IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Топ 10 масла за готвене

Червеното палмово масло е високо ценено

Снимка: istock

Снимка: istock

Мазнините и маслата, с които готвите оказват влияние върху здравето ви. Някои от най-използваните олиа за готвене, като рафинираното слънчогледово олио например са сред не особено полезните за организма мазнини. При термична обработка и дълбоко пържене тези мазнини имат не особено здравословно влияние върху сърдечносъдовата система, холестерола, метаболизма. 

За да превърнете всяко ястие, което готвите в един истински здравословен подарък за организма си, вижте кои са полезните мазнини, които трябва да използвате в кухнята си. 

1.   Сусамово олио. 

Сусамовото олио е широко използвано в азиатската кухня. Добива се от студено пресоване на сусамови семена. Природно богато е на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения. Търпи висока термична обработка до 210 градуса, което го прави прекрасно за готвене. 

2.   Масло от гроздови семена. 

Маслото от гроздови семена е преди всичко подходящо за студена консумация, за подправяне на дресинги, салати, предястия. Но то може да се използва успешно и за готвене, тъй като има висока точка на кипене. Може да се използва за готвене до температура от около 220 градуса, което е напълно достатъчно за готвене и пържене. Маслото от гроздови семена е богато на противовъзпалителни елементи, полезни за сърдечносъдовата система и контрола на инсулина и кръвната захар. Богато е на полиненаситени мастни киселини. 

Източник: Топ 10 здравословни масла за готвене 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата