IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Стареем по-здравословно с черен чай и горски плодове

Хората, които имат по-висок прием на флавоноиди, са склонни да живеят по-дълго

Снимка на Couleur от Pixabay

Снимка на Couleur от Pixabay

По-високата консумация на черен чай, горски плодове, цитрусови плодове и ябълки може да спомогне за здравословното стареене, сочи ново изследване.

Проучването, проведено от изследователи от Университета Едит Коуън, Кралския университет в Белфаст и Училището по обществено здраве „Т. Х. Чан“ в Харвард, установи, че храните, богати на флавоноиди, могат да помогнат за намаляване на риска от ключови компоненти на нездравословното стареене, включително физическа слабост, нарушена физическа функция и лошо психично здраве.

„Целта на медицинските изследвания е не само да се помогне на хората да живеят по-дълго, но и да се гарантира, че те ще останат здрави възможно най-дълго“, заяви доц. д-р Никола Бондоно от Университета Едит Коуън.

„От предишни изследвания знаем, че хората, които имат по-висок прием на флавоноиди, са склонни да живеят по-дълго, а също така е по-малко вероятно да се разболеят от някое от основните хронични заболявания като деменция, диабет или сърдечни заболявания. Нашето изследване показва, че хората, които консумират повече флавоноиди, са склонни да остаряват по-добре“, обясни той.

Проучването, в което са анализирани данни от 62 743 жени и 23 687 мъже в продължение на 24 години, установи, че при жените с най-висок прием на флавоноиди рискът от физическа слабост е с 15% по-нисък, рискът от нарушена физическа функция – с 12% по-нисък, а рискът от влошено психично здраве – с 12% по-нисък в сравнение с тези с най-нисък прием.

Въпреки че при мъжете се наблюдават по-малко връзки, по-високият прием на флавоноиди все пак е свързан с по-нисък риск от влошено психично здраве.

„Флавоноидите са добре познати с това, че намаляват оксидативния стрес и възпалението, поддържат здравето на кръвоносните съдове и дори помагат за поддържането на скелетната мускулна маса – всички тези фактори са важни за предотвратяване на слабостта и поддържане на физическата функция и психичното здраве с напредването на възрастта“, каза старшият автор, професор Ейдин Касиди от Университета Куинс в Белфаст.

Тя добави, че редовната консумация на богати на флавоноиди храни – като горски плодове, ябълки, червено вино, портокали и чай – може да подпомогне по-здравословното остаряване, намалявайки риска от физическо отслабване и влошено психическо здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата