ползите от консумацията на патладжан
Финансови успехи за три зодии през периода 27 октомври - 2 ноември
Късна емисия
Мачовете по телевизията днес, 24 октомври
Макларън премахна последствията за Ландо
ВИДЕО: Реал Мадрид - Ювентус
ВИДЕО: Айнтрахт - Ливърпул
ВИДЕО: Челси - Аякс
Шон Дайш вдъхнови Форест за първа победа от 2 месеца
Дневен хороскоп за 24 октомври, петък
Женски хороскоп за ноември
4 задължителни витамина, които да добавите към менюто си на прага на зимата
Таро карти за ноември за всяка зодия
Филмът на Зорница София „3.0 килограма щастие“ с фокус върху алтернативното родителство
Кога трябва да добавим солта по време на готвене?
Ще има ли работещи детски гради по коледните празници във Варна?
Русия вади две бомби със закъснител с океана: Ядрените подводници К-27 и К-159
Лекари препоръчват на българките: Раждайте преди 30 г., след това се стига до инвитро
България е на 11-то място по изнасяне на енергия в ЕС
Каква е връзката на България с откраднатите бижута от Лувъра?
Млад мъж от Варна се нуждае от помощ за лечение
Нострадамус и науката: Защо не можете да предсказвате бъдещето с рими
Експлозия на Слънцето: Изхвърленият плазмен облак скоро ще удари 3I/ATLAS
Без ръжда в продължение на 1600 г.: Тайната на индийския железен стълб
Астрономите са ужасени: Калифорнийски стартъп иска да изстреля масивно огледало в орбита
Скандал с Artemis: Мъск критикува шефа на НАСА, използва нецензурни думи и мемета
Земята е заплашена от нов вид опустошително земетресение