Витамин В6 е един от най-важните витамини. Необходим е за качествен контрол на метаболизма, усвояването на хранителните вещества, разграждането на въглехидратите и правилното им използване за енергия от тялото вместо трупането им под формата на мазнини. От витамин В6 зависи и синтезът на червени кръвни клетки, мозъчни клетки, регенерирането на всички клетки и тъкани в организма. Има някои хранителни източници, от които можете да си набавите достатъчни количества витамин В6. Кои са тези храни?
Хранителни източници на витамин B6:
Птиче месо
Пилешкото, пуешкото месо са един от най-богатите източници на витамин В6. Само в сто грама птиче месо се съдържат почти 50% от необходимите количества витамин В6 за деня. Тези видове меса са и по-бедни на мазнини, богати са на протеини, което ги прави изключително полезни за фигурата, хормоналния баланс, метаболизма на въглехидратите, подобряване на чувствителността на клетките към инсулина и подобряване на състоянието на мускулатурата.
Говеждо месо
Говеждото и телешкото са следващия най-добър източник на витамин В6. В 100 грама телешко месо се съдържа приблизително 35% от дневния прием на витамин В6, необходим за организма. От тези количества витамин В6 зависи синтезът на хормони, трансформацията им в активните им форми, поддържането на активен метаболизъм.
Източник: Хранителни източници на витамин B6
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.