Мазнините и маслата, с които готвите оказват влияние върху здравето ви. Някои от най-използваните олиа за готвене, като рафинираното слънчогледово олио например са сред не особено полезните за организма мазнини. При термична обработка и дълбоко пържене тези мазнини имат не особено здравословно влияние върху сърдечносъдовата система, холестерола, метаболизма.
За да превърнете всяко ястие, което готвите в един истински здравословен подарък за организма си, вижте кои са полезните мазнини, които трябва да използвате в кухнята си.
1. Сусамово олио.
Сусамовото олио е широко използвано в азиатската кухня. Добива се от студено пресоване на сусамови семена. Природно богато е на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения. Търпи висока термична обработка до 210 градуса, което го прави прекрасно за готвене.
2. Масло от гроздови семена.
Маслото от гроздови семена е преди всичко подходящо за студена консумация, за подправяне на дресинги, салати, предястия. Но то може да се използва успешно и за готвене, тъй като има висока точка на кипене. Може да се използва за готвене до температура от около 220 градуса, което е напълно достатъчно за готвене и пържене. Маслото от гроздови семена е богато на противовъзпалителни елементи, полезни за сърдечносъдовата система и контрола на инсулина и кръвната захар. Богато е на полиненаситени мастни киселини.
Източник: Топ 10 здравословни масла за готвене
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.