Глутенът е протеин, съдържащ се в някои житни култури като пшеница, булгур, грис, лимец, ечемик, ръж.
При някои хора, страдащи от непоносимост към глутена, се наблюдават сериозни симптоми при попадане на този белтък в организма.
При други консумацията му е противопоказна заради състояния, смятани за индиректно повлияни от него.
Ако сте предпочели да изключите глутена от менюто си или медицинско състояние налага това, вероятно се чудите какъв избор имате.
В следващите редове можете да се запознаете с храните, които природно не съдържат глутен.
Нахут
Нахутът е култура, която не съдържа глутен. Прекрасен е като заместител на брашното. Съдържа много фибри, заради което има дълготраен засищащ ефект и помага в контрола на кръвната захар.
Тиква
С есента идва времето и на тиквата. Тя е невероятно полезна заради наличието в нея на бета-каротин, витамин А, витамин С, антиоксиданти и много фибри. Доста бедна е на калории, което я прави диетична.
Бадеми
Бадемите са прекрасна междинна закуска или допълнение към салатата или печивата ви. Не съдържат глутен, а са богати на протеини, фибри и полезни мазнини.
Леща
Лещата е чудесен източник на желязо. Полезна е при анемия. Не съдържа глутен и също така е с нисък гликемичен индекс.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.