Здравословното хранене е цел за мнозина, но ново изследване сочи, че има един неочакван фактор, който възпира хората да ядат по-здравословно - страхът, че такава храна се разваля по-бързо.
Според проучването потребителите често вярват, че храните, етикетирани като „здравословни“, имат по-кратък срок на годност от другите. Това води до две последици — хората или предпочитат по-малко здравословни продукти в магазина, или изхвърлят здравословна храна, която всъщност е напълно годна за консумация.
В изследването, провеждано между 2018 и 2024 г., участват над 3 500 души от Канада, Южна Корея, Великобритания и САЩ, пише "Уолстрийт Джърнал".
Объркани потребители
В един от експериментите участниците оценяват шест различни продукта — зърнена закуска, снак барове, протеинови барове, кисело мляко, крекери и чипс — според това кои от тях изглеждат най-здравословни и кои според тях ще се развалят най-бързо. Резултатът: продуктите, възприемани като най-здравословни, едновременно с това се смятат и за най-нетрайни.
Хората знаят, че пресните продукти, като плодове и зеленчуци, се развалят бързо, и това знание несъзнателно го пренасят върху пакетираните здравословни храни.
„Причината е липсата на информираност относно развалянето на храните,“ обясни Джийхе Кристин Ким, доцент по търговия в Университета на Вирджиния и съавтор на изследването.
Изследователите установили още, че неясната терминология върху етикетите задълбочава проблема. В експеримент със същите продукти в САЩ се оказва, че хората по-често купуват здравословна храна, когато върху нея пише „Консумирайте до“, вместо по-неясния „Опаковано на“.
„Има толкова много различни видове етикети, които производителите използват, а потребителите просто не знаят какво означават“, каза Бренд МакФерън, професор по маркетинг в Университета Саймън Фрейзър и също съавтор на изследването. Той отбеляза, че повечето хора приемат всяка дата на опаковката за „краен срок на годност“, което в много случаи е погрешно.
Храна в кофата
Изследването показва и нещо друго: хората са по-склонни да изхвърлят здравословни храни, когато наближат срока им на годност, отколкото биха направили с други видове храна в същата ситуация. Това води до значителни количества разхищение.
„Много напълно безопасна и годна за консумация храна отива в коша, просто защото хората не знаят колко дълго тя реално остава безопасна“, казва МакФерън. „Докато лесно разпознаваме кога един домат се е развалил, при пакетираните или консервирани храни често цари объркване“.
Изследователите призовават производителите на здравословни храни да използват по-ясни и разбираеми етикети, които да информират потребителите кога реално храната вече не е годна за консумация./БГНЕС
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Главболгарстрой участва във форум на Департамента по енергетика на САЩ в Атина
Възстановена е работата на трите спрени цеха на "Неохим"
„Хищникът: Опасна зона“ оглави боксофиса с приходи за 80 млн. долара от цял свят
Стокообменът и БВП ще са на фокус през седмицата
Ремонт за 50 млн. евро затваря Летище Бургас до април
Цената на петрола започва седмицата с ръст*
Китай шокира света – новият AI на Alibaba изпревари ChatGPT-5
Бюджет 2026 удря работещите и прогонва инвеститорите
Григор Димитров и Виктория Томова в ранглистите в края на годината
Бунт в Еквадор: 31 затворници са убити по време на размириците
С кеф на училище в Рибново: Кабинети на световно ниво за учениците (СНИМКИ)
Трета титла на Финалите на ATP? Зверев тресна Шелтън
ЦСКА е на тръни след Вечното дерби с Левски
Левски се подведе по грубостите на ЦСКА, съдията ги позволи
Томаш се завръща: Поема славен клуб от елита на България
Нов проблем за Левски след Вечното дерби с ЦСКА
Доказахме, че сме претенденти за титлата, радва се Пеп
Топ 5 билки за имунната система през есента
„Ефектът“ предизвика дълги аплодисменти на премиерата в София
Хитри начини да освежите стая за по-малко от 200 лева
Протеинов рап с пилешко и зеленчуци
Трапезата на Свети Мина
Нумерологична прогноза за 10 ноември
Тъжна вест! Почина преподавателят в ТУ-Варна Васил Смърков
БЧК-Варна отбелязва 140 години от създаването си
Млад шофьор заспа зад волана и се заби в автобус
Участник в катастрофа край Варна даде положителен тест за наркотици
Варненец се озова в ареста заради кражба на едно кило кафе
Кола блъсна възрастна пешеходка в "Аспарухово"
Бактериите могат да се превърнат в питателна храна за бъдещите мисии до Марс
Следи от извънземни може да бъдат открити близо до Земята
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда